Õige kogus solaariumi ei tee kahju

Võrreldes aastatetaguse ajaga, kui tehispäevitus oli üsna elitaarne lõbu, on solaariumid nüüd nagu laiatarbekaup.

"Hästi päevituvad inimesed võivad endale vabalt kuus ühe solaariumiprotseduuri lubada, eriti kui suvel selle võrra vähem päevitatakse,"? sõnab Tartu ülikooli nahakliiniku dotsent Sirje Kaur.

Tohtri kinnitusel ongi päikesekiirguse ohtlikkuse seisukohalt kõige olulisem aasta ülddoos. See, kui suur see doos võiks olla, sõltub inimese nahatüübist. "Õrna nahatüübiga isikud, kelle vanematel on olnud nahakasvajaid, võiksid solaariumisse mitte minna, sest ka neil on suurem nahakasvajate oht. Viimaste tekkimine on aga otseselt päikesekiirgusega seotud,"? manitseb Kaur.

Solaariumikettide Sunpower ja Päike juhatajate kinnitusel on inimesed tunduvalt teadlikumad kui varem. "Hooldustoodete läbimüük on kasvanud, inimesed annavad endale aru, mida nad teevad, ning kannavad naha eest hoolt,"? tunnustab Päikese solaariume juhatav Evelyn Rajapu. Teatavasti kuivatab päevitus nahka, mistõttu naha niisutamine on oluline nii enne kui ka pärast päevitust.

Viimase paari aastaga on lisaks naistele avastanud solaariumi ka mehed. Evelyn Rajapu sõnul on meeste-naiste osa solaariumi klientide hulgas enam-vähem võrdne. "Solaariumikülastajate arv on aastatega aina kasvanud ning suuresti just meeste arvel,"? hindab Rajapu. Sama kinnitab Sunpoweri solaariumiketi juhataja Ivika Savioja. "Istuvad, joovad kohvi või teed ja silmanähtavalt naudivad solaariumi bisnist,"? muheleb Savioja.

Nagu on päevitusesõltlasi, on ka solaariumisõltlasi. Rajapu ja Savioja kinnitavad, et kuigi kedagi ei saa keelata kunstpäikese alla ronimast, katsutakse ikka mõistlikkusele manitseda. "Kui keegi hakkab väga tihti, kas või iga päev solaariumis käima, soovitame tal tema enda huvides veidi vahet pidada,"? ütleb Rajapu. Solaariumi ei soovitata alla 16-aastastele ning Savioja sõnul on teenindajad mõnelt liig noorukese ilmega kliendilt ikka pärinud, kas vanem on asjast teadlik. üldiselt on solaariumiklientide vanus 20-45 eluaasta vahel.

Viimane hitt: piprakreem

Solaariumi juurde kuuluvad juba mainitud hooldavad ja päevitust kiirendavad tooted. Viimase aja hitt, kuigi mitte päris sellekevadine uudis, on piprakreem ehk õhetusefektiga päevituskreem. "Piprakreemi põhimõte on see, et ta paneb naha õhetama, kiirendab vereringet ning nahk saab sügavama päevituse,"? selgitab Rajapu.

Piprakreemi ei soovitata kindlasti algajatele, samuti ei määrita seda tervele kehale ega näole, vaid pigem kätele-jalgadele, mis kehvemini päevitust peale võtavad. "Ega igaüks seda kipitust ja õhetust ära kannatagi, kuigi sellega harjub ära,"? räägib Rajapu.

Solaariumiklientide vaieldamatu lemmik on aga pruunistuskomponendiga kiirendaja, mille tulemusi on näha kohe pärast esimest seanssi.


Kunstlik päikeseallikas

Teleriga solaarium

* "?Solaarium on kunstliku päikese allikas, mis kiirgab UVA ning 1-2,5% jagu UVB kiiri,"? selgitab solaariumide Eestisse tooja Oü Kivilaine müügijuht Paul Popov. UVA kiired on need, mis aktiviseerivad juba nahas olemasoleva pigmendi, mille tulemusel nahk muutub pruuniks. UVB-kiired aga tekitavad pigmenti ning nende mõju hakkab paistma alles kolm päeva pärast seanssi. UVB-kiired on ühtlasi need kiired, mis üledoosi korral päikesepõletuse tekitavad. * Solaariumilampe peab regulaarselt vahetama pärast teatavat hulka töötunde. Popovi sõnul tähendab see enamasti 500, mõnel solaariumil 800 tundi, kuid on ka 1000-tunnilisi solaariume. "?Vanade lampidega solaariumis päevitades ei saada lihtsalt tulemust, ohtlikuks vananenud lambid ei muutu,"? kinnitab Popov. * Solaariumiaparaatide viimased uudised on IQ System ning Multivision. Esimene neist määrab sensori ja naha kokkupuutel keha päevitusastme ning seab vastavalt sellele paika ise lampide tugevuse ja seansi kestuse. Teises saab seansi ajal televiisorit, DVD-d või spetsiaalset värviteraapia programmi vaadata. Mõlemad aparaadid on Tallinnas ja Tartus olemas.

Solaariumist ohtlikum on lõunamaapäike

Sirje Kaur, Tartu ülikooli nahakliiniku dotsent

Meie kliimas on päikest vähe ja mõistliku suvise päevitamise korral nahk solaariumiseanssidega UV-kiirtest üledoosi ei saa. Hoopis ohtlikumad on eestlaste puhkusereisid soojale maale. üks või kaks nädalat aastas intensiivse päikese käes kujutavad nahale palju suuremat ohtu kui mõõdukas päevitamine meile omases kliimas. Samuti ei tohi noored inimesed päikesepõletust saada.

Aknet ja psoriaasi solaarium ei ravi. Esimesel puhul pigem halvendab seisundit. Psoriaasi vastu aitavad aga ainult konkreetse lainepikkusega kiired, mida solaariumilambi spektris võrreldes spetsiaalselt psoriaasi raviks mõeldud aparaatidega on vähe. Samuti pole vaja D-vitamiini sünteesiks solaariumisse minna - piisab päevas pool tundi näole ja käelabadele paistnud päikesest.

Osale arutelus

 • Piret Birk

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara