21. mai 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Indieooperit viljelev šõumees klaveriga

Laulja ja laulukirjutaja Rufus Wainwrighti esmaspäevasel kontserdil Nokia kontserdimajas on peategelasi kaks – Rufus ise ja tema grand piano. Soolokontsert keskendub Wainwrighti värske albumi materjalile.

Mitte ühelgi artistil pole lihtne üksipäini tervet suurt lava täita. Kontserti korraldava Musiccase esindaja Helen Sildna sõnul ei teki aga kahtlustki, et Wainwright sellega siiski hõlpsasti toime tuleb. 

“Olles videotest ja kontsertsalvestustest näinud, milline galantne meelelahutaja ja markantne karakter Rufus on, usun, et ta teab väga täpselt, kuidas publik enda poolele saada. Rufus suudab saalis kindlasti tekitada intiimse ja vägagi erilise atmosfääri,” kinnitas Sildna.

Wainwright pakub segu klassikast ja popist

Emotsiooni loomise juures on olulisel kohal teatraalse ja lavastuslikuna mõjuv  visuaalkujundus, mille on Wainwrighti kontserdile loonud Douglas Gordon, kes on inglise juhtiva ajalehe Guardian hinnangul üks meie aja olulisemaid kunstnikke.

Wainwright avab ennast kontserdil mitmekülgse artistina. “Olen kuulnud ühelt oma sõbralt, kes on tulihingeline Rufuse fänn, muljeid sellesama tuuri kontserdilt NYis – et esimene osa kontserdist möödub tõesti küllaltki pühalikus meeleolus ning publikul on palutud ka mitte plaksutada – pärast vaheaega tuleb Rufus aga taas lavale tõelise show-mehena, viskab nalja ja mõjub igati glamuurselt,” kirjeldas Sildna.

Wainwright on klaverit mänginud kuuendast eluaastast peale. Esinema hakkas ta teismelisena. Järjepanu sama rauda tagudes on staar jõudnud mainekate muusikaauhindadeni. Tema kollektsioonis on nii Grammy kui ka Brit Awardi nominatsioon, esile on teda tõstetud nii laulja kui ka laulukirjutajana. Tallinna kontsert keskendub Wainwrighti kuuenda stuudioalbumi “All Days Are Nights: Songs For Lulu” materjalidele. Kontsert on osa Wainwrighti plaadi tutvustamiseks korraldatud Euroopa-turneest. Stiil, mida Wainwright viljeleb, ei ole üheselt määratletav.

“Ma just ühel päeval mõtlesin, kuidas defineerida Rufuse stiili. See võiks olla indie-ooper, nii naljakalt kui see ka ei kõla. Lugudekirjutamise ja just tema väga teravate ja kohati paljastuslike laulusõnade poolest on Rufust võrreldud Morrisseyga.

Planeedi parim lugude-kirjutaja esineb Tallinnas

Öeldud on ka, et Rufus on meie aja Joni Mitchell mehe kehas. Just Rufuse lugudekirjutamise oskust hinnatakse väga kõrgelt, on ka ju Elton John öelnud, et ta on “planeedi parim lugudekirjutaja”. Mulle endale meenutab ta oma melanhoolsetel ja tundlikel hetkedel Anthony Hegary’t (Anthony & the Johnsons) ja huvitaval moel on tema hääles vahel midagi isegi Thom Yorke’i sarnast (Radioheadi laulja) – stilistiliselt küll väga erinev, aga vokaalis on mingi selline karge tundlikkus, mis sarnasuse loob,” mõtiskles Sildna.

Rufus meeldib väga erinevatele vanuse- ja sihtgruppidele. Oma osa on sellel Rufuse lavaesituses, mis sisaldab hea annuse estraadlikkust ja isegi kabareelikkust, mida tasakaalustab Rufuse imeline oskus mitte kunagi imalaks muutuda, vaid alati väga enesekindlalt oma stiilile kindlaks jääda.

Rufus Wainwright

Nokia Kontserdimaja

24. mai kl 19

Piletid: 495 kr

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700