13. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: budismist kantud anima

Artdepoo galeriis möllavad näitusel "Franki Tiibet ja Koolon" Jasper Zoova ulmelised tegelased.

Näitusel on üleval vanemad tööd sarjast "Multiunistused" ja uus sari animategelasest Frankist.

"Multiunistused" on zoovalikult mustvalged, lakoonilised joonistused, kus pealtnäha armsa olemisega tegelased ilmestavad ühiskonna, majanduse ja poliitika keerdkäike. Osa neist töödest on kunstipublikule juba hästi teada

Buddhalik Frank

Uus Franki-seeria loob "Multiunistustega" huvitava kontrasti. Esiteks on need kirevalt värvilised, ja teiseks, ülekuhjatud detailidega.

Nähtavasti on Zoova saanud selle seeria tegemisel inspiratsiooni Tiibeti budistlikust kultuurist, mis lääne maailma keelde tõlgituna ja kunstniku enda fantaasiast läbipõimununa moodustab veidi võõristava, naivistliku mulje.

Zoova jutustab vaatajale oma tegelase eluloo. Frank on suurte silmadega, enamasti alasti Buddha poosis istuv poiss. Franki seeriat võiks vaadata ühel ajal nii tähendusest tiinet kui tähenduslikult väga laialivalguvat metafooride kogumit. Mitme pildi juures võib leida seoseid budismi mütoloogiaga.

Rohked sümbolid

Kord võitleb Frank fantastilise Meeleelevandiga, siis näeme Franki nii lasteaias kui ülikoolis, nii vannis kui ka maailmakatusel. Kord põlevad Frankil varbad, samal ajal kui ta tuldpurskava ja jäätist limpsiva suure mao seljas istub. Madu tähistab budismis materiaalsete ja vaimsete väärtuste valvurit.

"Frank Ülikoolis" kujutab alasti Franki hoidmas kahel käel tiigrit, kes idamaade müütides kujutab meelekindlust, headust ja alandlikkust. Franki jalgevahel olev lill võiks olla lootos, mis tähistab ümberkehastumist ja taassündi.

"Frank vannis" kujutab laineharjal istuvat poissi, kelle peas istub vettpurskav väike elevant. Elevant on budismis traditsiooniliselt tugeva vaimujõu sümboliks. Ent pildil "Frank peatab Meeleelevandi" hargneb lahti justkui vastupidine jutustus. Frank peatab kindla meele ehk vaimu elevandi, kes maailma peale vihma sadada laseb.

Zoova tööd on justkui unenägudest kokkuklopsitud hallutsinatoorsed mälupildid, mille põhjal võib luua lõputuid lugusid.

Jääb mulje, et Franki puhul on tegemist kunstniku enda alter ego'ga, mis väljendab ja varjab sügavalt isiklikke tundmusi keeruliste sümboolsete seoste vahele.

Autor: Lemmi Kann, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700