3. märts 2010
Jaga lugu:

Ahvatleva toidu pahed: e-ained

Hüperaktiivsed lapsed, ülekaalulised täiskasvanud ja hõrenenud luudega vanainimesed – kõige selle taga on pahatihti menüü, kus toidud sisaldavad liigselt ohtlikke e-aineid, rasva ning vähe kaltsiumi.

Köögiviljade söömise põhimõte: viis värvi lauale

Köögivilju võiks inimesed Mai Maseri arvates osta tunduvalt rohkem. “Soovitust, et iga päev peaks laual olema viis erinevat värvi köögivilja, küll ei järgita,” sõnab ta. Märksa enam võiks inimesed toidukorvi pista puuvilju. Maser toonitab, et iga päev peaks sööma vähemalt kaks suurt puuvilja, kuid kasu on ka mahla joomisest.

Maiustuste asemel soovitab ta värskeid ja kuivatatud puuvilju. Magusaga ei tasuks Maseri sõnul liialdada. “Üks hea komm päevas või veel parem –üle päeva!”

Kommentaar: Toitudest tekib ootamatuid allergiaid eelkõige väikelastel

Urve Putnik

Tallinna Lastehaigla allergoloogiateenistuse juhataja

Silvi Plado

Tallinna Lastehaigla allergoloog-pulmonoloog

Piimavalgud, muna ja nisutooted (sai, makaronid) põhjustavad sageli allergiat imikutel ja väikelastel, kuid enamasti see probleem lapse kasvades kaob.

Täiskasvanutel võib olla probleemiks piimasuhkru ehk laktoosi talumatus, mis väljendub ennekõike rõõsa piima tarbimisel tekkivates kõhukaebustes (diarröa, meteorism jms). Muna puhul võib olla vahe munakollase ja munavalge talumisel – munavalge on tavaliselt allergeensem.

Juurviljad (porgand, kartul) on allergeenideks ennekõike kase ja teiste vara õitsevate puude (lepp, sarapuu) õietolmuallergia ehk pollinoosiga patsientidel.

Ristallergia mehhanismi tõttu võivad toored juurviljad tekitada kaebusi, kuid keedetud või muul meetodil termiliselt töödeldud kujul need vaevusi ei põhjusta. Sagedamini tekivad suu ja huulte sügelus, kipitus ja turse ning erinevad nahalööbed, k.a toore kartuli või porgandiga kokkupuutel (näiteks koorimisel) kätele tekkiv lööve.

Nn pseudoallergeenid on tsitrused (apelsin, mandariin), tomat, šokolaad, mitmesuguseid lisaaineid sisaldavad maiustused, karastusjoogid jms. See on väga laialdane rühm, millesse kuuluvad toiduained ise sisaldavad ja/või vabastavad organismis lööbe teket soodustavaid aineid.

Nende toiduainete söömisel on olulised nii organismi hetkeseisund kui ka söödud toiduaine kogus, tarbimise sagedus ja samasse rühma kuuluvate toiduainete koostarbimine. Klassikalisemad siia rühma kuuluvad reaktsioonid on täiskasvanutel pitsa-alkoholi ja punase veini - juustu sündroom, lastel nn jõulutäpid, mis on põhjustatud rohkest mandariinide, kommide, piparkookide ja šokolaadi söömisest.

Suhkur ei ole allergeen. Suhkur ise ei põhjusta lööbeid, vaid on tavaline komponent rohkeid lisaaineid sisaldavates maiustustes.

Artikkel ilmus Äripäeva erilehes Tervise uudised.www.mu.ee

Autor: Lemmi Kann, Siret Trull

Jaga lugu:
SEKRETÄRI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Sekretäriuudised igal nädalal enda postkasti.

Sekretär.ee toetajad:

Enimloetud
Laura Tahk
Laura TahkSekretar.ee toimetajaTel: 53 444 071laura@sekretar.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanSekretär.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee