Multimeedia ja muusika

Teisipäevast kuni pühapäevani saab taas hoo sisse uue muusika festival NYYD, mille peaesinejad on seekord Heiner Goebbels ja Georges Aperghis.

Selleaastase festivali, mis on järjekorranumbrilt juba üheteistkümnes, märksõnad on muusikateater ja multimeedia.

Festivali produtsendi Neeme Punderi sõnul tähendab see, et festivalil saab näha kontserte-etendusi, mis ühendavad endas nii teatri, muusika kui ka erinevad kaasaegased tehnoloogiad. "Multimeediaprojektid on täis teatrit ja näitlemist, lisaks muusikale pannakse neis väga palju rõhku visuaalsele poolele. Need pole ainult kontserdid. Need haaravad ka teisi tasemeid," iseloomustab ta festivalil näha-kuulda saavat.

NYYD on ennast aastate jooksul iseloomustanud uue kaasaegse muusika, olgu see siis Eestist või kaugemalt, festivalina. Kokku on alates 1991. aastast toodud kuulajate ette 173 festivali tellitud uudisteose esmaettekannet. Sel aastal tuleb sellesse arvestusse loomulikult lisa.

Punder toob kuus päeva vältavast kavast välja näiteks Märt-Matis Lille, Jan Kausi ja Mart Kolditsa ühistööna valminud kammerooperi "Indiate uurimine", mille esiettekanne leiab aset juba festivali esimesel päeval. Tutvustuse järgi peaks olema tegu aasta kõige anarhistlikuma, julmema, sentimentaalsema ning oodatuma ooperiga.

Väärt vaatamine on Punderi sõnul kindlasti ka prantslase Georges Aperghise multimeediaetendus "Machinations" ning sakslase Heiner Goebbelsi "Eraritjaritjaka".

"Neli naist, neli häält, neli manipulaatorit vaatavad publikule vastu. Kõik nad istuvad laua taga, näha on vaid nende pead ja käed. Igaühe kohal on videomonitor. Nad hääldavad foneeme, inimkõne eelkäijaid, millest tasapisi kujuneb kontrapunkt ning mis segunevad "keelteks"," selgitab Aperghis laval toimuvat.

Sakslase Goebbelsi teos "Eraritjaritjaka", mis Austraalia aborigeenide kõnes kirjeldab kirglikku igatsust millegi järele, mis on kadunud, keskendub üksikindiviidi maailma tunnetamisele ja tajumisele. Otse loomulikult ei puudu sellest ka multimeediadimensioonid - segu muusikast, kunstist, teatrist, videost, kirjandusest ning viited teadusele ja insenerikunstile.

Punder multimeediaprojektide raames laval toimuvat põhjalikult lahti seletada ei taha. Igaüks teab, mis on tehnoloogia, mis toimub kontserdil ja teatris, ent mis kõigist neist üheskoos sünnib, selle avastamisrõõmu tahab festivali produtsent igaühele jätta.

Põnevat vaatamist-kuulamist peaks jaguma kõigile. Eriti huvitav võiks festivalil pakutav olla aga Punderi sõnul filmihuvilistele. Ideid peaksid erinevad etendused oma lahendustega tekitama.

 

* NYYD 20.-25. oktoober, Tallinnas

* Piletid: 135-300 krooni

* www.concert.ee

* Meistrikursused

20. oktoober kl 16 Eesti Muusika ja Teatriakadeemia - Georges Aperghisi looming * 22. oktoober kl 10 Eesti Muusika ja Teatriakadeemia - Donatienne Michel-Dansaci laulukursus

* 24. oktoober kl 12 Kanuti Gildi Saal - kohtumine ja meistriklass Heiner Goebbelsiga

* Kava

20., 21., 22., 23. oktoober kl 19 Von Krahli Teater Märt-Matis Lill / Jan Kaus / Mart Koldits Kammerooper "Indiate uurimine" * 21. oktoober kl 19 Teater NO99 Georges Aperghis "Machinations" * 21. ja 22. oktoober kl 21.30 Kanuti Gildi Saal Ansambel The Shout "Flam" * 23. ja 24. oktoober kl 21.30 Kanuti Gildi Saal Mart Kangro / Taavi Kerikmäe / Ansambel U "Harmoonia" * 22. ja 23. oktoober kl 19 Rahvusooper Estonia Mari Vihmandi ooper "Armastuse valem"

* 24. ja 25. oktoober kell 19 Salme kultuurikeskus Th?©Ätre Vidy-Lausanne'i etendused Heiner Goebbels "Eraritjaritjaka" Mus?©e des phrases / Lausete muuseum

 

Osale arutelus

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Uudised

Teabevara