Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 15. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Inimestel on rohkem vaba aega kui kümme aastat tagasi

Inimesed magavad päevas keskmiselt 14 minutit kauem, töötavad 18 minutit vähem ning pühendavad vaba aja sisustamisele 40 minutit rohkem kui kümme aastat tagasi, selgus Statistikaameti 2010. aasta ajakasutuse uuringu põhjal. Eelmine uuring toimus aastal 2000.

2010. aastal kulutas inimene ööpäevas keskmiselt 11 tundi magamisele, söömisele ja muule isiklikule tegevusele, viis ja pool tundi vaba aja sisustamisele, kolm ja pool tundi perele ja majapidamistöödele ning kolm tundi tasustatud töö tegemisele. Tegemist on keskmise ajakuluga tundides, mis sisaldab nii laste kui ka mittetöötavate leibkonnaliikmete ning nädalavahetuse ajakasutust.

Kümne aasta jooksul on lühenenud töötamisele ja pikenenud vabale ajale kulutatud aeg. Samas oli 2010. aastal suur tööpuudus ning väiksem ajakulu tasustatud tööle võib olla ka sellest tingitud. Pool vabast ajast ehk ligi kaks ja poolt tundi päevas kulub endiselt telerivaatamisele, kuid pisut vähem kui kümme aastat tagasi. Eriti on telerivaatamine vähenenud 10–24-aastaste noorte hulgas, kes vaatasid telerit ligi 40 minutit vähem kui kümme aastat tagasi.  Samas kulub selles vanuserühmas nüüd ligi poolteist tundi päevast arvutiga seotud tegevustele.

Ka suhtlemisele kulub endiselt märkimisväärne osa vabast ajast (36 minutit päevas). Vaba aja sisustamisel on väga oluliseks muutnud arvuti, mille ees veedetakse suhtlemisega võrdselt aega. Vaba aega sisustatakse ka teatri-, kino-, kontserdikülastamisega ning raamatute lugemisega. Sportimiseks kulutati 27 minutit päevas ja see aeg pole kümne aastaga oluliselt kasvanud.

Pere ja majapidamisega seotud tegevuste puhul kulutatakse söögitegemisele 53 minutit päevas ja seda on ligi veerand tundi vähem kui kümme aastat tagasi. Ostmisele ja teenindusele kulus 24 minutit päevas ning ka see aeg pole kümne aastaga oluliselt pikenenud, ehkki ostukeskusi on oluliselt lisandunud.

Ajakasutuse detailsem ülevaade on statistika andmebaasis. Statistikaameti ajakasutuse uuring toimus 2009. aasta aprillist kuni 2010. aasta märtsini ning uuringus osales 7000 inimest. Andmeid ajakasutuse kohta koguti päeviku-meetodil ehk leibkonnas täitsid iseseisvalt ajakasutuse päevikut kõik vähemalt 10-aastased liikmed ühe argipäeva ja nädalavahetuse ühe päeva kohta. Tegevusi sai kirja panna 10-minutilise intervalliga.

Ajakasutus on ülemaailmne uuring, mida koordineerib Rahvusvaheline Ajakasutuse Assotsiatsioon.

 

 

.

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700