Kui plaanid võtta kutsika

Kas kaalud kutsika võtmist? Tihti tahetakse seda teha just suve alguses, mil kogu perel on rohkem aega veeta kodus uue pereliikme seltsis. Kodulooma võtmine on siiski suur ja tähtis otsus, enne seda tuleb mõelda ja läbi arutada mitmeid küsimusi. See otsus peaks olema kogu pere ühine otsus, hoolimata sellest, et tavaliselt lapsed algatavad selle ja lubavad hoolitseda koera igapäevaste vajaduste ja õueskäimise eest. Siiski lasub peamine vastutus just täiskasvanute õlul. See puudutab ka igapäevast koeraga õues käimist - sadagu või mitte!

Kui on langetatud otsus võtta perre koer, siis on ees veel hulk lahendamist vajavaid küsimusi. Näiteks mis tõugu koer peaks olema? Kas ta peaks olema oma kasvult suur või väike, oma olemuselt rahulik või elav? Kas võtta jahikoer, näitusekoer või lihtsalt sõber?

Koeratõuge on mitmeid sadu ja kõik koeratõud ei sobi iga inimesega. Kõige sagedasem viga on see, et koer valitakse vaid tema välimuse põhjal - väldi seda viga! Tuleb meeles pidada, et võtad koera enda kõrvale elama vähemalt kümneks aastaks.

Koeratõuge leidub pea igale maitsele. Kui oled välja valinud mõned, mis rohkem huvi pakuvad, siis kogu nende kohta võimalikult palju infot, näiteks internetist või koeraraamatutest. ühendust võib võtta ka Kennelliiduga. Kenneli kaudu võib leida selle tõu klubisid või kasvatajaid. Paljudel tõuklubidel on ka oma kodulehed, kust leiab samuti infot selle koeratõu kohta.

Kui koera tõug on otsustatud, tasub külastada mitmeid selle tõu kasvatajaid. Kasutage võimalust ja küsige kasvatajalt kõik vähegi meelde tulevad ja huvitavad küsimused. Tasub jälgida, kuidas koerad omavahel käituvad ja veelkord järele mõelda, kas sai otsustatud ikka õige tõu kasuks. Koerakasvatajad soovivad, et võimaliku ostja peale võib loota, samuti soovivad ka ostjad, et kasvataja oleks usaldusväärne. Alguses pöördub ju vastne koeraomanik tekkivate küsimustega just koerakasvataja poole.

Kutsikat perre võttes tasub tähele panna järgmist:

Vastutus - Koer toob endaga sinu ellu lisavastutust. Koer võib elada isegi 15 aastat ja kogu selle aja jooksul on sinu asi muretseda, et koeral oleks hea elada. Koeral tuleb kohaneda perega ja perel koeraga, koos tuleb hakkama saada kõigi igapäevaste olukordadega. Koer peab tundma ennast vajalikuna. Oma koerast kasvab muidugi ka hea sõber, kellega koos saab veeta palju toredaid hetki.

Kutsika saabumine uude perre

- Kennelliidu seaduste kohaselt võib kõige varem kutsika eraldada emast ja õdedest-vendadest 7-8 nädalaselt. Kasvataja nõusolekul võid ennem kutsikad vaatamas käia, et koer õpiks sind tundma. Sel ajal, kui ootad kutsikat oma koju, tuleb teha ettevalmistusi.

Koerale on vaja muretseda:

"¢ Kaela- ja jalutusrihm"¢ Toidu- ja veenõu"¢ Mänguasju, millega kutsikas ei saaks ennast vigastada"¢ Toit. Soovitusi tasub küsida kasvatajalt"¢ Koera ase, kus kutsikas saab käia magamas

"¢ Koerakaka kilekotte, millesse jalutamas käies saad korjata väljaheiteid

Kindlustus - Tähtis on kutsikas kindlustada. Kui midagi juhtub ja koer vajab loomaarsti abi, siis aitab kindlustus korvata tasu. Kõikide koertega võib juhtuda õnnetus või koer võib haigestuda. Seetõttu tuleks kindlustus teha kohe koera võttes. Kutsikad peavad olema loomaarsti jälgimise all, neile tuleb teha vajalikud kaitsesüstid enne uude koju minekut. Hiljem tuleb koera vaktsineerida kord aastas.

Kui kutsikas saabub uude koju, siis võiks kogu pere esimestel päevadel olla tema lähedal. Kutsikas peab saama rahulikult tutvuda nii uue kodu kui ka uue perega. Koer peab olema enne kohanenud, kui viid ta kuhugi külla või avalikku kohta kohtuma uute inimeste või teiste koertega. Koerad kohanevad erinevalt. Osad saavad kohe hakkama, osadel võtab see siiski aega.

Tähtsad telefoninumbrid, nagu loomaarsti ja koerakasvataja omad, tuleks hoida käepärast. Kodus võiks olla väike esmaabipakk pintsettide, haavapuhastusvahendi, vatipatjade ja küünetangidega.

Kõige tähtsam: armasta ja austa uut pereliiget, saad kindlasti sama palju vastuarmastust ja austust!

Osale arutelus

 • Liisa Näripea

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Pidupäev Kuulsaalis

Pane pidu veerema Kuulsaalis! Lõbus ajaveetmine ja mõnusad söögid-joogid muudavad Sinu pidupäeva kõigile meeldejäävaks!

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara