Intervjuu Balti Kaitsekolledzhi juhtkonna sekretäriga

Tartus Riiamäel tegutseb Balti Kaitsekolledž, mille juhtkonna sekretärina töötab Triinu Rižijs - lahke ja sõbraliku olemisega noor daam. Tema tööülesannete hulka võib lugeda nii kolledži ülema ja tema asetäitja assisteerimise kui ka oma ülemuse kalendri koostamise. Aga samuti toimub tema kaudu käskkirjade ja direktiivide koostamine, juhtkonna nõupidamiste ja muude töögruppide koosolekute protokollimine, kolledži kontaktandmebaasi uuendamine ja muude jooksvate küsimuste lahendamine.Ehkki hariduselt on Triinu filoloog, läbis ta selle töökoha konkursi väga edukalt ning leiab nüüd, et temast kui sekretärist peetakse kaitsekolledži rahvusvahelise kollektiivi seas lugu.


Tore tööintervjuu

"?Hariduselt olen filoloog, lõpetanud Tartu ülikooli skandinavistika eriala. Õppisin norra, taani ning inglise keelt ja kirjandust. Täiendanud olen end Norras, Bergeni ülikoolis, samuti skandinavistika alal ning hiljem Tartu ülikooli õpetajakoolitusel. Lisaks erinevad suvekursused norra keeles Oslo ja Bergeni ülikoolis ning gümnaasiumi (olen lõpetanud Tartu Miina Härma Gümnaasiumi) ajal sai käidud ka masinakirja- ja asjaajamiskursustel."?

Varasemad töökohad on Triinul olnud eraettevõtetes nii norra keele õppejõuna, tõlgina kui ka juhiabina. "?Sellele ametikohale jõudsin konkursi tulemusena. Kuulutust peatselt vabanevast juhtkonna sekretäri ametikohast Balti Kaitsekolledžis lugesin ülikoolis teadetetahvlilt. Saatsin oma cv ning osalesin mitmes konkursivoorus enne, kui teavitati, et valituks osutusin."?

Triinu intervjueerisid nii kolledži staabiülem kui administratiivjuhataja ning viimase vooruna oli intervjuu ja väikene tööproov kolledži toonase ülema, brigaadikindral Michael Clemmeseniga. "?Enne intervjuud muidugi pabistasin, aga õhkkond oli väga siiras ja avameelne. Usun, et nii tööandja kui mina ise saime juba siis teineteisest piisavalt hea ettekujutuse."?


Missugused on olnud seni parimad tööpäevad?

"?Parimad tööpäevad on need, mil kõik sujub plaanipäraselt või kui õnnestub ootamatutes olukordades kiiresti kreatiivseid lahendusi leida. Enamik päevi sujuvad omas rutiinses tempos, mis annab hea ja kindla tunde. Sekka toimub siin erinevaid üritusi, mis omakorda, vaatamata suurele pingele ja tavapärasest suuremale koormusele, vaheldust toovad."?


Kuidas alustate oma tööhommikuid ja kuidas lõpetate päevi?

"?Tööhommikud algavad tavaliselt posti ja e-maili läbivaatamisega. Seejärel vaatan üle ülema ja kogu asutuse üldise kalendri vastava päeva kohta. Päev lõpeb enamasti järgmise päeva jaoks märkmete tegemisega ja prioriteetide laias laastus paika panemisega."?


Kas igas tööpäevas on olemas midagi kindlat - mõni toimetus, mis on justkui rituaal?

"?Kindlasti on selleks posti ja kalendri kontrollimine. Vähemalt korra ka tass kohvi koos töökaaslastega."?


Täna tehtud, homme hooleta!

Rääkides ületöötundidest, tõdeb katsekolledži juhtkonna sekretär, et ületöötunde tuleb vist pea igas asutuses ette.

"?Minu puhul küll mitte väga tihti, kuid siiski. Enamasti on põhjus tööülesannete kuhjumine mõne erakorralise üritusega seoses. Vahest kestab ka mõni nõupidamine kauem, ja protokollijana on ka minul tarvis siis kauem tööl olla. Sellistel puhkudel ületunde vältida ei saagi. Muudel juhtudel katsun ületunde vältida, järgides põhimõtet: mis täna tehtud, see homme hooleta."?


Kui au sees on Teie meelest sekretäri amet?

"?Nii palju, kui on erinevaid inimesi, on kindlasti erinevaid arvamusi... Kahjuks leidub veel neid, kes arvavad, et sekretär võrdub beibega. Enamus inimesi aga mõistab, et tänapäeval ei ole sekretäri üleandeks pelgalt esinduslik välja nägemine või arvutil tippimine. Enamik juhiabisid on kõrgharidusega ja selleta nad oma ülesannete täitmisel hakkama ei saagi. Arvan, et vähemalt meie asutuse piires peetakse sekretäridest piisavalt lugu."?


Kas saaks seda eriala võrrelda mõne teise ametiga?

"?Nii nagu tänapäeval paljud valdkonnad omavahel lõimuvad, on minuarvates ka sekretäri ametis kasulik ja vahel lausa vajalik omada kogemusi ja ettevalmistust erinevatelt elualadelt. Seega saab sekretäri ametit võrrelda mitmete teiste ametitega. Omast kogemusest võin öelda, et tõlgil ja sekretäril on palju ühist, seda muidugi eelkõige rahvusvahelises kollektiivis."?


Teie soov sekretäridele ja kolleegidele?

"?Tehke oma tööd südamega, see on kõige olulisem."?


Kolleegi kommentaar

Annetriin Treier, Balti Kaitsekolledži administratiivjuht:

"?Triinu on võrratult tore ja armas - nii inimese kui ka kolleegina. Kui teda poolteist aastat tagasi esimest korda tööintervjuul kohtasin, sain kohe aru, et tema on just see kõige õigem inimene antud ametipostile. Tegelikult sekretäritöö kogemusi tal kuigi palju ei olnud, aga temas oli loomulikku intelligentsi ja asjalikkust, mida minu arust sekretäril just tarvis ongi.

Samuti on Triinu hästi lahtise peaga, loominguline ja kiire kohanemisvõimega. Temale pole vaja pikalt seletada, mida ja kuidas on vaja ühte või teist asja teha. Ka kaastöötajad võtsid Triinu kohe omaks, sest temaga on meeldiv suhelda. Ta on alati viisakas, maitsekalt riides ja hoolitsetud. Igati vahva sekretär! Jää ikka selliseks!"?

Osale arutelus

 • Aive Antsov

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara