30. oktoober 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Kosmikud hakkavad Propelleriga mängima

Kosmikute kümnendat ja Propelleri kolmekümnendat sünnipäeva peavad kaks bändi koos. Osalt vastastikuse sümpaatia tõttu, osalt selleks, et oma fännide silmaringi laiendada.

Plaan ühise tuuriga välja tulla oli mõlemal bändil juba aastaid tagasi, kuid siis jäi see tegemata, kuna asjaosaliste ajagraafikud ei sobinud. "Siis jäi see mõte hoiule. Nüüd oli aga hea moment asi ära teha, kuna mõlemal bändil on ümmargused numbrid, mida tähistada," rääkis Kosmikute trummar Kristo Rajasaare.

"Oleme aastate jooksul sõbrunenud mitme Propelleri liikmega, nii Volkonski kui ka teistegagi. Mõtlesime, et juubeleid tuleb nagunii tähistada ja kui me seda koos teeksime, saaks kaks kärbest ühe hoobiga," lisas Kosmikute teine liige - bassimängija Kõmmari aka Raivo Rätte.

Laval koos iidoliga

Sellega, et ühistuur lõpuks teoks saab, on Rätte väga rahul, kuna Propelleri näol on tegemist siiski bändiga, mis on tervesse eestikeelse rokkmuusika ajajärku särava jälje jätnud.

 "Fänluse osas saan rääkida enda ja Kristo Rajasaare minevikust. Kui me 13aastasena Järvakandis bändi hakkasime tegema, siis oli Propeller üks bände, keda me hoolega matkisime. Volk oli kunn meie silmis ning Alender loomulikult samuti. Emotsionaalselt võttes on tõeline kõrghetk minna tuurile koos sellise bändiga, kelle lugude järgi sa kunagi pilli mängima oled õppinud," rääkis Rätte.

"Nõgisto kunagi arvas, et Propeller on purjus muusikute loll nali, mina arvan, et see on päris hea nali. Meid ühendab omavahel see, et me mõlemad mängime eestikeelset rokkmuusikat. Ja muidugi kaunid näod," arvas Rajasaare omalt poolt. Kosmikute praegust loomingut Kosmikute liikmed Propelleri omaga kuigi sarnaseks ei pea.

"Kuigi eks mõlemad bändid ole pungist välja kasvanud. Ka meie esimene plaat oli paras punk, kuigi oleme edaspidi sellest eemaldunud," rääkis Rätte. Praegu viljelevad Kosmikud muusikat, mis on liigitatav pigem melanhoolroki nimetuse alla.

Sild bändi fännide vahel

Rajasaare sõnul on ühistuur sillaks kahe põlvkonna muusikafännide liitmisel. "Kosmikute vanematel fännidel on olnud kindlasti ka Propelleri muusikaga tegemist. Nooremad polnud Propelleri hiilgeaegadel aga veel sündinudki. Nende kontsertide kaudu saavad Propelleri fännid aimu Kosmikute muusikast ja vastupidi. Meie asi on ennast üksteise publikule tutvustada," rääkis Rajasaare.

Tuuri kontsertidel saavad kuulajad ülevaate mõlema bändi muusikalisest minevikust. Nagu juubelikontsertidel kombeks, esitavad muusikud oma tähenduslikemaid lugusid läbi terve oma tegevusperioodi.

Ürituse ajakava on mõnevõrra sümboolne, kuna juubelituur stardib Propelleri eestvedaja Peeter Volkonski sünnilinnast Keilast ning lõppkontsert antakse Kosmikute sünnipaigas Järvakandis, kus leiab aset ka suuremat sorti finaalbankett.

Erilised kontserdid

Kontsertide täpne ülesehitus selgub suuresti töö käigus. "Ei ole plaanis nii, et üks alustab ja teine lõpetab ja ilmselt ei ole kontsertid päris ühesugused mitte kusagil," arvas Rajasaare. Vähemalt osa lavaajast täidavad kaks bändi koos - lisaks kummagi ansambli loomingulisele paremikule tuleb ette kanda ka ühised lood, nagu spetsiaalse koostööna valminud "Surmasõit".

"Oodatud on kõik fännid. Kuna on sünnipäev, siis ma usun, et me saame palju lilli," arvas Rajasaare.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700