14. aprill 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Nälgimisest jääb kaalu alandamiseks väheks

Värske uurimuse kohaselt ei ole vaid päevase kaloriannuse vähendamisest kaalu alandamisel kasu, sest organism kohaneb väiksema energiakogusega ning töötab säästlikumalt.

Oregoni tervise- ja teadusülikooli teadlased jõudsid järeldusele, et pelgalt kalorite vähendamine märkimisväärselt kaalu alandada ei aita, vahendas Daily Science.

„Ameerikas  soovitavad arstid tihti oma patsientidel vähendada päevast kalorite tarbimist. See uurimus näitab, et dieedist pelgalt kaalu märkimisväärseks vähendamiseks ei piisa,“ kommenteeris Judy Cameron ülikoolist.

Tulemuseni jõudmiseks uurisid Cameron ja ta kolleeg Elinor Sullivan 18 emast makaaki, kes toitusid aastaid rasvarikkast toidust. Siis hakati neid toitma ahvi jaoks tavapärase toiduga, millega kahanes päevane kaloraaž kolmandiku võrra. Ühe kuu jooksul jälgiti ahvide aktiivsust ning muutusi kaalus.

„Üllatuslikult ei olnud märgata märkimisväärset kaalukaotust kuu lõpuks,“ selgitas Sullivan. „Samas muutus oluliselt nende liikuvus, mis vähenes märkimisväärselt pärast toidu energiavaesemaks muutumist. Kui teisel kuul nende päevast kalorikogust veelgi kärbiti, kahanes nende liikumine samuti.“

Võrdluseks toideti paralleelselt kolme ahvi tavapärase toiduga ning neid treeniti päevas üks tund jooksulindil. Selle grupi liikmed kaotasid kaalu.

„See uuring demonstreerib, et organismil on mehhanismid, mis salvestavad energiat, kui toidusedel muutub. Söödavast toidust ei piisa alati inimese või looma energiavajadusteks ja tundub, et kehal on strateegia, kuidas selliseid kõikumisi üle elada,“ lisas Cameron.

„See järeldus toob muutusi ka selles, mida professionaalid oma patsientidele soovitada saavad. Samuti võib see kaasa tuua muutusi, kuidas üldse rasvumise vastu võidelda ning julgustab toitumist ja liikumist koos vaatama.“

Autor: Rivo Sarapik, Lemmi Kann

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700