25. november 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Are Veski: kui vihahoos lõhutud asjade asendamine muutub kalliks, otsi abi

ASi Onninen juhatuse esimehe Are Veski sõnul on viha aegajalt normaalne reaktsioon, mille käigus võib mõne odavama nõugi lõhkuda. Ent kui lõhutud asjade asendamiseks kulub juba liiga palju raha, vihahoos tehtud otsused lähevad kalliks maksma või kipuvad suhted mõranema, tasuks abi otsida. 

Viha kui emotsioon on lühiajaline, ent süütunne võib sees närida aastaid.

“Süüd ei ole mõistlik tunda asjaolude üle, mis sinust ei sõltu. Oma töötajate käekäiku mõjutavad negatiivsed otsused on rasked ja väsitavad. Oluline on anda endast parim selleks, et need otsused oleksid asjaosalistele võimalikult valutud, aga ettevõtte väärtusi arvestavad,” lausus ASi Onninen juhatuse esimees Are Veski.

Tema sõnul eksitakse tihti sellega, et muudatusi tehakse ülepeakaela ja olematu kommunikatsiooniga. “Räägi inimestega, selgita ja põhjenda! Pane oma sõnumid lihtsasse ja arusaadavasse keelde,” soovitas ta.

Veski on oma paarikümneaastase juhikarjääri jooksul ületöötamise tõttu paar korda ka läbi põlenud. “Kogemustepagas on mul nüüdseks piisav, et raskeid otsuseid enda jaoks suhteliselt kergeks teha. Tuleb lihtsalt otsuse vajalikkust enda ja teiste jaoks mõistuspäraselt põhjendada. Lisaks on hea aeg-ajalt näiteks Dale Carnegie ja Stephen R. Covey tarkusi meelde tuletada,” sõnas Veski.

Kui kodus asjad korras, laabub ka tööl

Kodu peab olema koht, kuhu on õhtul alati võimalik hea tundega minna. On kinnitamata reegel, et võimekal meesjuhil on kodus toetav ja mõistev partner. Ja vastupidi.

Veski sõnul on hea kodu koht, kus ei elata pingeid välja, vaid neil lastakse seal lahtuda. “Just viimastel aastatel oleme abikaasaga jaganud oma töömuresid. Võimalus ja usaldus mured südamelt ära rääkida tugevdab peresisest partnerlussuhet,” märkis ta.

Valdav osa inimestevahelistest riidudest on Veski hinnangul põhjustatud sellest, et oma seisukohtade sisu ja tausta ei taheta, ei osata või ei suudeta teistele selgitada. Tuleks olla rohkem konstruktiivselt avatud.

Samuti tasub aeg-ajalt peeglisse vaadata. “Tähtis on seda teha siis, kui tundub, et midagi on valesti. Viha on normaalne, vihahoos võib mõne odava nõu ka ära lõhkuda. Kui aga paistab, et lõhutud asjade asendamiseks kulub juba liiga palju raha, vihahoos tehtud otsused lähevad kalliks maksma või kipuvad suhted mõranema, tuleks abi otsida,” sõnas Arro. Ja teadagi, parimad peeglid asuvad ikka kodus.

Autor: Urve Vilk, Kristo Kiviorg

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700