Urve Vilk • 13. mai 2010
Jaga lugu:

Uuring: suurim kasu looduses viibimisest on viie minuti jooksul

Viis minutit viibimist looduses - pargis, metsas või isegi teie enda aias - aitab parandada vaimset tervist, selgub uuringust, mida vahendab livesience.com.

Uuring käsitles 1252 inimese käitumist tuginedes Suurbritannias tehtud kümnele uuringule. Analüüsiti selliseid tegevusi nagu jalutamine, aiapidamine, jalgrattaga sõitmine, kalapüüdmine, ratsutamine ja põlluharimine. Teadlaste hinnangul on inimestel tugev vajadus sideme järele loodusega, see maandab meid, aidates ajul kiirest elutempost puhata. Suurim positiivne mõju psüühilisele tervisele saadi viieminutilisest „värske õhu doosist“.

Esimest korda hindasime looduse positiivset mõju inimese psüühikale, lähtudes ajalisest perspektiivist, ütles Essexi ülikooli teadur Jules Pretty. Uuringu järgi võitsid looduses viibimisest suurimat kasu noored ja vaimselt ebaterved inimesed, ent positiivset mõju oli näha kõikidest vanuse- ja elugruppidest pärit inimestele. Kasu oli kõikidest looduskeskkondadest, isegi linnades paiknevatest parkidest, ent kõige efektiivsemat mõju avaldasid veekogudega alad.      

Jaga lugu:
SEKRETÄRI UUDISKIRJAGA LIITUMINE

Telli olulisemad Sekretäriuudised igal nädalal enda postkasti.

Sekretär.ee toetajad:

Enimloetud
Laura Tahk
Laura TahkSekretar.ee toimetajaTel: 53 444 071laura@sekretar.ee
Cätlin Puhkan
Cätlin PuhkanSekretär.ee reklaami müügijuhtTel: 53 315 700catlin.puhkan@aripaev.ee