Intervjuu Postimehe Tartu toimetuse "ajutise" sekretäri Krista Paabuskiga

Kui staazhikas Postimehe Tartu toimetuse sekretär Kersti Jõela läks tänavu aasta alguspoolel lapsehoolduspuhkusele, tuli teda asendama Krista Paabusk, kes töötab Postimehe majas juba neljandat aastat. Postimehe juurde ametisse jõudis Krista peale oma teise lapse sündi, ajal, mil otsis lapse kasvatamise kõrvalt sobivat ametit. "?Aastase lapse kõrvalt sobis Postimehe telemarketingi õhtune töö väga hästi,"? mäletab ta töökoha valiku tagamaid.ühe aasta teeniski Krista leiba telemarketingi alal, kui aga Postimehe Tartu esindusse loodi tellimiskeskus, pakuti talle tellimiskeskuse klienditeenindaja kohta. "?Võtsin selle vastu ja töötades tellimiskeskuses klienditeenindajana, asendasin aeg-ajalt vajadusel Tartu toimetuse sekretäri, näiteks tema puhkuste ajal. Kui aga sekretär lapsehoolduspuhkusele jäi, pakuti seda kohta mulle, kuna olin sekretäri tööga varem juba kokku puutunud. Kui Kersti tagasi tuleb, võin hiljem oma vanale töökohale tagasi minna."


Kõik on õpitav

Haridustee algas Kristal Tartu 14. Keskkoolist ehk praegusest Tartu Kunstigümnaasiumist. "?Kuna keskkoolis käies omandasin müüja kutse, olen töötanud ka müüjana,"? räägib ta. Sekretäritöö meeldib talle aga siiski rohkem kui varasemad ametid. "Kuigi sekretäril on ehk rohkem vastutust, aga suhtlemine inimestega on sellel ametikohal lihtsam kui näiteks klienditeenindajal," leiab ta.


Milliseid täiendkoolitusi oled peale keskkooli läbinud?

"Keskkoolis omandasin müüja kutse. See tundus tol ajal eriti huvitav, aga hiljem sain aru, et miskit on nagu puudu, et see istumine ja ostjate ootamine pole minu stiil. Siis läksin sekretär-raamatupidamise kursustele, aga julgusest jäi puudu ja kuna elasin tol ajal maakohas, polnud seal selleks tööks ka võimalust. Peale esimese lapse sündi läbisin kodukasvatajate koolituse (väiksest saadik tahtsin saada lasteaiakasvatajaks!), aga ikkagi töötasin müüjana kuni teise lapse sünnini."


Kas sekretäri töös on sulle nüüd midagi rasket ja keerulist ka?

"Rasket küll ei ole. Kõik on õpitav ja kui on toetavad ja mõistvad töökaaslased, saab hakkama ka kõige pealtnäha ülejõu käivama ülesandega."


Millised momendid selle ameti juures tunduvad keerulisemad? Kas oled vahel ka pabinas?

"No kõige hullem tundus mulle algul välismaale reiside broneerimine... lennupiletid-hotellid jne. Kuna pole ise kunagi ei lennukiga reisinud ega välismaal hotellides ööbinud, siis selles suhtes puudus igasugune ettekujutus. Ja muidugi kõige hullem oli algul see, et ei teadnud ju inimeste (oma ülemuste) harjumusi, et kes mida eelistab, aga tagantjärele tundub küll täitsa naljakas, kuidas ma kartsin. Usun, et esitasin nii mõnegi rumala küsimuse, sest eelmine sekretär on ju olnud siin 10 aastat ja teab kõike, aga mina pidin ääri-veeri uurima, kas keegi ehk ei suitseta jms."


Igas inimeses on midagi ilusat!

Krista hommik algab värskete ajalehtede laiali jagamisega, millele järgneb kirjade registreerimine. Kohvi tegemise rõõm jääb tal küll paraku ära, sest kohvi valmistab toimetuse majas igaüks endale ise espressomasinaga.

Aga lisaks oma ülemuste ärireiside broneerimisele, tellib Krista Postimehe Tartu maja sünnipäevalastele lilled, muretseb kontoritarbed, saadab lõuna ajal teele posti ning näiteks seoses Postimehe päevaga, mis toimus 1.juunil, oli tal veel lisaks hästi palju lisatoimetusi.


Mida tähendab sulle edukas koostöö? Kas see on hea töömeeleolu loomisel oluline?

"Hea on teada, et kes mis ja kus toimetab, sest kõige rumalam on vastata küsimusele, mida peaksin teadma - et ma ei tea. Samuti ei meeldi mulle tööalased ootamatused."


Missugused tegurid mõjutavad tööõhkkonda?

"Eks ennekõike ikka inimeste omavahelised suhted."


Kui tähtis on sekretäri ameti juures ilus välimus? Kas sobivad iseloomujooned on sellest olulisemad?

"Ilus välimus? Minul on küll enda välimuse suhtes niipalju komplekse. Aga igas inimeses on midagi ilusat, kui osatakse seda vaadata. Olen kuulnud, et kui on ilus sekretär, hakkavad meeskolleegid rohkem kohvi jooma vms. Usun, et esmamulje saadakse kohtumisel ikkagi välimusest, telefonis aga häälest. Kuid eks ilusatel inimestel on lihtsam elus läbi lüüa, kuigi tänapäeval ainult välimusest enam ei piisa."


Kuidas valid kostüümi või riietust, millega tööle tulla? Missuguseid värve eelistad?

"Kui sellele töökohale asumist kaalusin, siis naljatasin, et üks hea põhjus on seda töökohta vastu võtta ka see, et olgu tuju kui halb tahes - hommikul teksapükstes ja T-särgiga tööle tulla ei või. Ise eelistan erksaid toone, eks ikka oma tujude järgi vaatan, sest vahel on nn. värviteraapiast päris palju kasu. Näiteks kui talvel sombusilmaga oranzhi kostüümiga tööle tulla!"


Aga miks ei võiks sekretär tööl olla teksades ja T-särgis? Kas on päevi, kui see võiks olla "normaalne"?

"Kui aus olla, siis ma pole eriti teksade kandja (mõtlen just tavaliste kuluvate teksade). Sellise täitsa minu mõistes vaba aja riietusega ma küll tööle ei julgeks tulla, sest kunagi ju ei tea, kes uksest sisse võib tulla. Ja siis oleks küll jube piinlik, eriti kui tuleb mõni uhke külaline. Eks riietus annab natuke asjalikust ka juurde. Aga kuna meil on Postimehe topid olemas, siis neid olen ikka suviti kandnud."


Väike kaktus töölaual

Postimehe Tartu toimetuse sekretäri töölaud asub avaras ruumis, kus iga kontorilauda kaunistama pandud õis kohe kaugelt silma hakkab. Krista aga tunnistab, et lilli töölauale tuua pole tal siiski kombeks. "Kuna minu töölaud on koridoris, kus pole aknaid, siis lilled siin hästi ei kasvagi. Praegu on mul laual ainult üks väike kaktusepott möödunud sünnipäevast, aga eluslilli mulle enamasti ikka tuuakse, ise ma neid ei osta."


On sul meenutada mõni eriti ilus ja vahva tööpäev?

"Meenub sekretäride päev - siis toodi küll lilli. Aga ka pisikesed tähelepanekud annavad igale päevale päikesesära."


Milline on olnud tööalaselt kõige ilusam kingitus?

"See oli sekretäride päeval, kui käisin korra väljas ja tagasi tulles oli laual koogikarp, millele oli peale kirjutatud "Tublile sekretärile". See oli nii ootamatu ja armas. Aga parim kingitus oli ehk see, kui mulle anti võimalus seda toimetuse sekretäri kohta asendada, see näitas, et nad usaldavad mind ja et ma saan hakkama."


Kas kolleegide vahelised kingitused tõstavad töömeeleolu?

"Ma usun küll. Kingitusi pole mõtet oodata, aga just sellised ootamatud üllatused teevad imet. Olgu nendeks siis ootamatult sülle langenud teatri-kontserdi pääsmed või lilled kasvõi nimepäeva puhul jne."


Oled saanud kolleegidelt ka komplimente kunagi?

"Ikka olen...iga päev keegi midagi head ütleb..."


Kuidas sa ise ennast iseloomustaksid?

"Iseennast iseloomustada on jube raske... eks ma tavaline olen..."


Kogub jõudu tööst

Töö ja sellega kiiduväärselt hakkama saamine ning seejuures kolleegidelt tunnustuse pälvimine aitavad Kristal sõnul tõsta enesehinnangut. Samas väärtustab ta ka oma palka, mis võimaldab pakkuda endale ja perele vajalikke hüvesid.


Kui tähtis on sulle töö ja kui oluline pere-lapsed? Kui peaksid valima - kas pere või töö - kumma valid ja miks? On su elus olnud sellised valikuid kunagi?

"Lapsed on mulle tähtsad, aga ma käin tööl siiski mitte töö pärast, vaid sellepärast, et ära elada. Vingus ja vaesuses virelev vanem pole ühelegi lapsele hea ja kedagi teist selles süüdistada ei saa, ikka peab ise hakkama saama.

Mulle meeldib käia teatris, kontserdil, osta poest seda, mida vajan ja seda kõike on võimaldanud mul tööl käimine. Tegelikult pole mul kunagi olnud valikut, et jää koju ja kasvata lapsi. Ikka häda korral pidin mõlema lapse puhul esimesel võimalusel tööle minema ja lapsed lasteaeda viima. üks suur pluss praeguse töökoha vastuvõtmisel oli ka see, et saan lapsed hommikul ilusti kooli-lasteaeda saata ja pärast väiksemale lasteaeda järgi minna."


Millised on su ootused suvelt ja puhkuselt? Kuna lähed puhkama?

"Puhkus? Ma pole sellele isegi mõelnud, sest viimased kolm aastat olen ma seda kohta asendanud. Aga et nüüd hakata endale asendajat otsima...? Ma pole kunagi sõna otseses mõttes puhkusel olnud, ikka olen puhkuse ajal tööd teinud ja kedagi asendanud. Plaanin endale korterit muretseda ja kui selle leian, siis jah oleks vaja remondi jaoks aega võtta. Mul ei ole maakodu või suvilat, kuhu minna, nii et eelistan linnas olekut pigem tööl veeta."


Soovid tulevikult seoses tööga?

"Loodan leida enesekindlust, et saan hakkama ja ikka edasi minna ja õppida, kui elus vaja. Loodan leida kunagi töökoha, mis mulle meeldib, sest seda töökohta võtan ma ikka kui ajutist ja tean, et aasta pärast, kui tuleb eelmine sekretär lapsehoolduspuhkuselt tagasi, on mul valik, kas minna edasi või tagasi."


Kuidas puhkad nädalavahetustel? Millised on su harrastused?

"Ma käin kõhutantsus juba teist aastat. Seal on meil lahe punt koos. Vahel käime esinemas. Muidu olen suur teatrihull ja lapsedki on mul selle pisikuga nakatatud. Eks mul tavalised nädalavahetused on. Mõnikord on ette planeeritud, mõnikord tulevad ideed alles tegevuse käigus. Eelmise elukohas tegime ühe pereklubi MTü, siis käisime peredega huvitavates kohtades reisimas-matkamas. Nüüd on lapsed suuremad ja ise pakuvad ideid välja, st mis neile teha meeldiks."


Sinu soov Sekretar.ee lugejatele?

"Ilusat suve!"


Kolleegi kommentaar

Kaire-Lea Mällo, Scanpix Baltics fototoimetaja:

"Juba sekretär Kersti asendamise ajal oli märgata, et ka Kristale sobib sekretäritöö. Ja mis peamine: talle endale meeldib sekretäriametis ette tulevaid küsimusi ja olukordi lahendada, suhelda inimestega ja korraldada päevatoimetusi."


On Postimehes sekretär maja süda? Või millise sümboliga võiks teda iseloomustada?

"Loomulikult on sekretäri koht Postimehe toimetuses vajalik. Igas asutuses on ju info vastuvõtja ja edastaja olemasolu vajalik. Infolauast ei saa üle ega ümber. Uksest sisenedes me ju seda kõige esimesena lausa silmadega otsime ja tore on leida eest särava naeratusega sõbralikku Kristat."

Osale arutelus

 • Aive Antsov

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara