12. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Eesti ballett õitseb Jõhvis

Jõhvi balletifestival on side erinevate tantsupõlvkondade vahel. Festivalile tulevad oma oskusi näitama nii balletiõpingutega alles tegelevad noored kui ka need, kes on jõudnud Euroopa tipptantsijate hulka.

Jõhvi balletifestival toimub kolmandat aastat. Nagu ikka, kuulub selle juurde laste tantsupäev, mil Jõhvi kontserdimaja suure lava täidavad pisikesed balletiõppijad oma kavadega. Samuti sisaldab festival traditsiooniliselt Eesti suurte balletitruppide ning välisesinejate etteasteid. Oma numbreid esitavad ka välisriikides karjääri teinud Eesti balletitantsijad, kes festivali ajaks kodumaale naasevad. Tänavu esineb festivali galaetendusel näiteks Eve Mutso-Oja, kes kuulub praegu Šoti rahvusballeti artistide hulka.

Mitmekesine kava

Jõhvi kontserdimaja direktori Piia Tamme sõnul on festivalist saanud balletirahva jaoks üritus, kus kohtuvad ida- ja läänepoolne balletikultuur.

 "Mul on väga hea meel, et festivalist on saanud balletitantsijate jaoks oluline sündmus, kuhu tahetakse esinema tulla. Ja ka tavapubliku huvi selle vastu oli eelmisel aastal meeletu. On inimesi, kes tulevad Soomest ja Peterburist kohale, et seda festivali näha," rõõmustas Tamm.

Kvaliteedi nimel on festivali korraldusmeeskond ka tublisti vaeva näinud. "Me püüame, et kava oleks huvitav vaadata nii publikul kui ka tantsijatel endil, kes saavad õppida teiste truppide esinemist vaadates," ütles Tamm.

Välismaist balletti esindab tänavu Tšehhi Rahvusliku Teatri balletitrupi esipaar, kes esitab oma trupi kunstilise juhi Peter Zuska koreograafiat. Samuti on esinejaid Peterburist, Šotimaalt ja Ungarist. Kohal on ka terve Läti Rahvusooperi balletitrupp, kes toob spetsiaalselt Jõhvis esitamiseks kaasa "Korsaari".

Eesti enda truppidest on olulisim Rahvusooper Estonia osalemine. Nimelt on balletifestivali raames kavas Estonia uuslavastuse "Coppelia" teine esietendus. "Meil on alati etendusega kavas olnud üks suur külalis- ja üks Eesti trupp. Aga nii suurelt nagu tänavu, et rahvusooper tuleb "Coppeliat" tantsima, mis on nii värske, seda ei ole varem olnud," ei varja Tamm oma heameelt.

Tamm toob Jõhvi balletivestivali kolmeaastases traditsioonis välja kindlad eesmärgid, mida festival on järginud. "Peamine eesmärk on tõmmata tähelepanu sellisele tantsuliigile nagu ballett, sest vahepeal kiputi rääkima ainult kaasaegsest tantsust ja ballett unustati justkui ära. Eestis on aga olnud väärikas balletikoolkond ja head õpetajad, kelle õpilased on jõudnud maailmalavadele," sõnas ta.

Tamme sõnul aitab Jõhvi balletifestival tekitada nii põlvkondadevahelist sidet Eesti balletiartistide hulgas kui ka kontakte nende vahel, kes tantsivad väljaspool Eestit ja viivad Eesti tantsukultuuri maailma.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700