Office 2007 - uuenes nii sisu kui vorm

Microsofti kontoripakett Office 2007 on täielikult uuendatud väljanägemisega, muutused võimaldavad seda tarkvara palju mugavamalt kasutada, kirjutab Henn Sarv.

Aasta lõpp tõi Microsofti tootevalikusse kaks kauaoodatud uut asja - operatsioonisüsteemi Vista ja kontoripaketi MS Office 2007. Iga sellise tulemisega tekivad ikka ja jälle samad küsimused: kas ja mis on seal nii uut, et peaks senise välja vahetama, ning kas on nii valmis, et julgeks vahetada.

Olen neid versioone ja uuendusi süstemaatiliselt jälginud üle kümne aasta ja ikka pean tõdema - uut on rohkem ning muudatused on suuremad kui eelmisel korral, ka mugavust ning uusi võimalusi on sel määral, et tagasi minna ei saa enam kuidagi.

Office'i uuendustest on seekord võimatu mööda vaadata - muutunud on kogu kontoripaketi väljanägemine ja see hakkab kohe silma. Selleks on uus kasutajaliides ribbon ehk riba.

Kadunud on harjumuspärased menüüd - peamenüü valik vahetab nuppudest ja eelvaadetest koostatud valikuteriba, kus võimalikud asjad on grupeeritud tegevuste, teemade ja sisu järgi. Kõik on ilusti pildist tabatav ja intuitiivselt arusaadav.

Ainus raskus on ümberharjumine. Inimesed, kes terve elu on harjunud vajalikku menüüdest otsima, on nüüd suure ja rikkaliku Rootsi laua taga ega leia vajalikku enam üles. Minul läks harjumisele mitu kuud, aga nüüd olen rahul.

Kõige kauem otsisin failimenüüd. Seda ei ole ribade valikus olemas. Kui ma oleks samal ajal katsetanud ka Vistat, siis ma poleks otsinud - kui Vistal on stardinupp asendunud ümmarguse munaga, siis samamoodi on juhtunud ka failimenüüga, see on peidus ümmarguse muna all.

Õnneks on harjumusi vaja muuta ühel korral, kasutada saab neid aga kõigis Office 2007 rakendustes - Excelis, Wordis, PowerPointis, Visios, Outlookis jne.

Paljude ribavalikute uus iseärasus on see, et nad ei reageeri mitte ainult hiireklikile, vaid ka hiire peatumisele nende kohal. Nii muutub teksti väljanägemine pelgalt hiirega üle võimalike temaatiliste kujunduste sõites, kinnistub aga alles pärast hiireklikki.

Väga mugav ja hõlpsasti leitav on aga selliste seadete kohendamine - ribavalikud reageerivad sageli paremklikile dialoogiga, kus saab valikuid muuta.

Wordi kasutamine muutus lihtsamaks

Minu harjumused näiteks Wordi kasutades on päris palju muutunud ja just lihtsamaks ning mõnusamaks. Laisk, nagu ma olen, ei viitsinud ma paljusid asju varem õigesti teha, kuna selleks pidi mööda menüüsid ronima. Nüüd aga on suur hulk vajalikku kogu aeg käepärast.

Päris oluliselt on muutunud ka hiire paremklõpsuga avanev kohtmenüü, mis on palju rikkalikum ja milles on pea kõik, mida jooksvalt vaja teha. See menüü sageli ei ootagi hiireklõpsu, vaid näitab ennast pisut juba siis, kui valitud teksti kohal hiirega natuke kauemaks peatuda.

Wordis kippusid kasutajad pikka aega kujundama teksti käsitsi ja panema kujundusse liiga palju omaloomingut. Reeglites ette antud stilistikat ei tahetud, osatud või viitsitud järgida.

Stiilide ehk laadide häälestamisel saab nüüd märkida soovituslikud ja keelatud laadid ning kindla dokumendimalli alusel tööd tehes piirata muudatused soovituste ja keeldudega. Soovitused aitavad järgida etteantud stiile ja keelud väldivad nendest möödaminekut.

Excel pole enam tabelarvutusprogramm

Varem peamiselt tabelarvutusprogrammiks peetud Excel on nüüd ärilahenduste kasutajaliides. Seda on Excel tegelikult olnud juba mõnda aega - liigendtabelid, -diagrammid ja muu taoline on Exceli kasutajate igapäevavahendid. Nüüd saab aga arvandmeid visualiseerida palju lihtsamini ja mugavamini - lahtridiagrammid ja indikaatorid, on vaid vaatemängu veepealne osa.

Vähetähtis pole ka juhtida tähelepanu pildil lahtris H1 olevale valemile (Excel koostas selle ise hiireklõpsude saatel) - igavate A1/B1 tüüpi valemite asemel on loetavad ja arusaadavad valemid sisuliste nimedega.

Exceli vana murelaps oli tabelitest korduvate ridade otsimine. Nüüd on selleks eraldi vorminguvõte "too välja korduvad read" ja toimetusvõte "eemalda korduvad read".

Efektse Powerpointi joonise leiab riiulilt

Nüüd ei pea küsima, kuidas Powerpointiga efektset joonist teha, sest selle saab võtta riiulilt nimega nutikad joonised (smart arts).

Sellised joonised ei olegi päris joonised, vaid sisulise teksti visualiseerimisvahendid. Sinu koostada on sõnum ja jätta selle vormimine nutikate kunstnike kätte.


Visio aitab äriinfot visualiseerida

Kui seni oleme harjunud Visioga joonistama, siis nüüd on palju selgem, et Visio on andmete visualiseerija. Uus liik jooniseid - liigenddiagrammid - viib meid Visio kasutamisel Exceliga sarnasele maale. Me ei kuluta enam aega käsitsi joonistamisele, vaid Visio võtab meie andmed ja joonistab need ise.

Mida on ühist Visiol ja Projectil? See on koht, kus just Visio oma liigenddiagrammidega tuleb kiirelt appi äriliselt huvitava info kuvamisele. Keeruka projekti andmestik, plaanid, eelarve, selle tegelik täitmine, kogu teenitud väärtuse arvutus on kui peopeal visuaalsete aruannete näol, olgu siis Excelis või Visios.

Kuigi MS Office 2007 igast rakendusest võib kirjutada pika huvitava loo, kinnitavad juba siin välja toodud vähesed nüansid, et tegu on palju muutunud ja rikastunud töövahendite komplektiga.

Osale arutelus

 • Henn Sarv

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara