Pepumure, mis asjata punastama paneb

Hemorroidid on üks levinumaid terviseprobleeme. Mitte asjatult ei ole see termin isegi igapäevases suhtluses väga levinud kui sünonüüm tüütu, tülika, vastiku, ebameeldiva olukorra, asja või isegi inimese kohta.Tänapäeval esineb see häire kuni 10%-l täiskasvanud elanikest, kuid elu jooksul puutub sellega kokku kaheksa inimest kümnest. On teada, et hemorroidide all kannatas Napoleon Bonaparte, seejuures pakutakse, et just haiguse ägenemise tõttu kaotas ta Waterloo lahingu. Imperaatori aju ei tegelenud otsustava lahingu käigus mitte armee avangardi, vaid oma isikliku tagala kannatustega.

Hemorroidid kujutavad endast hemorroidaal- ja sidekoe probleemi, mille tagajärjel tekib verepais. Eristatakse hemorroidide välist ja sisemist vormi. Välised hemorroidid paiknevad pärakuava ümbruses ja on kaetud väga tundliku nahaga, sisemised tekivad päraku kanalis.

Mõlemad põhjustavad valu pärakus, millega kaasnevad sageli verejooks ja sügelus, mõnikord hemorroidisõlmede tromboosid. Kuid hoolimata nii tõsistest ebameeldivustest ei kiirusta hemorroidide all kannatajad sageli arsti juurde, sest neil on PIINLIK ja nad KARDAVAD. Teisi hoiavad tagasi tuttavate jutustused sellest, et hoolimata ravist ja operatsioonist tekkisid hemorroidid taas.

Selle terviseprobleemi jaoks on palju ravimeetodeid "” nii ravimeid kasutavaid kui kirurgilisi. Igaühel neist on oma plussid ja miinused. Kuid kahjuks ei eemalda isegi ülikaasaegne mittekirurgiline ravi juba kaugelearenenud haigust (suuri hemorroide), vaid ainult leevendab põletikunähtusid.

Operatsioon, mille käigus skalpelliga eemaldatakse seesmised ja välimised hemorroidisõlmed korraga, on piisavalt traumaatiline ja patsiendi jaoks halvasti talutav sekkumine. Hoopis teine lugu on siis, kui operatsioon tehakse kahes etapis.

Esimeses etapis paigaldatakse seesmise hemorroidisõlme põhimikule spetsiaalse aparaadi abil lateksrõngas, mis häirib kahjustatud piirkonna verevarustust ja viib lõpuks hemorroidisõlme iseenesliku irdumiseni. Sõlm kukub ära 10-15 päeva pärast. Patsient ei pea kodus olema ja voodis lamama.

2-3 nädalat pärast seesmiste hemorroidisõlmede eemaldamist sooritatakse patsiendile kohalikku tuimestust kasutades operatsioon väliste hemorroidisõlmede eemaldamiseks. Operatsioonihaav õmmeldakse kinni peenikese absorbeeruva niidiga. Reeglina kestab haava kinnikasvamine (ja vastavalt ka töövõimetus) 1-2 nädalat. Esimese 2-3 päeva jooksul võivad patsiendil veel valud olla, kuid neist saab valuvaigistitega kergesti jagu.

Sellise metoodika eelis seisneb selles, et tavaliselt on haav väike, verejooks praktiliselt puudub, sest seesmisi sõlmi ei eemaldata skalpelliga, vaid ligeeritakse lateksrõngastega. Seetõttu puuduvad reeglina ka põletikulised nähud pärast sõlmede eemaldamist.

Mis puudutab haavasid pärast väliste hemorroidide eemaldamist ehk teises etapis, siis nendega tavaliselt probleeme ei teki. Väliste haavade hügieeniga saavad patsiendid iseseisvalt hästi hakkama.

Et mitte kannatada Napoleoni moel, soovitame mitte lükata homsele seda, mida saab juba täna ära teha. Siis ei ole elu mitte ainult imekaunis, vaid ka mõnus.

VLADIMIR VOSKANJAN töötab kirurgina Sadama Medicumis

Terviseleht

Osale arutelus

 • Evelin Org

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara