Eesti Päevalehe sekretäri Piret-Klea Velleste tegemised on tempokad ja rutiinivabad

Eesti Päevalehes ilmub toimetuse sisene leht, mis nii kui trükist tuleb, vaat et kohe sooja saiana "letilt" kaob. Selle aasta sekretäride päeva puhul andis siselehe toimetus 20. aprillil välja sekretäridele pühendatud eriväljaande. Järgnevalt sealt üks väike kolumn.

"Millal on sekretäride päev? Aprillikuu viimase täisnädala kolmapäev. Kas võib veel liikuvamat püha olla?


Me tihti ei teagi, kui asendamatu töötaja sekretär on. Tema vaatab, et köögist kohvi otsa ei saaks ning kapis pastakaid jaguks. Saadab ukselt sukkpükste müüjad tagasi ja näitab, kes töötajatest Mari on. Sekretärilt oodatakse unepealt telefoninumbrite teadmist ja konkreetset aruannet, kes hetkel majas on või kui kauaks keegi lõunale läks. Ajalehes töötades lisandub veel lugejate poolt nõudmine, et sekretär oleks kursis iga poliitika uudisega ja kultuurisündmusega. Teinekord on tarvis abi korteriühistu küsimustes või pool tundi osavõtlik kuulaja olla. Selles ametis tuleb olla kannatlik ja püsiv. Enda jaoks selge ja pähe kulunud info edasi anda. Päevast päeva seletada, kuidas kuulutusi lehte panna ja mis aadressil me asume.


Valves peab iga hetk olema, sest kunagi ei tea mis küsimusega ja millal tülitama tullakse. Väga harva on sellist aega, kus saab kirjatöösse või Exceli tabelisse süveneda, sest kohe heliseb telefon või kellelgi on vaja eelmise aasta viimase aprillikuu reedest päevalehte."?

Eelneva kolumni autor on Piret-Klea Velleste, Eesti Päevalehe sekretär ja muuhulgas toimetuse siselehe toimetaja.

Piret-Klea tööülesannete rohkus paneb lausa imestama, kuid ometi tõdeb ta rahulikult: "Jah, toimetuse sekretäri töö on põnev. Kohtab palju erinevaid inimesi ja saab nendega huvitavaid asju teha. Kus sul ikka on võimalus mööda koridori Priit Hõbemägiga võidu joosta? Või Mihkel Rauaga tervele toimetusele nalja teha. Ka lugejad on vahvad. Räägivad hingega oma väikesest pensionist või ummikutest Tallinna tänavatel."


Kuidas küll tuled paljude erinevate tegemistega toime?

"Töö selline. Nõuab kiiret ümberlülitumist. Tempo on ajalehe toimetusest tõesti kiire ja närviline. Pead olema suhtleja ja arusaaja. Ega muud polegi. Nädalavahetusel on küll kõigest suhtlemisest kõrini. Siis lülitan mobiiltelefoni välja."

Toimetuse siselehe juhiks hakkamine oli Piretile tegelikult loomulik asjade kulg. "Nägin kõrvalt, kuidas büroojuht Kadri Avandi siselehte toimetas. Aina otsis põnevaid teemasid ja inimesi, kellest kirjutada. Hakkasin talle vaikselt ise ideid pakkuma, kuni võtsin kogu kupatuse üle."

Nüüd on ka lehe kujundamine Pireti teha. "Lugusid kirjutavad nii ajakirjanikud kui müügiinimesed. Leht on ikka mõeldud vaid meie kollektiivile, sest see kajastab meie töötajate tegemisi. Sõna saavad üllatavad seigad, mida suurde lehte ei kirjutaks."

Intranetti toimetuses ei ole, info liigubki siselehe kaudu. Siselehe toimetamine oli tegelikult aastaid erinevate inimeste käes, kuid otsust see ülesanne enda täita võtta pole Piret-Klea veel kahetsenud.

"Täitsa loetav leht on! Iga kord, kui ta printerist välja võtan, on näha, kuidas kõik värske lehe järgi tormavad."?

Rutiini Pireti tegemistes palju pole, ta oskab lihtsalt rutiini "ümber küpsetada" mitterutiiniks.

"Rutiini tekib ju iga asjaga. Tuleb vaid asi taas põnevaks mõelda või see kiiresti ära teha ja uue ülesande juurde minna," vestab ta.

Oma töös toob ta esile sedagi, et toimetuse sekretärile tehakse ühe meeldiva seigana palju kingitusi. "Lehetellijad toovad kooki või shokolaadi, kaastöötajad lilli. See teeb töö tänulikuks."


Radiolinjast Eesti Päevalehte

Eesti Päevalehe sekretäri kohale jõudis Piret-Klea läbi töökonkursi.

"Varem töötasin Radiolinja Eestis võrgu projekteerimise osakonnas ja enne seda olin Radiolinjas sekretär. Sekretäriks õppisin Tallinna Kergetööstustehnikumis,"? räägib ta.Oma esimest tööpäeva Päevalehes ta ei mäleta, ent meeles on esimesed nädalad uues ametis. "Nii palju uusi nägusid. Olin harjunud väga ametlik olema ning ei saanud esialgu aru kaastöötajate rahulikkusest ja vabast olekust,"? meenutab ta.


Kas töö kahes ettevõttes - endises Radiolinjas ja praeguses Eesti Päevalehes erineb palju? Mida said üle võtta ametikohta vahetades?

"Töö EPL-is ja Radiolinjas erineb jah väga palju. Radiolinjas oli mu ülesanneteks külaliste vastuvõtt ja edasi suunamine, samuti korrespondents. EPL-is aga kiirete ülesannete lahendamine: abiks info otsimisel, edastamisel, sinna sekka ka üldtelefonile vastamine ja ürituste organiseerimine.

üldiselt läksin Radiolinjasse tööle otse koolist. Seal oli õpetatud, et sekretär peab alati viisakas ja abivalmis olema - firma visiitkaart. Nüüd olen aru saanud, et saab ka teistmoodi. Pidev teietamine on asendunud sundimatu naeratusega. Mõlema asutuse sekretäri iseloomud on erinevad. Alles olen jätnud vaid kontsade kandmise harjumuse."


Nii et sekretäride rollid eri asutustes erinevad?

"Ikka. Sõltub asutuse iseloomust ja vajadusest. Kel on vaja sekretäri koopiate tegemisel, kel kaasabi äri asjaajamisel."

Kahekesi ühes ametis

Peale Pireti toimetab Eesti Päevalehe sekretärina ka Mariliis Must.

"Istume kahekesi ukse juures ja võitame külalisi vastu ning vastame üldtelefonile," selgitab Piret üldjoontes kahe sekretäri koostööd. Kaassekretäriga jagunevad neil ülesanded üsna automaatselt.

"Kel hetkel käed vabad on, võtab telefoni või küsib hinnapakkumise. Eks mõni asi ole ka eelnevalt kokku lepitud, näiteks mina tellin kontoritarbeid ja tema jagab posti laiali. Õnneks on meil sarnane huumorisoon, saab paha tuju veel halvema naljaga peletada. Mariliis jäi meile silma paar aastat tagasi, kui oli sekretäri praktikal. Nüüd, kui vajadus tekkis, oli kohe õige inimene võtta."

Kuna tegemist on uudistelehega, liigub info nii sekretäride kui ka toimetuse vahel väga kiiresti, sestap on kahel ametikaaslasel tegemisi küllaga.

"Hästi aitab kaasa avatud kontor - st. kõik töötajad istuvad suures ruumis. Ka nõupidamiste ruumis puuduvad seinad,"? tõdeb Piret. Tema sõnul tuleb iga faks ja saadud info kiirelt õigele isikule edasi anda, iseäranis kuna ajalahe ülesanne ongi värske info edastamine.

"Mulle meeldib siin toimetuses töötades see, et ebavajalikule raisatakse võimalikult vähe aega, näiteks otsustamine käib kiirelt ja üks kord. Millegi korraldamisel jäävad ära pikad vestlused ülemustega. Lihtsalt küsid, vestled temaga."?


Koostöö ametikaaslastega

Oma ametist rääkides mainib Piret olulise faktina ka seda, et läbi käiakse tihedalt majas korrus allpool töötavate SL Õhtulehe sekretäridega.

"Kuna SL Õhtuleht asub korrus allpool, on meil lihtne neil külas käia. Et kas leppida ülemuste kohtumist kokku või küsida kellegi kontakti. Viimased paar aastat on olnud traditsiooniks sekretäride-assistentidega teineteisel sekretäride päeval kohvil käia. Saab siis ühiselt tööalaseid probleeme arutada. Näiteks - kuidas nad ebameeldivate telefonihelistajatega käituvad, kellele edasi suunavad. Sest kuna tegu on lehe toimetusega, siis inimesed ikka helistavad ja avaldavad oma arvamusi erinevate artiklite suhtes või vajavad abi korteriühistu küsimustes."

Viimase aasta jooksul on Piret osalenud selleski ettevõtmises, kui Eesti Päevaleht on kutsunud koole ja huviringe oma toimetusega tutvuma. Ekskursioone veavadki korda-mööda Piret ja EPL-i büroojuht Kadri Avandi.

"Büroojuht on meil nagu kolmas abistav käsi. Kui me Mariliisiga oleme hõivatud, istub ta siia laua taha ja aitab edasi toimetada."

Et igapäeva töö halliks ei muutuks, korraldavad toimetuse "esimesed visiitkaardid" ka suvepäevi, jõulupidusid või lihtsalt väljasõite. "Vahest proovime ka ekspromt üllatustega päeva värvilisemaks muuta. Näiteks emakeele päeva puhul korraldasime eesti keelt puudutava viktoriini. Vastlapäevadel oli meil toimetuses ühine hernesupi ja vastlakukli söömine. Mõnikord piisab ka, kui vastata sisekõnele: Piret Päikesekiir kuuleb,"? räägib Eesti Päevalehe sekretär Piret-Klea.


Millega siis tegeled, kui mobiili välja lülitad? Mis plaanid suveks on?

"?Suvel plaanin samuti telefoni välja lülitada, magada võimalikult kaua ja siis aias või mere ääres raamatuid lugeda. Ehk lihtsalt aeg maha võtta."?


Kolleegi kommentaar

EPL-i vanemtoimetaja Jaanus Piirsalu:

"?Piret on selline inimene, keda on rõõm sellepärast näha, et ta teeb sinu näo KA rõõmsaks. Eriti tore on see hommikul. Mõni inimene on ilmselt kohe sünnist optimistlik. Aga kui ta kurvastab, siis ka väga siiralt.

Tulevikuks soovin, et Piret-Klea leiaks ikka lahedama ja tervislikuma ameti, sest kurjade inimestega (ja neid helistab ajalehte palju) suhtlemine sööb ikka kõvasti närve. Pealegi võiksid kogu aeg tema ümber olla sama rõõmsad inimesed nagu ta ise. Kui ta sellise töö leiaks, siis oleks super."?


Miks on tema toimetatud siseleht EPL-is nii populaarne?

"?Sellest lehes on näha, et ta teeb seda ise huviga. Ja sellepärast see ongi nii popp."?


Kas olla päevalehe toimetuse "visiitkaart" on kõrvalt vaadates keeruline?

"?Väga! Ja ma arvan, et keskmine lehetöötaja ega lehelugeja ei suuda seda üldse ette kujutadagi, milliste inimestega sekretär peab kokku puutuma ja mis olukordi lahendama. Proovigu üks päev tema nahas olla, siis ma usun, et igal reporteril tuleb kohe oma töö isu tagasi. Head lehesekretärid peavad oleme tehtud erilisest puust."?

Osale arutelus

 • Aive Antsov

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara