Saame tuttavaks - Põhja-Piirivalvepiirkonna referent Epp Hints

Epp Hints töötab Põhja-Piirivalvepiirkonnas referendina. Sekretärina, referendina, juhiabina ja juhtkonna assistendina on ta töötanud juba 25 aastat. Tema sõnul on see piisavalt pikk aeg mõistmaks, et kunagi tehtud valik ameti osas on õige.

 

Miks valisite just selle eriala ja praeguse ameti?
Valiku tegemisele aitas kaasa minu kunagine ülemus. Tegelesin sel ajal asutuses täiend- ja väljaõppe korraldamisega. ülemus palus mul paar päeva asendada puuduvat sekretäri. Nõustusin ja see juhusest alguse saanud "asendamine"? kestab siiani... Erialast haridust mul ei ole, aga usun, et täiendõpe ja kogemused aitavad ka tänapäeval hakkama saada. Lihtsalt tuleb end tööks vajalike muutusetega pidevalt kursis hoida.
Kui kaua olete praegusel ametikohal töötanud ja kuidas oma praeguse tööandjani jõudsite?
Riigiametnik olen 1996. aastast, eelmises asutuses olin sekretäriks paar kuud üle 11 aasta ja ligi poolteist aastat olen olnud referendiks Põhja Piirivalvepiirkonnas. Kandideerisin avaliku konkursi alusel ja mulle senini teadmatutel põhjustel otsustati minu kasuks - kusjuures oma esimese juubelini oli mul siis täpselt üks kuu aega. Julgustan siinjuures kõiki, kes oma vanuse tõttu pelgavad ette võtta muudatusi, mida muidu hing võib-olla ihaldaks - karupoeg Puhhi sõnadega öeldes: kui sa ei proovi, siis sa ei saagi teada.
Kas mäletate oma esimest tööpäeva praeguses ametis?
Oma esimest tööpäeva sekretärina ma meenutada ei suuda. Mäletan oma kabinetti ja inimesi, kellega koos töötasin, kuid mitte selle päeva sündmusi. Küllap olin lihtsalt pabinas ja ähmi täis, aga võib-olla ei toimunudki sel päeval midagi meeldejäävat.
Milline näeb välja Piirivalveameti referendi igapäevatöö?
Kõik minu tööpäevad algavad kohvi keetmisega. Igapäevaselt assisteerin kaht ülemust: piirkonna- ja staabiülemat. Kuna nende kabinettidesse pääseb ainult läbi minu toa ja enamiku ajast on need kaks ust lahti, siis vaikus on minu jaoks lausa luksus. Kohati tundub, et oleme nagu itaallaste perekond, kus kõik räägivad, aga keegi ei kuula. Seejärel vaatan üle kõigi kolme päevaplaanid. Tuleb seada ülesanded tähtsuse järjekorda ja siis ükshaaval neid lahendama hakata. Tavalise päeva sisse mahub kindlasti ka dokumentide registreerimine-suunamine, telefonikõnedele vastamine ja jooksvate küsimuste lahendamine. Põhiline aeg kulub siiski sellise töö tegemiseks, mida õhtul laua peale ei pane ega peo peal ette näidata ei saa - see on suhtlemine, täpsemalt tähendab see: otsimine - kontrollimine - korraldamine - täpsustamine - kooskõlastamine - muutmine + veel 101 tegusõna lisaks. Põhja Piirivalvepiirkonnas on 611 ametikohta ja kui struktuuriüksused paiknevad Kundast Paldiskini (EV merepiir!), siis on juba asutusesiseselt piisavalt palju suhtlemist ja sebimist.
Kuidas vajalikku energiat oma töö jaoks ammutate?
Parim paik maailmas on minu jaoks kodu, kuhu kuuluvad mu abikaasa ja lapsed. Mul on 10-aastane pojapoeg, kes nädalalõppudel meie juures toimetab. Mul on kolm super-sõbrannat, kellega oleme alates meie 3-ndast eluaastast kokku kasvanud ja lisaks neile veel paar 20-aastase staažiga väga-väga head sõbrannat - nende peale võib alati ja igas olukorras loota. Kuna elan linnast väljas, siis praegu on rajatav aed see, mis kevadest sügiseni kogu vaba aja enda alla võtab. Mullas sobrades ei pea käed ja mõtted sünkroonselt tegutsema. Ja tuleb osata tööd koju mitte kaasa võtta.
Mis Teile oma ameti juures kõige enam meeldib?
Meeldib positiivne rutiin - et tööpäeva lõppedes võin panna oma kabineti ukse kinni teadmisega: homme toimetan siin edasi. Et on asju, mis ei muutu üleöö. Ja on ütlemata hea tunne, kui oled suutnud kedagi aidata.
On Teie töös mõni selline ülesanne, mis on vastumeelt ja mida parema meelega ei teeks?
Uuendused, mis kõik tehtu nii olematuks muudavad, et tuleb uuesti jalgratast hakata leiutama, ei meeldi mulle kohe sugugi. Ja kirjaklambreid ei salli ma silmaotsaski - neil on äärmiselt vastik komme haakida endale külge pabereid, mis ei peaks selle klambri läheduseski olema. Korraga suurt hulka dokumente skannida ei taha ma ka - täiesti nüri töö.
Olete ehk leidnud oma töös mõne põneva nipi, mida soovite ka teistega jagada?
Täiesti kindel ja järele proovitud: kui väga kõva häälega kõnelevale isikule hästi vaikse häälega vastata - tõmbab lärmaja oma tämbri ka hulga tasasemaks.
Millised on need esemed või asjad, milleta Te oma tööd ette ei kujutaks?
Ilma pliiatsi, paberi ja telefonita oleks mul ikka väga raske hakkama saada. Tänapäeva tehnika hõlbustab tööd väga palju, kuid kõige tähtsam on siiski inimene selles pidevalt muutuvas ja täiustuvas ajas.
Milline on Teie jaoks kõige suurem väljakutse oma töös?
Väljakutse? Jään vastuse võlgu - see ei kannata kirjutamist.
Kas Teil on ehk mõni lõbus seik või "ämber"? oma tööst rääkida?
Otsest ämbrit ette ei tule, kuid üks aastatetagune lõbus lugu seoses minu nimega tuleb küll meelde. Töötasin tol ajal ühes väikeses perefirmas ja meie kontoriks oli üks väike tuba suures hoones. Asutusse toodud saadetistel oli alati peale kirjutatud minu kui sekretäri nimi. Ainult et Hints asemel oli seal raudse järjekindlusega alati Ints. Helistamise-meeletuletuse peale sain alati vastuseks, et iga kord kirjutaja kahtleb, kas on nimi on H-ga või mitte - kuid ümbrikule sattus ikkagi alati vale variant. Lõppude lõpuks sai mul mõõt täis ja saatsin adressaadile nimelise kaardi, milles jätsin tema perekonnanime esimese tähe eest ära. Paar päeva hiljem helistas kaardi saaja ja ütles, et kasvõi une pealt ja kuni surmatunnini oskab ta minu nime nüüd õigesti kirjutada. Kirjutaja enda perekonnanimi oli Rämmal.
Mida oma töös kõige raskemaks peate?
Jaburad korraldused, mõttetu töö tegemine.
Millised isiksuseomadused peaksid heal referendil olema?
Kiire taibuga. Tolerantne. Oskab kuulata. Kannatlikkust peab olema. Ja ei tohi olla "suu peale kukkunud"?.
Milline peaks olema hea ülemus?
Alluvatest hooliv. Motiveeriv. Inimlik. Otsusekindel. Huumorimeelega.
Kui Te ei töötaks oma praegusel ametikohal, siis mis oleks see teine variant, mida teha sooviksite?
Arvatavasti aednik. Taimedega toimetan hea meelega ja nad kasvavad minu hoolitsuse all päris kenasti. Minu lemmikud aias on pojengid ja iirised.
Millist ametit kohe kindlasti pidada ei sooviks?
Kes ei tööta, see ei söö"¦võib-olla ühel päeval polegi valikut ja teen midagi sellist, mida praegu ettegi ei kujuta. Aga kindlasti ei oleks saanud minust arsti - juba haigla spetsiifilise lõha peale võin minestada ja kui veel verd ka näen, siis on täitsa kindlasti "pilt taskus"?.
Millega oma vaba aega sisustada armastate?
Mulle meeldib süüa teha, aias toimetada, reisida ja laulda (hetkel olen küll koorist "aiapuhkusel"?). Veel meeldib lugeda ja natuke oma tarbeks ka õmmelda ja heegeldada.
Mida põnevat või kasulikku olete enda jaoks Sekretar.ee portaalist leidnud ja milliseid teemasid sooviksite seal tulevikus rohkem näha?
Portaalist loen üldharivaid ja suhteartikleid. Jälgin igasuguseid kasulikke näpunäiteid oma ala asjatundjatelt. Kasutan dokumendinäidiseid. Meeldiks leida juristide kommenteeritud seadusemuudatusi.

 

Osale arutelus

 • Meelike Tammemägi

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Peppersack – tee ajalooliste maitsenaudinguteni

Tallinna vanalinna südames, ajaloolise Raekoja ligidal asuv restoran Peppersack pakub meeldejäävaid maitseelamusi. Lisaks saab nautida mõõgavõitlejate igaõhtust efektset etendust.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara