Lennutromboos on suurem tapja kui lennukatastroofid

Lennuk maandub, reisija hingab kergendatult ja aplodeerib piloodile. Ta ei tea, et tegelik oht võib alles ees oodata - lennutromboos on suurem tapja kui lennukatastroofid.

"Mulle ei meeldi lennata. Tahaksin ka, et 12tunnine lend mööduks unerohuga ja et teeksin silmad lahti alles siis, kui rattad maad puutuvad,"? ütles Ida-Tallinna Keskhaigla sisehaiguste osakonna juht Kai Sukles.

Aga seda lõbu arst endale lubada ei saa, kuna teab, et aastas sureb lennureisi ajal tekkinud trombi tõttu umbes 20 000 inimest maailmas. Sukles on pikal lennureisil vahekäigus harjutusi teinud.

Kaasreisijate imelikest pilkudest ei ole ta ennast häirida lasknud. Sama soovitab arst patsientidele, kes üle kaheksa tunni õhus peavad olema.

Suklese sõnul on lennutromboosi korral tegemist trombiga, mis tekib alajäseme veenides, kui pikka aega paigal istuda: veri voolab südame suunas aeglaselt ja verevoolu takistuse tulemus on tromb.

Eluohtlikuks muutub see siis, kui tükk liigub jalaveenist edasi kopsu. Suklese sõnul aktiviseerub tromb tavaliselt nädal kuni kuu pärast lendu. 70 protsendil juhtudest ei anna see haigus endast aga märkugi. "Kord vajas meie abi 36aastane trollijuht, kes sai veenitromboosi. Tükk läks kopsuarterisse,"? ütles Sukles viitamaks, et see pole ainult lennureisijate probleem. Lennureisil on aga peale sundasendi salongis selline õhurõhk, mis paneb vere hüübimissüsteemi käima, suurendades trombi tekkimise riski.

"Kui uurida arstide ringis, siis kõik teavad kedagi, kes on saanud lennureisi järel tromboosi,"? märkis Sukles. Neid pole palju. Ida-Tallinna Keskhaiglasse on jõudnud näiteks 60aastane Kuubalt tulnud mees, kes tundis tagasi jõudes, et jalad on rasked ja natuke turses - tegu oligi tromboosiga. Ja 50aastane Ameerikast tulnud meesterahvas, kes tundis õhupuudust, ka temal oli tekkinud tromb.

Trombi jalgades näitab ultraheli, kopsudesse liikunud tükki kompuutertomograaf. Kellel on pärast lennureisi kahtlusi - jalg paistes, raske hingata või veriköha -, neid uuritakse erakorraliselt esimesel võimalusel.

Osale arutelus

 • Meditsiiniuudised

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev Hestia Hotel Laulasmaa Spa's

Laulasmaa loodus on maagiline. Just siit on ammutanud inspiratsiooni maailma enim mängitud kaasaegne helilooja Arvo Pärt ja just siin on seetõttu 2018. aasta sügisel avanemas muusikasõprade meka – Arvo Pärdi Keskus. Kust siis veel ammutada häid mõtteid, kui mitte Laulasmaalt?

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara