19. märts 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Petruška pärastlõuna

Vanemuise teatri suures majas esietendub laupäeval ballett "Petruška pärastlõuna". Kahevaatuselises balletilavastuses kõlavad Igor Stravinski "Petruška", Claude Debussy' "Fauni pärastlõuna" ja Maurice Raveli laulutsükkel "Šeherezade".

Etenduse lavastab Rootsi tantsija, koreograaf ja lavastaja Pontus Lidberg, kes viibib Vanemuises teatri balletijuhi Mare Tommingase kutsel.

"Pontus Lidbergi avastasin hulk aastaid tagasi. Meeldis tema tantsufilm "Rain" (Vihm), mis jooksis ka hiljuti paaril korral ETVs. Kutsusin teda esinema meie galakontserdile, kuna ta on suurepärane, väga peene kehatunnetusega, plastiline tantsija. Tema koreograafias sulandub keha ja muusika ühte. Pontuse lavastustes on varem olnud väga kogenud tantsijad ning tulemus on olnud väga eriline," rääkis Tommingas.

Pontus Lidbergi seob jätkuv koostöö suurte rahvusvaheliste tantsu- ja balletikompaniidega, nagu Taani Kuninglik Ballett, Pekingi Kaasaegse Tantsu Teater, Norra Rahvuslik Ballett, Rootsi Kuninglik Ballett jt. Vanemuises on Lidbergil kasutada teatri noor balletitrupp, kellest Tomminga sõnutsi mitte kõik ei ole võimelised lühikese ajaga Lidbergi tehnikat ja mõtlemist adapteerima. "Siiski on praeguseks jõutud ühtse hingamiseni ja resultaat tõotab tulla väga eriline. Töö temaga annab tantsijatele kindlasti suurepärase kogemuse oma keha avastamisel ja arendamisel," oli Tommingas veendunud.

Petruška pärastlõuna ei ole kindlasti killustatud balletiõhtu Raveli, Debussy ja Stravinski muusikale, oluline on selle juures Pontus Lidbergi kontseptsioon. "Eriline koreograafia, fantastilised kostüümid noorelt Eesti moe tippdisainerilt Triinu Pungitsalt ja atmosfäär, mille loob Rootsi üks huvitavaim valguskunstnik Patrik Bogard. Ja loomulikult elava muusika interpretatsioon," loetles Tommingas etenduse jaoks olulisi märksõnu.

""Fauni pärastlõuna" ja "Petruška" on kaks kõige ilusamat ja loomingulisemat muusikapala, mis eales tantsu jaoks kirjutatud. Peaaegu sajand hiljem tahan ma taasluua nende tantsude esialgset olemust, midagi, mis puudutab alati olulisi teemasid: inimese identiteeti ja kuuluvust," selgitas Lidberg oma nägemust.

Lavastuse muusikaline juht ja dirigent on Aivo Välja, kostüümikunstnik Triinu Pungits ning valgus- ja lavakujundaja Patrik Bogard Rootsist. Osalevad Vanemuise ooperilaulja Karmen Puis ning Vanemuise balletitrupp.

Autor: Lemmi Kann, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700