4. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Valitsus kaalub pensioniea tõstmist 65. eluaastani

Valitsus hakkab arutama homme Eesti konkurentsivõime kavast välja koorunud ideed tõsta pensioniga järkjärgult 2024. aasta lõpuks 65. eluaastani.

Sotsiaalminister Hanno Pevkur ütles, et valitsus otsustab teemaga edasi minna, siis hakatakse arutama sisulisemaid detaile. Hetkel sotsiaalministeerium midagi seoses võimaliku ideega ette pole valmistanud, ministeerium kava sündimise juures ei olnud. Pevkur ise jäi kidakeelseks ega soovinud öelda, kas ta ise ministrina toetaks seda mõtet.

Riigikantselei poolt koostatud Eesti konkurentsivõime kavas pakutakse välja, et alates 2017. aastast võiks kergitada nii naiste kui meeste pensioniiga aastas kolme kuu võrra.

Pevkur meenutas, et praegune seadus näeb ette, et pensionile saab 63aastaselt, kuid erand on tehtud naistele, kes sündinud aastatel 1944–1952, kellel tekib pensionile mineku õigus varem. Meeste ja naiste pensioniiga võrdsustub aastaks 2016.

Pevkuri sõnul on kaks olulist alust, et pensioni tõstmist arutada. „Juba 2002. aastal lepiti Euroopa Liidu Nõukogu tippkohtumisel kokku, et Euroopas peaks pensioniiga olema vähemalt 65 aastat. Osades Põhjala riikides on praegu pensioniiga 70 aastat. Teine on demograafiline põhjus: rahvastik väheneb, tööhõives on aina vähem inimesi, seetõttu sotsiaalmaksu laekub aina vähem,“ selgitas minister. Eelarveline mõju võib muudatusest tulla 2040-50. aastal.

Pevkuri sõnul oleks vaja selgus selles küsimus, lisaks toonitas minister, et muudatus puudutaks just täna tööl käivaid noori, mitte vanemaid inimesi.

„Võimalikust muudatusest oleks vaja väga pikalt ette teatada. Aga sellest ei tule ka maailmalõppu, kui valitsus otsustab teemaga mitte edasi minna,“ ütles ta, lisades, et tõenäoliselt jõutakse mingil hetkel nagunii selle küsimuseni.

Homsel valitsuseistungil tuleb pensioniea tõstmine arutlusele ning kui valitsus otsustab teemaga jätkata, alustab sotsiaalministeerium koostöös rahandusministeeriumiga põhjalikke analüüse ja läbirääkimisi sotsiaalpartneritega.

Autor: Lemmi Kann, Silvia Kruusmaa

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700