Põnev seltskonnamäng

Firmaüritustel koguvad populaarsust seikluslikud rollimängud, milles iga osaleja saab ümber kehastuda tegelaskujuks teisest valdkonnast või ajast.

Keskajateemalisi meeskonnamänge ning seikluslikke rollimänge korraldava Oü Wild Events juhataja Allan Bernardi sõnul on seiklusmängud fantaasiaküllased ja värvikad ettevõtmised, kus kujutatakse mingit konkreetset ajastut, stiili või tegevuskohta, olgu see siis vana Rooma, Kreeka, keskaegne aadliloss, II maailmasõda, ameerika presidendi vastuvõtt või sootuks kauge tulevik.

Osalejad võtavad endale rollid, mida nad järgnevate tundide jooksul mängida üritavad. Vastavalt vajadusele ja võimalustele hangitakse osalejatele vajalikud kostüümid ning rekvisiidid.

Rollimäng eeldab tegelaskujusse süvenemist

Põhjalikum rollimäng eeldab korraldaja sõnul ka kliendi poolt põhjalikumat ettevalmistumist. "Meie koostame rollid ja hangime kostüümid, aga inimene peab oma rolli siiski vähemalt läbi lugema," ütleb Bernard. Rollimäng on etendus, kus publik on näitlejaks ja näitlejad on publikuks. üritus tuleb täpselt nii hea, kui palju igaüks sinna panustab. üldjuhul ei ole firmaüritustel mängitavad rollid aga väga keerulised.

"Roll, mille korraldaja ette kirjutab, on pigem juhtnöör, mitte hullusärk, mis teda kammitseb," ütleb Bernard. See on üks-kaks lõiku teksti tegelase kirjelduseks, mis kuvab tegelase tausta teiste suhtes ning annab talle mänguks eesmärgi ja paar vihjet ka mõne teise tegelase eesmärkide kohta. Lihtsamate rollide puhul on eesmärgid küllaltki konkreetsed ja lihtsad. Näiteks on igal grupil oma lipp, mida tuleb kaitsta ning eesmärgiks on omakorda teise grupi lipp enda kätte saada. Või on tegu mõne esemega, mis on teise osaleja käes ja mille peab leidma.

Populaarseim teema tellitud mängude puhul on keskaeg. "Mõõgad, kilbid ja muu rüütliromantika," selgitab Bernard. Loo saab tellida ka iga konkreetse ürituse jaoks sobivas stiilis, aga mida ekstravagantsemaks soovid lähevad, seda suuremaks muutuvad ka korralduslikud kulud, teab Bernard. Mäng võib olla võitluslikum, sarnanedes pigem sportmänguga, milles on kasutusel spetsiaalsed pehmendatud ohutud relvaimitatsioonid. Tegu võib olla ka rohkem tekstipõhise mänguga, uhkemate kostüümide ja keerukamate süžeedega.

Rollimäng kogub Bernardi sõnul meelelahutusena nii Eestis kui ka mujal maailmas jõudsalt pinda. "Hollywoodi filmitööstus toidab seda huvi. Mida rohkem on hakatud ekraniseerima fantaasia- ja ajaloolist kirjandust, seda rohkem köidab ka fantaasiamaailm."

Mäng on võimalus tänasest päevast välja astuda

"Fantaasiarikaste mängude vastu on inimestel suur huvi, kuna tegu on võimalusega puhata mitte lihtsalt argielust, vaid ka tänapäevast," ütleb Bernard.

Kui õues on mängus rohkem liikumist, siis sees on tegu pigem suhtlemisel põhinevate novelliliku ja kriminulliliku lähenemisega mängudega, millest klassikaliseim on mõrvamüsteerium.

Glamuurseid mõrvamüsteeriume korraldab Eestis ka Oü Vaba Aja Ekspert. Ettevõtte ürituste juhi Regina Gololobi sõnul võetakse mängule saabunud osalisi tavaliselt vastu tervitusnapsuga, mille eesmärgiks on lisaks soojale vastuvõtule inimestele ka veidi tegutsemisjulgust lisada.

Mõrva lahendamist nõudvatest seltskonnamängudest on levinuim Teemandi oksjoni nime kandev. Müsteeriumi toimumispaika sisenedes saab iga osaleja nimesildi, kuna tegevus toimub Inglismaal, on tegu inglisepäraste nimedega.

See, kes millist rolli mängus täidab, on koostöös tellijaga varem kokku lepitud. Juhul kui mängu korraldatakse inimestele, kes ei pärine ühest kollektiivist ning ei tunne üksteist varasemalt, jagatakse rollid ära kohapeal.

Kõigil osalejatel on salajased kohustused, mida teised teada ei tohi. Mängus kõige kandvamat rolli täitvad VIP-külalised, saavad rollikirjeldused kätte juba varem, et ennast ette valmistada.

Teemant Roosa Panter oksjonil toimub nii mõndagi

Mäng toimub Oxfordi tuntud seltskonnadaami Leedi Elizabethi iga-aastasel vastuvõtul, mille naelaks tõotab kujuneda maailmakuulsa teemandi Roosa Panter oksjon, mille korraldab Lord William.

Leedi Elizabethi vastuvõtt on ühtlasi naise valimiskampaania Oxfordi linnapea kohale, külaliste hulgas viibib aga teinegi kandidaat linnapea kohale, miss Victoria. Naiste rivaalitsemist kasutavad ära ajakirjandusväljaanded.

Mismoodi kajastavad toimuvat Daily News ja UK Celebrities ning kes kirjutab auhinda väärt sensatsioonilisima uudise, näevad kohalolijad õhtu jooksul. Lisaks parimale ajakirjandusväljaandele on auhind välja pandud müsteeriumi lahendajale ning glamuurseimale VIP-külalisele.

Et võimalikku mõrvarit või mõrvareid hakkavad mängu jooksul ära arvama nii politseiüksus Scotland Yard kui kohalike ajakirjandusväljaannete Daily Newsi ja UK Celebritiese esindajad, aga ka lihtsalt peokülalised, ei tohi mõrvari rollis olijad ennast enne äraarvamist paljastada.

Juhul, kui õhtu lõppedes osalistel müsteeriumit lahendada ei õnnestu, paljastavad õige vastuse korraldajad ise. Lisaks teemandi oksjonile korraldatakse sarnaseid mõrva lahendamisel põhinevaid mänge nagu kihluspidu, pärandijaht, Grand Hotelli oksjonimüsteerium ning Hermann Ammende varanduse jahil.

Mängu Grand Hotelli Oksjoni Müsteerium mänginud Victoria Hotelli müügi- ja turundusjuht Kadi Elmeste ütleb, et mäng oli väga lõbus. Panuse sellesse andsid kahe- ja kolmekümnendate aastate kostüümid, mis aitasid kergemini rolli sisse elada ja unustada oma tegelik identiteet. Enne mängu pakutud kella viie teel andsid juuksurid ja meikijad mängus osalejatele ajastukohase väljanägemise, lühendades sellega eestlastele omast kohanemisaega.

Eriti hästi elasid Elmeste sõnul oma rolli sisse VIP-külalised, suheldes aktiivselt kõigi õhtusöögile kutsutud külalistega. Kuna rolli teadsid vaid nemad ise, oli kohati päris raske vahet teha, kust algas tegelik rolli karakter, mitte hämamine kuriteo jälgede segamiseks.

Rollimäng

Seisneb kellegi teise rolli mängimises. Eesmärgiks olla teine isik, käituda teisiti, mõelda teisiti, näha välja teisiti. See on omamoodi katse elustada muinasjutu- või mõnda muud väljamõeldud maailma koos sinna kuuluvate inimeste ja sündmustega. Suuresti on tegu improvisatsioonilise näitemänguga, kus mängijaile on ette antud nende tegelaskujud, kuid otsene stsenaarium puudub.

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara