15. oktoober 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: Svingi kuldajastu muusika

Glenn Milleri orkester kannab kunagise legendaarse orkestrijuhi Glenn Milleri nime. Muusika, mida orkester esitab, on suuresti Milleri algupärand – tõelised big-orkestrite ning svingansamblite kuldajastu hitid.

Glenn Milleri orkestri kontserdid pakuvad mõnusat tagasipöördumist ajastusse, mil popmuusika oma tänapäevasel kujul veel sündinudki ei olnud. Vanadest filmidest tuttav bigbändimuusika suure orkestri esituses mõjub veidike nostalgiliselt ning annab kuulajale positiivse energiasüsti.

Omanimelise orkestri, mis hiljem suurt kuulsust hakkas lõikama, rajas ameeriklane Glenn Miller aastal 1938. Ka aasta varem oli ta teinud sama sorti katsetuse, kuid edutult, nüüd aga paistis õnn orkestrile naeratama hakkavat. Tänu meeldejäävatele hittlugudele jõudis Milleri orkestri muusika raadiosaadetesse ning siis ei olnud kuulsaks saamisel enam takistust.

Neli aastat nautis orkester publikumenu ning sel perioodil valmisid Millerile kõige suuremat kuulsust toonud muusikapalad nagu “Chattanooga Choo Choo”, “String of Pearls”, “I’ve Got A Gal In Kalamazoo”, “In The Mood” ja “Moonlight Serenade”, millest mitmed kõlavad ka filmis “Päikesepaistelise oru serenaad” – linateoses, mida näidati pärast Teist maailmasõda ka Eestis ning mille järgi suunasid oma samme mitmed tollased Eesti džässmuusikud.

Pill, mille kaudu Miller džässini jõudis, oli tromboon. Enne oma isikliku bigbändi loomist jõudis Miller mitmes ansamblis ning orkestris trombonistina leiba teenida kümmekond aastat.

Oma hiilgeajal vahemikus 1939 kuni 1943 sai Millerist üks tollastest enimmüüdud ning -plaadistatud artistidest. Huvitav fakt on see, et just Glenn Miller oli mees, kelle üks muusikapaladest sai esmakordselt popmuusika ajaloos ära märgitud kuldplaadi staatusega. Pala, mis tollal sellise au osaliseks sai, oli “Chattanooga Choo Choo” ning seda kuuleb publik ka orkestri esinemistel Nokia Kontserdimajas.

Teise maailmasõja ajal juhatas Glenn Miller Ameerika lennuväe orkestrit, 1944. jõudis ta asuda ühendatud ekspeditsioonivägede orkestrijuhi kohale.

Pärast Milleri surma – mees jäi 1944. aastal Inglismaalt Pariisi lennates teadmata kadunuks – tuli Glenn Milleri nimeline orkester uuesti kokku ning kuigi koosseisud on aastakümnete jooksul muutunud, tegutseb orkester vana head orkestridžässi ning tantsumuusikat esitades edukalt tänaseni. Orkester on täies elujõus, igal aastal annab see ligikaudu 300 kontserti ning on jätkuvalt populaarne.

Kahel järjestikusel õhtul esineb Glenn Milleri orkester Will Saldeni juhatusel Nokia Kontserdimajas. Konserdikava on kokku pandud orkestri trumplugudest, mis peaks läbini tuttavad olema ka Eesti kuulajaile.

Korraldajate sõnul kõlab kontserdil muusikat seitsmest omaaegsest kinofilmist. Eestisse jõuab populaarne svingorkester esinema esimest korda.

Glenn Milleri orkestri kontserdid

21. ja 22. oktoobril kl 19 Nokia Kontserdimajas

Kontserdimaja ja teatrikohviku uksed avatakse kell 18.00.

Piletid 290 kuni 690 kr Piletilevist ning Ticketprost

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700