Kuidas saavutada võimu töökollektiivis?

 

 

 

 

Tõenäoliselt kõlab käesoleva kolumniloo pealkiri paljudegi jaoks kurjakuulutavalt või vähemalt liiga võimutsevalt. Ei ole hullu midagi. Need, kelle jaoks sobilikum, võivad antud kontekstis võimu saavutamist nimetada mõjususe suurendamiseks. Mõjub paremini?

Võim on abinõu millegi saavutamiseks, kuhugi jõudmiseks. Me tunneme end võimukatena kui suudame kontrollida teisi enda ümber. Oma mõjususe suurendamine ehk võimu jahtimine või vähemalt vajadus võimu järele on igapäevane nähe ka töökohal. Võim ei ole oma loomult paha asi. Negatiivsena tuleb käsitleda võimu kuritarvitamist.

Me kõik omame mingil määral võimu ning kasutame seda vähemal või rohkemal määral teiste inimeste, k.a. oma kolleegide suhtes (isegi kui me seda tähele ei pane). Võim on dünaamiline nähtus, mis baseerub mitte loogilisel kaalutlusel, vaid lähtub hoopis meie tajust.

Kolleegi taju sinu võimust tema üle väljendub reeglina tema mõistmises, et võid tuua läbi oma võimu talle nii kasu kui ka kahjustada tema huve.

Võim väljendub erineval moel. Töökohal saame seda reeglina saavutada läbi järgmiste tegurite:

1. Ekspertteadmised2. Konkurentsiolukord3. Järjekindlus4. Tasustamisvõime5. Karistamisvõime6. Informatsioon7. Situatsioon8. Legitiimsus

(Jens Thang)

Pühendun tänases kolumnis neist kahele (tasustamis- ja karistamisvõime) ning jätkan järgmises loos ülejäänutega.

Tasustamisvõime

Sa saavutad võimu kui teised mõistavad, et sina suudad neid premeerida, tasustada. Sinu ülemus suudab sind premeerida ühekordse lisatasuga, palgatõusuga, parema ametikohaga, puhkusega sobival ajal jne. Tasustamisvõime annab ülemustele meie üle võimu.

Karistamisvõime

Karistamisvõime on olemuselt vastupidine tasustamisvõimele. Iga kord, mil me tajume, et kellelgi on võim meid karistada, on sellel "kellelgi" võim meie üle. Kõige suurem võim on seejuures mitte suutlikkus rahaliselt sanktsioneerida vaid võime vähendada inimeste tähtsust (teha meid nö väiksemaks) ning alandada. Me teeme kõik selle nimel, et pääseda alandusest. Tuletage meelde, millist võimu meie üle omasid omal ajal koolis pedagoogid.

Kuidas seega kasvatada oma mõjusust (suurendada võimu) olemata juht ning omamata juhipositsioonile niivõrd omaseid võimualuseid? Mõtle selle peale...kuniks kohtume meie uues kolumniloos.

 

Oma mõtteid ja tähelepanekuid võimu kasutamisest ning -saavutamisest meeskonnas võid edastada: marko@seletuskiri.ee.

Osale arutelus

 • Marko Torm

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara