Sampo Panga sekretariaadi juhataja kt ülle Pikani: "Sekretäril on oluline osa ettevõtte maine kujundamisel"

ülle Pikani töötab eelmise aasta augustist Sampo Pangas sekretariaadi ja kantselei juhatajana, olles antud tööülesandeid täitmas lapsehoolduspuhkusel viibiva juhataja tagasitulekuni.Tegelikult on ülle Sampo Pangas töötanud juba aastaid, alustades karjääri Sampo eelkäija Forekspanga kantselei sekretärina. Rääkides karjäärist tõdeb ülle samas, et see pole olnud tema jaoks kunagi teema, mille nimel väga pingutada. Pigem tunneb naine rõõmu igapäevastest meeldivatest tööülesannetest ning võimalusest täita neid pühendumusega.


Taibukas õppija

Tööle asus ülle kunagisse Forekspanka 1997. aastal kevadel. "Olin lõpetamas Tallinna Kergetööstustehnikumis asjaajaja-arhivaari eriala ning suur soov oli hakata õpitud valdkonnas ka tööle. Peale keskkooli olin tööl olnud paaris erinevas firmas, kuid mitte sekretärina ning alati tööle asudes olin suutnud õppida praktika käigus vajaliku töö eelneva õppeta selgeks."

Kergetööstustehnikumi astus ülle tegelikult väga selge sooviga - õppida seekord kõigepealt eriala enne koolis selgeks ning alles siis minna õpitud teadmisi praktikasse rakendama.

"Forekspanka saatsin CV nädalakese enne lõpuaktust. Miks valisin just selle asutuse? Seal oli tööl minu abikaasa sõber, kellele tundus, et neil aeg-ajalt ikka vajatakse uusi sekretäre ning ta leidis, et ma võiksin proovida. Ma ei hellitanud küll lootust, et esimesse firmasse kuhu CV saatsin, ka tööle saan, aga just nii läks! Käisin kahel vestlusel ja osutusin valituks."

Alguses asus noor sekretär tööle panga kantseleisse, kus esimene mulje oli igati positiivne - sõbralikud uued kolleegid, kena kontor jne.

"Teisel päeval ehmatas mind korralikult ära aga see, et umbes kahesaja inimese nimi ja nägu oli vaja kokku viia ja lisaks teada, kes millega tegeleb ja kes kus istub," mäletab ülle esimest väikest shokki peale uuele ametikohale asumist. "Mulle tundus nimede selgeks saamine võimatuna! Ometi sain ka sellega hakkama."


Milline oli enne seda uut ametit olnud Teie varasem ametitee?

"Kergetööstustehnikumis päevases õppes olles käisin peale kooli pea iga päev tööl Stockmanni kaubamajas kosmeetika osakonnas. Mulle väga meeldis seal töötada - just see klientidega suhtlemise pool. Enne panka minekut korraks isegi käis peast läbi mõte, et kas ikka lähen ära... Veel varasemast ajast rääkides - peale keskkooli töötasin ligi kolm aastat ühes õmblusettevõttes, tegin seal tootmise poole peal erinevaid tegevusi (pakendamist jm)."


Kus koolides olete õppinud?

"Olen Tallinna inimene ja keskkooli lõpetanud pealinnas. Järgmine haridusaste oli Tallinna Kergetööstustehnikumist - asjaajaja-arhivaar, lõpetasin kiitusega 1997. aastal."

Sampo panga kommunikatsioonijuht Anneli Rõuk ja personalijuht Liina Oks iseloomustavad mõlemad Teid väga positiivselt... Mis Te arvate, mida olete nende tööaastatega Sampo Pangale oma ametis kinkida saanud?

"Arvan, et kui inimesele meeldib see töö, mida ta teeb, siis see ongi kõige olulisem ja see paistab välja. Minus on sees olemas see sekretäritööd "teha tahtmine". Õige töö leidis õige inimese."


Töötab pühendumusega

ülle leiab, et heas sekretäris peaks peituma paras annus tolerantsust ja loomuomane valmidus hästi teenindada. "Sind hinnatakse ju selle järgi kuidas oma tööd teed," põhjendab ta oma arvamust. ülle ise pole küll spetsiaalselt oma tööalase edu nimel pingutanud, aga ta tõdeb, et teeb oma tööd pühendumise, armastuse ja rõõmuga. "Sampo Pank on mulle hetkel parim tööandaja Eestis! Ausalt," lisab ta siiralt.

Mida ülle veel tunnistab, on see, et ta pole kunagi tegutsenud sihilikult karjääriredelist üles ronimise nimel. "Peamine pole kuhugi "üles ronimine", vaid horisontaalne liikumine oma alal," nendib ta. "Tahan olla oma ala professionaal ja praegu tunnen küll, et arenemisruumi on küllaga. Õpin iga päev midagi uut juurde."

Olles sekretariaadi ja kantselei juhataja kohusetäitja tegeleb ta peamiselt osakonna igapäevase töö organiseerimisega, mille alla käib nii jooksvate küsimuste/probleemide lahendamine, töökorralduse poole jälgimine jms.

"Palju on suhtlemist nii osakonnasiseselt, kui ka teiste osakondadega majas ning väljaspool maja koostööpartneritega. Samuti tegelen osakonna eelarve jälgimisega, töö efektiivsemaks muutmise eesmärgil väikeste projektide elluviimisega, vajadusel uute sekretäride valikul osalemisega jpm. Kahte ühesugust päeva ei ole!"

Sampo sekretariaadi ja kantselei osakonnas on kokku 15 inimest, kelle seas nii sekretärid, tõlgid kui ka kantselei asjaajajad. "Minu praegune töö erineb kardinaalselt sellest, mida senini pangas olin teinud. Suurenenud on vastutuse määr ja otsustamise ulatus. Mulle meeldib mu töö ja kindlasti ei ole ma seda võtnud nn käeharjutusena, see oli ja on suur väljakutse. Praegune ametikoht on andnud mulle võimaluse näha hoopis uue nurga alt paljusid asju sekretäritöös."


Milline on lemmik töömoment?

"Meeldib nii-öelda arendustöö, ehk mingi protseduuri muutmine paremaks/lihtsamaks. Meeldib ka suhtlemine."


Mis aga valmistab raskusi - on midagi sellist üldse?

"Raske on end vaid mõnikord mitme tööülesande vahel jagada. Rasked on ka osad kõnelused - negatiivne tagasiside, töösuhte lõpetamisega seotu jne, mis võtavad palju energiat."


Kui tähtsad on Teie jaoks antud töökohal ametialased teadmised ja nende pidev täiendamine? Kas käite tihti täiendkoolitustel?

"Minu jaoks on erialased teadmised selleks vundamendiks, kust edasi minna. Praeguse töö juures on väga tähtis olla kursis valdkonnas toimuvaga laiemalt, võimalike uuendustega. Seetõttu on mõned seminarid sellised "must be", näiteks dokumendihaldust puudutavad. Koolitustel käimine sõltub vajadusest, lihtsalt käimise pärast seda ei tee."


Kas hoolitsete teadlikult ka oma välimuse eest? Kuidas valite tööalase riietuse?

"Olen pigem selline kostüümi ja kontsade inimene. üleliia ma riietusele ei mõtle ja väga sageli poes ei käi. Eelistan omavahel kombineeritavaid esemeid ning kindlasti on olemas värvid, mida eelistan. Teksapüksid ja T-särk on minu jaoks ikka vaba aja riietus. 1997. aastal panka tulles kohtas siin küll rohkem ülikonna ja kostüümiga töötajaid, kui nüüd. Klientidega kohtuvad töötajad ei tohiks minu meelest varrukateta pluusi ja sukkpüksteta käia. Sekretäridel on Sampo Pangas seljas vormiriietus ja nad näevad väga head välja! Ja see pole vaid minu arvamus, vaid ka kliendid panevad seda tähele."


Kui tähtis on kaunis riietus üldse tänapäeval büroos töötades?

"Vanasti tähendas "olla ilus" füüsilist piina, tänapäeval käivad õnneks mugavus ja ilu käsikäes. Riietus pole peamine tegur suhtlemisel, aga kindlasti pole see ka tähtsusetu. Riietus võiks olla kooskõlas ettevõtte tegevusega."


Öelge ka seda, milline on Teie arvates ühe sekretäri vastutus kogu firma käekäigu eest? Lihtsalt - kui palju ta saab ettevõtte tegemisi mõjutada?

"Sekretär edastab sageli esimesena klientidele sõnumi firma kohta, seda nii oma riietuse, kui käitumis- ja suhtlemisoskusega. Sekretär on osa ettevõtte maine kujundamisel."


Hobiks reisimine

Loomulikult kuulub ülle ellu lisaks pühendumusega töötamisele ka vaba aeg, mille meelepärasel veetmisel on tema jaoks olulisel kohal lähedased inimesed - abikaasa ja lapsed. "Kuna elame Tallinnast väljas, siis viibime palju õues. Ja talvel käime koos perega väga tihti basseinis ujumas."

ülle tunnistab veel, et tema üks suuremaid hobisid on reisimine, sest nii palju on maailmas veel nägemata. "Veel huvitavad mind aiandus ja fotograafia."


Ning kõige lõpuks - Teie soov oma tulevikult ja kuldkalakeselt?

"Et ma ei unustaks kiires elutempos ära, kes ja mis on elus kõige tähtsamad."


Kolleegi kommentaar:

Sampo Panga personalidirektor Liina Oks:

"ülle on kolleegina väga asjalik. Alguses võib tunduda, et ta räägib vähe, ent ta ei võta sõna ka asjades, mida ta ei tea. Eelistab endale ennekõike asjad selgeks teha ja alles siis tegutseda. Ta on vastutustundlik ja abivalmis inimene, kes oskab seada prioriteete ja iseseisvalt tegutseda. Samuti suudab ta olla soe, ent samas jätta distantsi, mis ei lase tekkida asjatutel emotsioonidel. Ratsionaalne ja vaba eelarvamustest."


Millega ta on Sampo Pangas silma paistnud?

"ülle on saanud väga hästi hakkama sekretariaadi juhtimisega. Osakond on suur ja igapäevane operatiivse juhtimise osakaal võtab põhiaja, lisaks tuleb teha arendustööd. ülle on rakendanud uue koosolekuruumide broneerimise süsteemi,viinud asja edasi majasisese telefonilisti haldamisel ja efektiivselt koordineerinud kordade süsteemi haldamist. Vajadusel ei pelga ta ka ise sekretäride haigestumise või muu äraoleku ajal nende asendamist. Sekretäridele on ta igati eeskujuks."


Kui oluline on sekretäride roll pangatöös - kui palju nad mõjutavad kogu panga protsessi?

"Sekretärid on meil korruse perenaised, teenindajad ja nö vahefiltrid oma töötaja kliendi vahel. Enesekindlus, iseseisvus ja vastutustunne on väga olulised. Iga külaline, kes mingile korrusele satub puutub esmalt kokku sekretäriga. Seega mõjutavad nad eelkõige mainet ja teenindustaset üldiselt, ka oma töötajatele, kui siseklientidele, on nad abiks kirjade koostamisel, posti saatmisel, protokollimistel jne."


Milline oleks Teie soov üllele tulevikuks?

"Tema arengus on praegu etapp, mis tähendab kohanemist suurema vastutuse ja kohustuste hulgaga. Samas avab see ka uued võimalused ja väljakutsed. Tuult tiibadesse!"

Osale arutelus

 • Aive Antsov

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara