Peo korraldamine varasemast odavam

Majanduskriis pole hooleta jätnud ka peokorraldussektorit - huvilised saavad proffide abiga korraldada peo pea 20% odavamalt. Pidude korraldamise turg kitsaste aegade kiuste kokku pole kuivanud. Neid on hakatud korraldama lihtsalt tagasihoidlikumalt ning niiöelda oma jõude ära kasutades.

Firmapidu.ee tegevjuht Taavi Männikusti sõnul on õhtujuhtide, ruumide rendi, cateringi, bändide ning muu peoks vajaliku hinnad on ilmselgelt langenud. Tema sõnul oleks isegi õigem öelda, et hindade osas räägitakse ka üha rohkem läbi ning igale soovijale tehakse personaalne pakkumine.

Olgugi, et enamus peokorraldusfirmade hinnakirju on jäänud samaks, tehakse endisest rohkem sooduspakkumisi ning kampaaniaid. Männikusti sõnul on raske välja tuua konkreetseid numbreid palju hinnad võrreldes eelmise aastaga langenud on, kuid 20% soodust saada ei tohiks tema arvates olla kuigi keeruline.

Uus Maa Kinnisvarabüroo turundusspetsialisti Hanni Niidase sõnul võis tänavuste suvepäevade korraldamise hinnavahe võrreldes eelmisega jääda alla 40%, mis on osaliselt tingitud hindade langusest, kuid ka sellest, et 2008. aastal peeti suvepäevi koos Leedu harukontori töötajatega. Siiski usub ta, et paindlikkus rendi- ja toitlustusfirmade poolt hinnaläbirääkimistes on tänases majanduskeskkonnas tingitud pidusid korraldavate ettevõtete rangemast eelarve jälgimisest ning kulude kontrollist.

Õhtujuhi Arlet Palmiste sõnul on õhtujuhtide hinnad langenud pea poole võrra. Mõni aeg olevat olnud raske leida normaalse hinnaga õhtujuhti, kuna isegi suvaline tundmatu küsis 6000 krooni. "Nüüd helistavad ise ja küsivad tööd ning lisaks pakutakse ka lisateenuseid - helitehnika, disko ja muu selline,"? selgitab Palmiste.

See-eest näeb õhtujuht ja peoteenindusfirma Aare Rebban Peoteenindus juht Aare Rebban majanduskriisil ka positiivset külge. Majanduskriis on andnud viimastel aastatel paljudele õhtujuhtidele võimaluse rohkem aega pere seltsis veeta, kuna töökoormus on võrreldes eelmiste aastatega oluliselt väiksem. Rebban ei tekita majanduskriisist erilist probleemi, kuna viimastel suvedel on nädalavahetused päris kinni olnud. Rebban leiab, et kuigi pidusid on hakatud vähem korraldama, siis tööd jätkub - pulmi ja juubelipidusid keegi ära ei jäta.

Rebban leiab, et tuntud õhtujuhtide hinnad üldjoontes langenud ei ole ning rohkem mängimisruumi on teise teenuste pealt. Näiteks cateringis. "Kui varem usaldati toitlustaja pakkumist eriliselt süvenemata, siis nüüd uurivad vähemalt uued tellijad menüü koostist ja hinda põhjalikumalt,"? selgitab Rebban.

Tänu rasketele aegadele on ettevõtted hakanud hoolikamalt läbi mõtlema pidudele mõeldud kulutusi. Esinema ei kutsuta enam kõige popimat ansamblit ega õhtujuhti. Männikusti sõnul on üha populaarsemaks muutunud ka niiöelda oma jõudude ära kasutamine.

Näiteks ollakse Uus Maa Kinnisvarabüroos arvamusele, et peo kordaminekuks saab ise väga palju ära teha. Ei ole alati vaja kalleid õhtujuhte ning tuntuid esinejaid meelt lahutama kutsuda. Niidase sõnul korraldati tänavustel suvepäevadel oma inimeste abiga maastikemänge, line-tantsu ning õhtul mängis muusikat endine "Uus Maakas"?.

Niidase sõnul on alati Uus Maa töötajatele meeldinud aktiivselt organiseerimisele kaasa mõelda ja korraldamisel abiks olla.

Ka cateringi tellimine ei pea firmapeol olema kohustuseks. Siingi on võimalik tagasihoidlikumalt, kuid maitsvalt hakkama saada ning näiteks lõkkel ise vorsti küpsetada või salatit meisterdada. Lisaks sellele on hakatud firmapidudel küsima ka töötajatelt osalustasu, mis enamasti ka hästi vastu võetakse.

Ka Rebban leiab, et firmade kokkuhoiupoliitika on selgelt tuntav. Nii mõnedki püsikliendid on andnud teada, et pidu toimub sel aastal teistmoodi. Näiteks käiakse lihtsalt kollektiiviga rabamatkal, kus süüakse kaasa võetud võileibu või tehakse telkimisõhtu ilma õhtujuhi ning ansamblita. Palmiste sõnul oli varem situatsioon, kus öeldi lihtsalt summa ning asi korras, nüüd uuritakse pikalt mis selle eest ikka saab. Palmiste sõnul on see veidi imelik. Samas on raha kokku hoidmine mõistlik ja korralik teenusepakkuja ei pea midagi häbenema. "Bluffivendadel on aga vesi ahjus,"? lisab Palmiste.

See-eest usub ta, et situatsioon on järgmisest suvest taas muutunud ning üha enam hakatakse taas suurejoonelisemaid pidusid korraldama.

Männikust soovitaks siiski vaatamata rasketele aegadele kõikidel ikkagi nii meelelahutuse kui üritusturunduse peale mõelda. "Tihti esineb väiteid, et me ei saa seda või teist lubada, aga kui hoida tuju üleval kasvõi väikeste vahendite ja ressurssidega on tulemused paremad ja ka raha tuleb tagasi,"? selgitab Männikust.

Lugu ilmus Äripäeva lisas Firmapidu.

Osale arutelus

 • Triin Rebane

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Pidupäev ajaloolises Roseni Tornis

Eksklusiivsed peoruumid - Roseni Torni väga hea asukoht südalinna tuiksoonel, kaasaegne esitlustehnika ning suurepärane ajalooline interjöör loovad mõnusa keskkonna erinevateks sündmusteks.

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara