12. veebruar 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: c-vitamiini pomm Draakoni galeriis

Noorte fotograafide Helen Meleski ja Katrin Teesi ühisnäituse "Talve eri" eesmärgiks on pakkuda vaatajatele vitamiinisüsti juba kohale hiiliva kevadväsimuse vastu.

Talve üleelamiseks vajalikke vitamiine manustame terve suve ja sügise kõikvõimalike juur- ja puuviljade näol.

Ent iga aasta veebruaris jõuab ikka kätte see aeg, kus kogu tagavara on ära kasutatud ja ligi hakkavad hiilima väsimus ja loidus. Meleski ja Teesi näitus "Talve eri" pakub talvisele vitamiinipuudusele leevendust.

Nende kohati lausa kurjakuulutavalt mõjuvas sissejuhatavas tekstis räägitakse C-vitamiini vaeguse sümptomitest. Kihutustöö on eesmärgipärane - rääkida probleemist ja pakkuda välja lahendus.

Lahenduseks vitamiinipuuduse vastu ongi "Talve eri". Kuigi esmajoones võtab kevadväsimuse küüsis vaevlev inimene suuna apteegi poole, siis Melesk ja Tees pakuvad välja alternatiivi. Toitu nii kehale kui ka vaimule.

Kogu näitus keerleb C-vitamiini dražeede ümber. Needsamad väikesed kollased tabletid, mida kõigile juba lapseeas meeldis süüa.

Kunstnikud on koostanud väikese C-vitamiini kokaraamatu koos piltide ja retseptidega. Iga retsept sisaldab tingimata ka C-vitamiini dražeesid. Näiteks Coca-Cola dražeedega, hamburger või makaroniroog dražeedega. Oluline ei ole see, missugune toit on, vaid see, et see tingimata sisaldaks eluks vajalikku vitamiini.

Tuleb tõdeda, et mingil määral tekitavad need pildid õõvastust. Tundub, et esmapilgul tõepoolest rõõmsa ja kerge näituse idee taga on siiski ka veidi kriitilisem lähenemine.

Kunstnike genereeritud C-vitamiini maania meenutab mõne kuu tagust seagripiepideemia hullust. Helen Melesk kinnitab ka ise, et näituse idee sai just seagripi teemast alguse.

Näitus paistab esitavat küsimuse, kuivõrd kerge on tekitada massihüsteeriat ja ravimifirmadel manipuleerida inimestega, kusjuures varjatud tõmbeniidid muutuvad aina nähtavamaks. Kuhu tõmmata piir liiale minemise ja mõõdukuse vahel?

Näituse teine osa on kokku pandud apteegi reklaambrošüürides trükitud naeratavatest suudest. Mõned neist on sädelevad nagu hambapasta reklaamis, mõned kollaste hammaste ja kõvera hammastereaga. Kelle naeratus on ilusam, selle ravimit ostetakse.

Peale vaimset turgutust pakuvad kunstnikud näituse külastajale ka ehtsat C-vitamiini. Kuid siiski - manustage mõõdukalt.

Autor: Lemmi Kann, Ragne Nukk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700