30. november 2009
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Millal ja kuidas istutada draakonipuid?

Kui draakonipuu poest koju on toodud, soovitab toataimede ja aiakujunduse ekspert Jane Pappel sellele kohe ümber istutamisega uus kodu luua.

Kui draakonipuu poest koju toote, on see soovitav kohe ümber istutada. Miks? Esiteks pole plastikpott taime jaoks kõige sõbralikum keskkond ning teiseks on taim poest tuues turbamullas. Turbamulla häda on aga see, et kastmisel jookseb vesi sellest lihtsalt läbi samal ajal, kui muld ise jääb suhteliselt kuivaks. Poti põhja kogunenud vesi kutsub aga esile üle kastmise efekti.

Üldiselt võiks toataimi ümber istutada 2 – 3 aasta tagant või siis, kui on näha, et taim on potist „välja kasvanud”. Uus pott tuleks valida nö kaks numbrit suurem. Sobiva suuruse tunneb ära selle järgi, et vana pott peab uue sisse ära mahtuma ning vana poti ümber peab jaguma ruumi ka mullale.

Poti põhja pane kiht kergkruusa, seejärel natuke mulda. Mulla kogus on õige siis, kui koos mullapalliga taime uude potti asetades jääb mullapalli pind uue poti suudmes õigele kõrgusele. Siis suru uus muld tihedalt ümber vana mullapalli ning kasta korralikult.

Võib juhtuda, et mitmetüvelise draakonipuu tüved pudenevad ümber istutamise käigus lahti. Selle võimalusega on parem ette arvestada ning kutsuda endale keegi igaks juhuks appi tüvesid püsti hoidma.

Hea on ka panna mullapinnale raskuseks kive, sest tüved on rasked ning kuni taim pole uues mullas veel korralikult juurdunud, kipuvad nad ühele küljele vajuma. Kui taim juba juurdunud on, võib kivid ära võtta.

Nädal pärast ümber istutamist ja esimest kastmist kontrolli, kuidas on lood mulla niiskusega. Kui sõrme sügavuselt on muld veel niiske, lükka kastmine veel nädalaks edasi. Kui taim juurdub ja alles harjub uue kasvukeskkonnaga, kasutab ta reeglina vähem vett.

Autor: Lemmi Kann, Jane Pappel

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700