17. september 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Puhkepäev: Inimhinge avanemine Uku Uusbergi käe all

Uku Uusbergi lavastajakäe all valminud etenduse “Üsna maailma lõpus” fookuses on lugu keskealisest Louis´st, kes üle aastate taas oma perekonnaga kohtub. 

2008. aastal EMTA lavakunstikooli lõpetanud Uku Uusberg on jõudnud lavale tuua juba üsna mitu näidendit. Kuigi Uusberg siirdus pärast lõpetamist Eesti Draamateatrisse näitlejatööle, on ta nii näitleja kui ka lavastajana jõudnud sõprust sõlmida ka õige mitme teise teatriga, näiteks Vanemuine, Võru Linnateater, NO99, ühendus R.A.A.A.M ja teisedki.

Suvel tuli Jäneda Pulli tallis suveetendusena välja Uusbergi autorilavastus “Jõud”, nüüd lavastab Uusberg Linnateatris.

Uusberg on seekord võtnud käsile materjali, mille on kirjutanud Jean-Luc Lagarce – sama autor, kelle loodud on ka Linnateatri etendus “Meie, kangelased” (lavastaja Elmo Nüganen), mis pälvis tänavu Eesti teatri aastapreemia parima lavastuse kategoorias. Nüüd pistab Lagarce’iga rinda Uusberg.

Ausalt inimeseks olemise trumpidest ja absurdist

“Mind veetleb Lagarce’i poeesia, kuidas tema tegelased räägivad. Inimeseks olemise suurimaid trumpe kui ka suurimaid absurde on tema võime rääkida. Selle momendi siin elus on Lagarce kenasti ära tabanud. Lisaks võlub mind Lagarce’i isiklikkus, ausus ja ebakonventsionaalsus. Ta kirjutas nii, nagu tundis, ei kuidagi teisiti. Otse ühenduses südamega,” valgustas Uusberg põhjusi, miks ta just selle autori loomingu ette soovis võtta.

Vaatamata etenduse pealkirjale “Üsna maailma lõpus”, ei tule maailma lõpu temaatika kui vaatemänguline planeeti tabav apokalüpsis selles loos vaatluse alla. “Aga ometigi on tegu ühe maailma lõpuga,” väitis Uusberg.

Kui miski tahab hinge pealt ära rääkimist

Etenduse peategelane on keskea künnisel seisev Louis, kes on aastaid elanud oma elu ilma perekonna ja omakstega suuremat suhtlemata. Korraga tunneb ta soovi nad kõik uuesti üles otsida, et neile midagi tähtsat öelda. Mida täpselt, seda peab huviline ise saali vaatama minema.

“Usun, et etendus on oma olemuselt pigem jõudsat kaasa mõtlemist eeldav, kui lahtist naeru pakkuv. Kuid ta ei ole kindlasti ühelegi inimesele siin maamuna peal võõras ja arusaamatu,” arvas Uusberg esietenduse eel. Tema sõnul on ta rahul, kui vaataja etendust jälgides kas või korragi tabab end omaenda elu peale mõtlemast.

Üsna maailma lõpus

18. septembril Tallinna Linnateatris

Piletid: 295 kr

www.linnateater.ee

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700