20. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Otsa kooli 'Kevade'

G. Otsa nimelise Tallinna muusikakooli 90. juubeli auks on lavaküpseks saanud ligi seitmekümne osavõtjaga megaprojekt, mis toob vaatajate ette pildikesi Otsa kooli värvikast ajaloost.

Etenduse "Otsast alates" aineseks on Otsa kooli ajalugu, kuid kaugeltki mitte kuivas ja kronoloogilises järjestuses. Lavastaja Reeda Tootsi sõnul on tegemist materjali üsna loomingulise tõlgendamisega, mistõttu ei rõhu see detailitäpsusele, küll aga pakub tänapäevast muljet sellest, mis koolis aegade jooksul toimunud on.

Etendus peegeldab samavõrd Eesti muusika- ning kultuuriloo erinevaid etappe kui ka muutuvaid ühiskondlikke olusid.

Seda, et etenduse süžee oleks kooliga mitte seotud publiku jaoks keeruline mõista, Toots ei usu.

"Otsa kooli ajalugu on osa vabariigi ajaloost ja meie hariduse ajaloost. Praegustel vaatajatel on arusaamine, mis enne neid on toimunud, erinevate kantide pealt vaadatuna tegelikult juba olemas. See etendus lisab sellele teadmisele veel ühe tahu," rääkis Toots.

Eesti muusika suurkujud kätketud ühte teosesse

Laiemalt vaadatuna räägib "Otsast alates" Tootsi sõnul püsimajäämisest ning sellest, kui palju on läbi aegade olnud tarvis panustada sellesse, et kord loodud mistahes asi kestma jääks ning vilju kannaks.

Otsa kooliga on seotud Eesti muusikaelu jaoks väga oluliste persoonide kujunemisaeg. Nüüd on kogutud mälestused etenduse süžees tänuväärse koha leidnud. "Otsast alates" pakub näiteks stseene, kuidas Gustav Ernesaks kooli vastu võetakse, kuidas Olav Ehala saab tunnis riielda või kuidas Uno Loop teeb oma esimese tunni õpetajana jne. Tegelaskujude hulgas on ka Veljo Tormis ja Neeme Järvi.

Selleks, et lavastus võimalikult suurejoonelisena teoks saaks, on selle tegemisse kaasatud terve Otsa kooli praegune meeskond alates erinevate osakondade õpilastest kuni õppejõududeni välja. Ligi seitsmekümne osalise hulka kuuluvad ka Nukuteatri noortestuudio näitlejad.

Laval rohkem kui seitsekümmend osatäitjat

"Noorte energia on väga määrav. Etenduses osaleb vaid kaks täiskasvanud näitlejat pluss Otsa kooli õppenõukogu, kellel samuti on etenduses oma osa mängida," rääkis Toots.

Kuna osalisi on niivõrd palju, siis lavale kõik korraga ära ei mahu ning osad näitlejad-muusikud käivad saali mööda ringi. "Eks see olegi Otsa kooli olukord. Kool ise on palju väiksem kui see, mis sealt välja kasvab," arvas Toots.

Ligikaudu poole etenduse vältusest täidab muusika. Kasutatud helitööd on reeglina pärit Otsa kooli vilistlaste ning praeguste õpilaste sulest.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700