19. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: endise peaministri pingeline tuleproov

Memuaaride kirjutamine pole kunagi olnud lihtne ülesanne, seda enam, kui tegu on endise Briti peaministriga, kelle elus juhtunud seigad tuleb variautoril apetiitsesse vormi valada.

Oscariga pärjatud vanameister, režissöör Roman Polanski on saanud valmis uue põnevikuga, mis heidab pilgu poliitilise maailma telgitaguse räpakasse, valelikku ja salalikku maailma. Brittide ühe kõige vägevama, endise peaministri ja tema usinate abiliste keerukasse maailma.

Loo aluseks on Briti kirjaniku Robert Harrise samanimeline romaan, mis nägi ilmavalgust 2007. aastal. See on lugu edukast inglise tellimuskirjanikust (Ewan McGregor), kelle ülesandeks saab anda viimane lihv endise Briti peaministri Adam Langi (Pierce Brosnan) memuaaridele. Paljutõotav kirjatöö on aga kõike muud kui süütu intervjuude tegemine ja tundide kaupa arvuti taga klahvide klõbistamine.

Ent kogu ettevõtmine hakkab juba kohe alguses viltu vedama. Selgub, et biograafia eelnev kirjutaja, Langi pikaajaline assistent, on õnnetul kombel surma saanud.

Lisaks saab peagi peale tööga alustamist Lang süüdistuse terrorismis kahtlustatavate ebaseaduslikus vahistamises ja CIA-le piinamiseks saatmises - lühidalt sõjakuriteos. Päevavalgele hakkavad tulema veidrad seigad Langi ja CIA võimalikust seotusest, poliitiku varasemas elus juhtunust ja endise assistendi surma tegelikest põhjustest. Kogu lugu on täis põnevust, tagaajamist, reetmist, seksuaalset ja poliitilist pettust. Kinnitust leiab ka fakt, et ajalugu kirjutavad need, kes suudavad ellu jääda.

Tegu on igati mõtlemapaneva looga, mille eesmärgiks on ühe peaosatäitja, Pierce Brosmani sõnul tõmmata tähelepanu poliitilise elu telgitagustele, juhikultusele ning ohtudele ja vastutusele, mis poliitikud enda tegude eest peaksid võtma. "Näiteks minu tegelaskuju on väga suur populist ja tegelikult peaministrist nuku rollis. Oma karjääri alguses oli ta aus ja siiras, nüüd aga tehakse teda peale iga liigutust maha ja räägitakse taga," on ta öelnud.

Tõsielulisusest ja ehedusest filmis puudu ei tule. Tegu koguni teosega, mis sarnaneb paljuski praegu Suurbritannia endise peaministri Tony Blairi ümber toimuvaga. "See lugu oli kirjutatud kindlasti teda (Tony Blair - toim) silmas pidades," lisab filmis kirjanikku kehastav Ewan McGregor. Paralleele ja sarnasusi leiab filmi ja päriselu vahel tema sõnul ehmatavalt palju.

Autor: Lemmi Kann, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700