Autor: Lemmi Kann • 8. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ärilõuna: söögilaua taga on lihtsam asju arutada

Kuna päeva jooksul on vaja niikuinii midagi süüa ning teadupärast on näost näkku kohtumine muul viisil peetavast kommunikatsioonist oluliselt efektiivsem, on praktiline ühendada meeldiv kasulikuga. Uurisime, kellega ja kui tihti käivad ettevõtete juhid ärilõunal.

Sageli räägib ärilõunale kutsumise kasuks asjaolu, et muud aega kui lõunatund pole võimalik tihedast kalendrist kohtumiseks näpistada ning tellimuse ooteaega saab kenasti jutuajamisega täita.

Ärilõuna pakub head vaheldust kontoritoimetustele. Et korduma kippuvad ärilõunad rutiiniks ei muutuks, ei tasu käia regulaarselt kohtumas samade inimestega samades kohtades.

Hotellides asuvad söögikohad on küll autoga hästi ligipääsetavad ja enam-vähem ootuspärase kvaliteediga, kuid muutuvad peagi üksluiseks. Et jätkuvalt energiavoolu soodustada, võiks ärilõuna kohti teadlikult varieerida.

Vahelduse mõttes poleks paha jätta neljarattaline sõber parkimismajja ning jalutada 2–5 minutit mõnda südalinna trendikamasse lounge’i, et kogeda midagi uut.

Tänapäeva ärilõuna lahutamatu osa on laptop, mistõttu ärilõunasõbralikes kohtades on laual ruumi lisaks taldrikutele ka arvuti paigutamiseks, seintes piisavalt pistikuid voolu saamiseks ning õhus kiire internet.

Oluline on ka, et koht poleks liiga ülerahvastatud ega kärarikas, et saaks rahus ka konfidentsiaalset infot arutada. Arvesse tuleb võtta ka vastaspoole soove pakutava menüü osas: kui on teada, et üks osapool ei ole kalasõber, on tõenäoline, et ta ei naudi ärilõunat sushirestoranis.

Ärikohtumisele minnes on olulisimal kohal eelseisev jututeema, seetõttu on hea, kui olete kohta varem külastanud, nii saate end säästa kõikvõimalikest ootamatutest kimbatustest. Samuti on kasulik teada, millise suurusega rooga on oodata, liiga suurte portsjonite puhul on tavaliselt võimalik ka pool tellida. Või vastupidisel juhul saab valida mitu rooga, et ei peaks pooltühja kõhuga lahkuma.

Küsimus: Kellega ja kui tihti käite ärilõunal?

Jaan Lepp, AS DSV Transport juhatuse esimees

Kasutan seda n-ö formaati vähe, praktiliselt üldse mitte, ma ei käi ärilõunatel. Pigem käime juhul, kui on külalised, väljas õhtul. Eks ärilõunatel käimine või mittekäimine on kinni inimese isiksuses ja tema isiklikus ärikultuuris. Mulle meeldib tööasju rohkem töölaua taga arutada.

Ärilõunat sööma pole mind eriti kutsutud ka, ilmselt teatakse juba, et mulle see ei sobi. Vähestest kordadest, mil olen ärilõunal käinud, olen söönud näiteks Fahle majas.

Andres Allikmäe, ASi Harju Elekter juhatuse esimees

Eks ikka käin ärilõunatel. Aga mitte väga tihti. Saame asjad aetud ka ilma selleta, lihtsalt lõunatamise pärast pole ärilõunat mõtet korraldada.

Meil on olemas korralik söökla, nii et külalised võtame tihti seal vastu. Pigem lõunastame väljas siis, kui oleme välismaal või kui on kiire nõupidamine, mille annab ühtlasi lõunasöögiga siduda.

Tallinna probleem on, et pole kuskile sööma minna, restoranide valik on nigel. Hinna ja kvaliteedi suhe on väga paigast ära. Helsingis näiteks on tase palju parem. Restorani valides eelistame mõne suurema hotelli söögikohta, kuna on ühtlasi olemas ka nõupidamisruumid.

Raul Puusepp, ASi Tallinna Kaubamaja juhatuse esimees

Käin ärilõunatel harva. Sagedaseim koht on ilmselt Vertigo, kus on kvaliteetne toit ja mis on ka asukoha poolest kõige mugavam. Eks ärilõunatel mittekäimise taga on ilmselt harjumus, ei saa ju öelda, et aega selleks pole. Teisalt on ka meie juhtimine hajutatud, nii et ma ei pea igal pool ise käima, hankijate ja tarnijatega tegelevad näiteks ka ostudirektor ja turundusdirektor.

Hankijate ja koostööpartneritega toimub meil kord aastas ka üks ühine söömine – söögilaua taga on mõnede asjade arutamine mõneti lihtsam.

Merike Hallik, ASi Kaleva Travel tegevdirektor

Konkreetseid kohti pole välja kujunenud. Oleneb ka sellest, kas tegemist on hommiku-, lõuna- või õhtusöögiga. Rangelt piiritletud ärilõunaid pole enam olemas. Vahel tuleb äriasju ajada ka hommikusöögi ajal, eriti kui partnerid on välismaalt, kelle plaanid on rangelt paika pandud.

Parim koht hommikusöögiks on Madissoni restoran, muul ajal istumiseks Vertigo lounge’i osa. Ärikohtumised on suhteliselt kiired. Harva, kui kohtumine kestab üle tunni, valge laudlina taga istutakse seetõttu harva, rohkem räägitakse, kui süüakse.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700