Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 21. juuni 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eestlasi loomkatsed ei häiri

Eurobaromeetri raporti kohaselt pooldab Eestis hiirtega tehtavaid katseid 81%, suuremate loomade testimist pidas aktsepteeritavaks 50% küsitletud eestlastest.

Täna avaldatud Eurobaromeetri raporti kohaselt huvitub ligi 80% eurooplastest teaduslikest avastustest ja tehnoloogia arengust ning üle 70% eurooplastest usub, et tulevikus muutuvad ELi rahastatavad teadusuuringud veelgi olulisemaks. Võrdluseks võib tuua, et spordist huvitub 65% vastanuist.

75% vastanutest leiab, et teaduse ja tehnoloogia arengud annavad rohkem võimalusi just järeltulevatele põlvedele, kuid 2005. aasta uuringuga võrreldes on skeptitsism kasvanud.

Eurooplased suhtuvad positiivselt noorte inimeste teadusesse kaasamisse, kuid arvavad, et valitsused ei stimuleeri laiemat huvi piisavalt. Ühtlasi leitakse, et valitsused peaksid tegema suuremaid jõupingutusi, et kaasata teadustegevusse naisi (Eestis 59% vastanuist). Keskmiselt 63% vastanutest leiab, et naiste kaasamine teadusesse parandaks uuringute läbiviimist (kõrgeim näitaja Küprosel 90% ja madalaim Eestis 48%).

Suuri riikidevahelisi erinevusi esineb suhtumises loomkatsetesse: kui Eestis pooldab hiirtega tehtavaid katseid 81%, siis näiteks Luksemburgis ainult 49% vastanuist. Suuremate loomade, nagu ahvide ja koerte testimist pidas aktsepteeritavaks 50% küsitletud eestlastest.

61% eurooplastest leiab, et teaduse ja uute tehnoloogiate arenemine võimaldab ka inimeste tööd huvitavamaks muuta. Eestis usub sellesse väitesse tervelt 76% küsitletuist.

Eurobaromeetri uuring viidi läbi 32 riigis, lisaks EL-i liikmesriikidele osalesid Island, Horvaatia, Norra, Šveits ja Türgi.

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700