Intervjuu Eesti Haridusministeeriumi õigusosakonna referendi Annelii Kivikasega

"Eesti rahvas on traditsiooniliselt väärtustanud õppimist ja head haridust. On saavutatud ühiskondlik konsensus, mille kohaselt eelkõige just haridus on Eesti arengu peamine eeldus - uutele teadmistele põhinev, avatud rahvusvaheline koostöö edendab kultuuri ja teadust ning suurendab rahvuslikku rikkust," kirjutab Eesti Haridusministeeriumi interneti kodulehekülg.

Annelii Kivikas on haridusministeeriumi ametnik, kes riigiametis töötanud pea neli aastat. Sealhulgas 2004. aasta sügisest kuni käesoleva aasta märtsini oli ta ministri assistent.

"Meie asutuses on assistent sekretär-asjaajaja kõrgem aste," räägib Annelii. "Aga haridusministeeriumi ametisse asumise algus oli proosaline. Kui ministeerium kolis Tartusse, tuli minulegi mõte, et tore oleks selles asutuses töötada - ikkagi ministeerium. Kuigi nüüd tagantjärele mõistan, et vahet ei ole, asutus on asutus, inimesed on igal pool ühesugused ja töö on ikka nagu töö."

Ometi kandideeris Annelii võimaluse avanedes ministeeriumi sekretäri kohale. "Ja peale pikka ja põhjalikku konkurssi, kus oli 175 kandidaati ühele sekretäri kohale, õnnestus saada infosekretäri ametikoht. See polnud nüüd just see, mida mina ootasin ja lootsin, kuid peale nii pikka konkureerimist, mis vältas kolm kuud ja läbisime viis vooru, ei tahtnud ma ka lihtsalt käed taskus minema kõndida.

Minu õnneks vabanes paari nädala pärast ministri sekretäri koht ja nii õnnestus juba sellele ametikohale edasi liikuda. Sellel kohal olin siis käesoleva aasta märtsikuuni, ainult taset tõstes muutus vahepeal ametinimetus sekretärist assistendiks."

Annelii tõdeb, et eks selle ligi nelja-aastase tööajaga ole ministeeriumis küllalt juhtunud toredaid-naljakaid momente, mida meenutada. "Nagu ikka elus... aga diskreetsusest ma pigem neid ei avaldaks. Võib-olla alles kunagi 80-aastasena oma memuaarides, kui see kõik on juba ajalugu," muigab ta.

Ajal, mil see intervjuu toimus, oli Annelii veel ministri assistent. Ent nüüd on ta juba haridusministeeriumi siseselt uude ametisse tõusnud ning tööl õigusosakonna referendina.


Millised on need tunded ja mõtted, mis on teie sees seoses selle väikese muudatusega elus?

"ühelt poolt haarab mind suur õhin - ootus uue ja huvitava järele. Teisalt on jälle väike hirm ja kõhedus, kuidas hakkama saan ja kas ikka saan. Kas suudan vastata osakonna ootustele."


Kas see, et jääte tööle samasse asutusse teeb olukorra lihtsamaks?

"Kahtlemata teeb lihtsamaks. Tunnen juba organisatsiooni, neid inimesi, siinset asjaajamise süsteemi ja tavasid. See suur sisseelamise vaev jääb minul ära."


Varasemad töökogemused

Annelii on lõpetanud Tihemetsa sovhoostehnikumi, kus õppis raamatupidajaks, ning hiljem omandanud Haldusjuhtimise Instituudis valla- ja linnasekretäri kutse. Varasemalt on ta töötanud näiteks viis aastat raamatupidajana Laeva katsesovhoosis ja seejärel üheksa aastat vallasekretärina Laeva vallavalitsuses.

"Neid kahte töökohta pean ma enda kui "tööinimese" kujunemisel olulisemateks. Sealt sain nii mõndagi eluks vajaminevat kaasa, ka valusaid õppetunde. Seoses elukoha vahetusega pidin vallasekretäri kohalt lahkuma ja otsima endale sobivat tööd juba Tartus, mis polnudki nii kerge."

Noore tööotsijana tuli tal üle elada neli "otsingu aastat". "Siis olin isegi töötu veidi üle poole aasta ja töötasin sekretärina ning juhiabina lühemat aega nii riigiasutustes kui ka erafirmas. Kuid ükski neist kohtadest ei tundunud see oma ja õige olevat, enne kui siis töö praeguses ametis leidsin."


Miks otsustasite ametikoha vahetuse kasuks? Kas tegite selle otsuse ise?

"Otsuse tegin muidugi ise, kuid julgustust selleks sain ühelt õigusosakonna juristilt. Ilma selleta poleks tõenäoliselt konkureerida julgenud. Assistendi ametikohal olin töötanud pea neli aastat ja hakkas ammenduma. Tahtsin uut väljakutset, midagi, mille nimel edasi areneda."

Milline on see amet, kuhu suundute - mis on selles kindlasti erinevat assistendi tööst?

"Asun ametisse õigusosakonna referendina. Kui assistendi põhiülesandeks on asjaajamise korraldamine ja ministri assistendi ametikoha eripärast tulenevalt ka ministri ja kantsleri külaliste vastuvõtt-teenindamine, siis õigusosakonna referendina on mu töö juba sisuline ja vajab juriidilisi teadmisi."

Mida saate assistendi tööga omandatud teadmistest nii-öelda üle viia referendi töösse?

 

"Otseselt üle viia ei midagi, kuid leian, et asutuse siseselt madalamatelt positsioonidelt edasi liikudes saad organisatsioonist kui tervikust parema ülevaate ja tajud paremini toimimise mehhanisme."


Uus ametikoht

Annelii tõdeb, et nii assistendi kui ka referendi ametite puhul on üks sarnasus kindlasti see, et mõlemal töökohal tuleb inimestega palju suhelda.

"Kuna õigusosakonna referent on täiesti uus, just loodud ametikoht, siis päris lõpuni polegi veel selge, mida kõike tegema peaks. Arvan, et päris lõplik ülevaade ülesannetest kujuneb aja jooksul. Kindel on, et hakkan tegelema lepingulistest kohustustest ülevaate loomise ja haldamisega, õigusaktide eelnõude normitehnilise kontrolliga jne."


Kuidas plaanite ennast täiendada?

"Esmane vajadus on end juriidikas harida, tuleb kursuseid võtta ja ka ise üht-teist lugeda."


Mida tähendab teie jaoks riigiametniku roll laiemalt? On see privileeg...?

"Seadusest tulenevalt mõned privileegid riigiametnikul tõesti on - näiteks puhkus 35 kalendripäeva pluss veel lisapäevad avalikus teenistuses töötatud staazhi pealt jne. Kuid ma pole kunagi arvanud, et riigiametniku tööd peaks kõrgemalt hindama või väärtustama. Kõik töörollid on olulised, vaatamata sellele, kas see on erasektoris või riigiasutuses, ükski lüli ei või täitmata olla ja üht ei saa pidada olulisemaks teisest."


Kas olete päri - et iga inimene annab endast oma töös tegelikult parima...?

"Inimeste võimed on erinevad, kaks eri inimest võivad ühel ja samal ametikohal anda täiesti erinevaid tulemusi. Kuid kui töö on südamelähedane, siis kindlasti on kumbki andnud endast parima. Iseasi kui töötatakse valel kohal, siis võib tekkida olukord, et tööd tehakse nii "käib kah"."


Puhkus jalutades

Kui Annelii peaks ennast iseloomustama, siis leiab ta, et ühe iseloomujoonena sobiks tema CV-sse "hea suhtleja". "Ennast kirjeldada on alati raske. Arvan, et olen hea suhtleja ja kaaskodanike suhtes salliv ka siis, kui on erinevad vaated ja arusaamad. Kannatlikkusest kipub mul puudu jääma. Teatud olukordades, kui minu jaoks on juba asi selge, kuid edasiliikumist veel ikka ei ole, muutun tõeliselt kärsituks."

Kuna Haridusministeeriumi tööaeg on täis pidevat suhtlemist, siis puhkamise momentidel Annelii pigem tõmbub suurtest rahvamassidest eemale. Talle meeldib käia oma kodukoha ümbruskonna metsades jalutamas või telgiga matkamas, rattaga sõitmas ja ujumas.

"Igasugune aeroobika ja jooga mulle meeldib, kuid vahel on elukorraldus lihtsalt selline, et trenn ei mängi välja. Ning külmadel talveõhtutel on lihtsalt mõnus ja lõõgastav ahju kütta ja head raamatut lugeda. Ka paastu läbitegemine on hea variant, kuidas tööväsimusest lahti saada."

Kolleegi kommentaar

Ingrid Kull, Haridusministeeriumi asjaajamise talituse juhataja:

"Olles olnud Annelii vahetu juht peaaegu neli aastat, võin öelda, et Annelii võimeid ja tööalast käitumist saab iseloomustada märksõnaga professionaalne nii assistendi kui juhiabi tööülesannete täitmisel. Ta on väga täpne, korrektne ja operatiivne oma töös, osates efektiivselt kasutada aega ning hinnates kvaliteetselt tehtud tööd. Samuti on ta hea meeskonnatöötaja ning avatud, alati abivalmis ja tähelepanelik teiste kolleegide suhtes.

Soovin Anneliile tema uues ametis õigusosakonna referendina julget pealehakkamist ning et kõiki tema tegevusi krooniks edu! Kindlasti ka seda teadmist, et tema kolleegid on tema jaoks olemas ja valmis alati toetama! Ja et sära jääks silmadesse püsima!"

Osale arutelus

 • Aive Antsov

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara