Viis loovuse alustala  

Uuenduslike ettevõtjate olulisemad omadused on seoste loomise oskus, märkamine, katsetamine, küsimine ja oma arvamuse omamine, selgus INSEADi tehtud uuringust.

INSEAD professori Hal Gregersen juhtimisel viidi kuue aasta jooksul 3 500 juhi seas läbi uuring, mille eesmärk oli uurida, millised on uuenduslike ettevõtjate võtmeoskused. Uuringus loetleti üles viis olulist oskust. Samas nenditi, et üks inimene ei pea nendes kõigis olema võrdselt hea - piisab kui olla silmapaistev mõnes, vahendab Juhtimine.ee.

Need oskused on:

Seoste loomine - uuenduslikud ettevõtjad “ühendavad täppe” - kombineerivad teadmisi, avastusi ja oskuseid uudsel moel. Klassikaline näide on Steve Jobsi kalligraafia huvist inspireeritud kasutajasõbraliku kasutajaliidesega Mac´id.

Märkamine - paljud uuendajad on “intensiivsed märkajad” - võtavad ideid teistest valdkondadest ja juurutavad neid uute probleemide lahendamiseks.

Katsetamine - Jeff Bezos, Amazoni asutaja, kasvas lapsena keskkonnas, kus pigem eelistati ise lahendusi leida kui asjatundjaid appi kutsuda, see on aidanud tal ka lõputult katsetada Amazoni arendamisega.

Küsimine on kõige uuendusliku alus. Kui meil ei ole küsimust ehk lahendamist vajavat probleemi, siis on raske uusi seoseid leida, ideid märgata või katsetada. Uuringust selgus, et küsimusi küsida oskasid kõik - see oskus varieerus inimeste lõikes kõige vähem.

Võrgustumine. Kuuldes seda sõna mõtleme me üldjuhul tööle või karjäärile. Loovuse kontekstis saab see aga uue tähenduse. Edukad uuendajad on lausa näljased nende inimeste järgi, kes omavad nendest teistsugust arvamust. See huvitab neid, kuna aitab leida uusi vaatenurki, murda välja senistest arusaamistest.

Uuringu läbiviijate hinnangul ei ole tegemist kaasasündinud oskustega - kuni 80% ulatuses on need arendatavad ja õpitavad oskused. Oluline on, et tegemist on pigem harjumuse kujundamise ja elustiiliga kui ühekordse õppimisega. Need oskused kujunevad tulenevalt sellest keskkonnast kus elame, inimestest kellega kohtume, olukordadest mida kogeme ja harjutamisest.

 

Osale arutelus

 • Urve Vilk, Juhtimine. ee

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Sekretäri sotsiaalmeedias

RSS

Peopaik

Viljandi Pärimusmuusika Ait

Viljandi Pärimusmuusika Ait on mõnus koht, kuhu tulla kontserdile, loengusse, seminarile, konverentsile, tähtpäevi pidama ning vaadet ja õhkkonda nautima. Asume Viljandi südames, Viljandi Lossimägedes ja 360-kraadine postkaardivaade on hinna sees.

Aasta suurejooneliseim sündmus Radisson Blu Sky Hotelis!

Jõulupidu, kui üks ettevõtte olulisemaid sündmusi, on oodatud nii töötajate kui ka koostööpartnerite poolt. Radisson Blu Sky Hotel pakub peohõngulist atmosfääri ning erakordset elamust, mida elevusega oodatakse ja soojusega meenutatakse. Meie eesmärgiks on täita teie soovid ja ergutada maitsemeeli hõrgutistega, milles traditsioonid kohtuvad mitmekesise tänapäevaga.

Restoranitestid

Küsitlus

Kuidas Sinu firmas suvepäevi peetakse?

 • Kahepäevased suvepäevad linnast eemal
  28%
  28%
 • Ühepäevased suvepäevad linnast eemal
  17%
  17%
 • Meeskonnaüritus töökoha lähedal
  10%
  10%
 • Suvepäevi ei peeta
  45%
  45%

Valdkonna tööpakkumised

Teabevara