2. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kuidas tulla toime stressiga?

Pingeline füüsiline ja vaimne töö, olme- ja pereprobleemid, loomulike biorütmide eiramine põhjustab pahatihti kesknärvisüsteemis püsivate ärrituskollete teket, unehäireid ja unetust. Loomulikult on inimestes suurt masendust ja stressi tekitanud praegune raske majanduslik olukord.

 Stress, nagu teisedki tugevad tundeseisundid, paneb organismis toime tõelise “maavärina”: ainevahetus, hormoonide ja närvisüsteemi töö muutuvad väga äkki ja selline muutus väsitab organismi.

Kõik see põhjustab unetust, südamekloppimist, vererõhu kõikumist või südame rütmihäireid, hingamisraskusi, kõhu ja soolte töö aeglustumist ja tõsiseid närvisüsteemihäireid. Stressi tulemusena immuunsüsteem nagu uinuks ja haigestumisrisk suureneb. Kui õnnestub stressiga toime tulla, siis muutub organismis stressihormoonide tase taas normaalseks ja paraneb ka ainevahetus ning teisedki hädad.

Parimaks lahenduseks aktiivses elus olemiseks ning vaimse ja füüsilise töövõime suurendamiseks, meeleolu paremaks muutmiseks on pöördumine tervisliku toitumise ja loodusravi poole. Kuid mitte üksnes, organismi tasakaalus hoidmiseks ja stressi peletamiseks on vaja rohkemat kui tervislikult toitumine.

    * Püüa ennast võtta sellisena, nagu oled, ja veidi paremanagi.

    *  Loe läbi mõni nõuanderaamat tervislikust toitumisest, unest, suhtlemisest ja enesekehtestamisest.

    * Hakka tegema mõõdukat füüsilist trenni, kas või jalutuskäiguga õues; mõistust turguta ristsõnade lahendamise, võõrkeele õppimise või mõne muu enesetäiendamise võimalusega.

    * Veeda rohkem aega lähedaste ja sõprade ringis. Hoolitse lähedus- ja sõprussuhete eest.

    * Põgene umbsest ruumist looduse keskele, naudi loodust.

    * Püüa teha vähemalt üks heategu päevas. Ära loodagi kohe kiitust ning tunnustust saada, küll aga annab väikegi heategu rahu hingele ja unerahu.

    * Sea endale uusi sihte, sest siis on, mille eest ennast tunnustada ja teistelt tunnustust loota.

    * Tea, et eksimine on inimlik ja eksimusest tuleb õppust võtta. See kehtib kõige kohta, ka vigade kohta tervislikus toitumises.

    * Püüa oma unistusi ellu viia, sest teised seda sinu eest ei tee.

    * Heida magama teadmisega, et homne päev tuleb parem.

    * Sea endale uusi sihte, ka harjumusi elustiili muutmiseks. Kindlasti asu endale teadvustama, et kodune toiduvalmistamine pakub sulle naudingut.

    * Loe kirjandust ja kuula saateid raadiost, mis aitavad sind viia loodusravi usku. Kindlasti koged siis, kui mõnus on õhtuti juua rahustavat taimeteed, mis muudab une rahulikuks.

    * Pinges olles ära otsi abi tablettidest, veel vähem alkoholist.

Kui stress ikkagi ei lõpe, püüab organism olukorraga kohaneda: vere suhkrusisaldus hakkab kõikuma, eritub rohkem soolhapet, soolestik ärritub. Kõigega koos langeb tuju, halvenevad mälu ja mõtlemisvõime. Kaua kestev stress nõrgendab immuunsüsteemi ja ahenevad veresooned. Kui me ei oska kiiresti stressist välja tulla, on haigestumine käes, pealegi selline, mille põhjusi ei oska ei arst ega me ise endale seletada. Seega peame suutma teha endaga tööd, et muuta kõigepealt oma eluviisi tervislikumaks.

Allikas: Terviseleht, „Stressist päästab taimetee ja õige toit“

Autor: Lemmi Kann, Aive Luigela

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700