Autor: Kristjan Otsmann • 7. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Autofookus aitab tegutseda

Tutvustan täna Sulle minu viimase aja enesejuhtimise lemmikut: Briti ajajuhtimisguru Mark Forsteri lihtsat ja intuitiivset ajajuhtimissüsteemi Autofookus, mille saad kasutusele võtta kümnekonna minutiga - täpselt nii kaua läheb selle jutujupi läbilugemiseks.

Autofookus on mõeldud eelkõige neile, kes peavad oma tegemiste üle arvet paberil, aga põhimõtteliselt saab seda kasutada ka arvutis, ükskõik, kas mõne tekstifaili abil või näiteks Outlooki või Google Calendari ülesannetena. Selgitan süsteemi paberi abil, sest koolitustel olen märganud, et suurem osa inimestest kasutab ikka pabermärkmikku.

Aeg kirja panna

Autofookuse kasutamiseks vajad kaustikut, mille igale lehele mahub 20-35 rida, aga vabalt võid ka väiksemat vihikut või märkmikku kasutada.Pane kirja teineteise alla kõik asjad, millega peaksid tegelema. Sa ei pea kõiki tegevusi kohe kirja panema, kirjuta vaid need, mis meenuvad. Hiljem saad nimekirja täiendada.

Kui asjad kirjas, siis tõmba kõige alumise alla joon. Kui hiljem meenub veel mõni asi, siis kirjuta see joone alla, ikka üks tegevus reale.

Aeg tegutseda

Nüüd loe nimekirja alates algusest seni, kuni leiad tegevuse, mille elluviimiseks oled valmis. Tegele selle asjaga selle lõpetamiseni või vähemalt seni, kuni tahad. Kriipsuta tegevus läbi ning juhul, kui sa seda ei lõpetanud, lisa see uuesti nimekirja lõppu. Aga kui said tegevusega ühele poole, siis küsi endalt, milline on sinu järgmine samm, et jõuda eduka tulemuseni, ning kirjuta see nimekirja lõppu. Või võta see kohe käsile - aga kui asi jääb pooleli, kirjuta see kindlasti nimekirja lõppu.

Loe nimekirja äsja mahakriipsutatud tegevuse juurest edasi, kuni leiad järgmise elluviidava asja. Tegutse sama moodi nagu eelmisega. Nüüd leia järgmine tegevus. Ja järgmine.

Kui jõuad alguses nimekirja alla tõmmatud jooneni, mine uuele tegevuste lugemise ringile alustades nimekirja esimesest tegemata tööst.Sel moel tiiruta nimekirjas seni, kuni sa joonest eespool ühtegi tegevust maha ei kriipsuta. Nüüd võid liikuda järgmise tegevuse otsingul tõmmatud joonest allapoole - kõigi seal olevate tegevustega käitu nii nagu eelmistegi puhul.

Kui jõuad nimekirja lõppu, tõmba selle alla joon ja liigu taas nimekirja algusesse.

Aeg ülevaatuseks

Nüüd uuri nimekirja algusest veel läbikriipsutamata tegevusi hoolikalt. Sul on nendega käitumiseks mitu võimalust. Esimene: tee see edasilükatud asi kohe ära, kui see on tegelikult ka vajalik.

Kui sa tegevust mingil põhjusel ette võtta ei saa, siis kaalu tõsiselt, kas seda asja on tegelikult ka ikka vaja teha. Võib-olla on see tegevus tähtsusetu ja võid selle lihtsalt maha kriipsutada ning jätta tegemata? Või pole praegu selle asja jaoks lihtsalt õige aeg? Kui aeg pole küps tegevuseks, kirjuta see asi ümber nimekirja lõppu. Või peaksid selle tegevuse hoopis delegeerima? Kui nii, siis kirjuta nimekirja lõppu delegeerimise tegevus ning tõmba läbivaatusel olev tegevus maha. Või peaksid jagama tegevuse väiksemateks juppideks, et aru saada, mida tegelikult on vaja teha? Sel juhul tükelda tegevus, lisa need väikesed jupid nimekirja lõppu ning kriipsuta läbivaatusel käinud tegevus maha.

Sel moel vae igat läbivaadatavat tegevust. Eesmärk on jõuda järgmise põikjooneni nii, et selle kohal pole ühtegi mahakriipsutamata tegevust.

Kui sellega saad valmis, siis jätkad nimekirjast tegevuste otsimist allapoole liikudes. Kui jõuad põikjooneni, siis liigud taas nimekirjas esimese tegemata tööni ja lähed sellelt uuele ringile.

Süsteemi puust-ette-ja-punaseks ingliskeelse demo Acrobat Readeriga täisekraanil vaatamiseks leiad aadressilt http://autofocus.cc/public/data/af4-demo.pdf.

Miks just nii?

Sel moel järgmist tegevust valides tegutsed eelkõige asjadega, milleks vaim on valmis. Ning kui vaim on valmis, siis sujuvad tegemised kiiremini.

Ennetan kolme küsimust, mida inimesed on kõige sagedamini minu käest küsinud Autofookuse kohta.

Neist esimene: et niimoodi intuitsioonil põhinevalt ainult töötangi või? Aga kuhu jääb ratsionaalsus? Ratsionaalsusel on süsteemis oma kindel koht: iga tegevuse puhul sa ju kuulad ka mõistuse häält. Kui leiad nimekirja lugedes mõne kiiret elluviimist nõudva olulise tegevuse, siis pole ju takistust, et sellega tegeleda nii pea kui võimalik. Veelgi enam: kui tahad, võid kirjutada tegevuse järgi kuupäeva, mil on viimane hetk sellega tegutsema asumiseks.

Ja teine: aga kuidas mul on ülevaade erinevate projektide käigust? Kasuta selleks erinevaid värve. Või kirjuta tegevuse ette projekti tähistav märksõna.

Ning kolmaski: aga nimekiri läheb vist väga pikaks... Keegi ei keela pidada ju mitut nimestikku - näiteks ühte töiste ja teist koduste tegemiste jaoks. Ning pane kirja ikka need asjad, mida tegelikult kavatsed ellu viia.

Proovi autofookust paar-kolm päeva. Loodan, et see pakub sulle abi.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700