Autorid: Allikas: www.aripaev.ee, aripaev.ee reklaamtekst • 28. august 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Stockholm keelab linnapalgalistel tööajal suitsetamise

Stockholmi 45 000 linnatöötajal pole peale lõunavaheaja alates järgmise aasta maist ilmselt õigust enam töökohalt sigareti tõmbamiseks eemalduda.

Eelnõu läheb Stockholmi linnavolikogus sel sügisel tõenäoliselt läbi, sest sel on parempoolse enamuse toetus, vahendasid täna mitmed Põhjamaade ajalehed. Suitsetada tohiks edaspidi vaid lõunavaheajal, sest selle aja eest ei maksa tööandja palka.

"Keelust on kasu nii töötajaile endale, nende hooldada olevatele vanuritele kui neile inimestele, keda suitsetamine kahjustab lasteasutustes ja koolides," selgitas Dagens Nyheterile abilinnapea Eva Samuelsson. Ta lisas, et keelu põhjus pole kuludes.

Rootsi tervishoiuameti andmetel tekitab suitsetaja tööandjale keskmiselt enam kui 30 000 Rootsi krooni (46 000 Eesti krooni) lisakulusid. Selle aluseks on arvestus, et suitsetaja veedab tööajast keskmiselt pool tundi suitsu tõmmates, lisaks on tal keskmiselt kaheksa haiguspäeva mittesuitsetajast rohkem.

Sama keeld on tulekul ka Göteborgis, kehtides küll vaid osa linnapalgaliste töötajate suhtes. Soomes kehtib sarnane kord Espoos, Helsingis ei läinud taoline ettepanek 2006. aastal läbi.

Kriitikute sõnul on selline kord liigne suitsetajate vaenamine. Inimene teeb tunni-paari tagant sõltumata tööandja loast niigi töös lühipause, mis kokkuvõttes tagavad töö parema tõhususe. Kas inimene sel ajal vahib arvutis midagi meelelahutuslikku, suhtleb teiste inimestega töösse mittepuutuvais asjus, kohvitab, tegeleb tervislike võimlemisharjutuste või ebatervisliku tubakanautimisega, peaks olema tema enda, mitte tööandja asi ning tööandja asi on eelkõige töötulemused.

Autor: aripaev.ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700