Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 29. detsember 2010
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kas tööandjal on õigus venitada puhkusetasu maksmisega?

Puhkusetasu väljamaksmise reegliks on maksmine hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust.

Küsimus: Kas tööandjal on õigus jätta puhkusetasu välja maksmata ja selle maksmine edasi lükata järgmise aasta esimesele palgapäevale. Puhkus algab 27. detsember (kestab üks nädal). Puhkuse avalduses paluti märkida, millal ma soovin puhkusetasu väljamaksmist. Mina kirjutasin, et vastavalt seadusele (seadus ütleb: Tööandja peab puhkusetasu maksma töötajale välja hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust, kui töötaja ja tööandja ei ole kokku leppinud teisiti). Minu küsimusele, et miks pole puhkusetasu üle kantud ütles tööandja, et enam ei kehti vana kord (et puhkusetasu tuleb maksta enne puhkust) ja et tema ei maksa praegu vaid järgmisel palgapäeval koos palgaga ja et temal on vaja palgamaksmisprogrammid ümber seadistada eurole. Mina ei ole tööandjaga kokku leppinud, et soovin puhkusetasu hiljem (koos palgaga), kas mul on siiski õigus saada puhkusetasu praegu?

Vastus: puhkusetasu väljamaksmise reegliks on maksmine hiljemalt eelviimasel tööpäeval enne puhkuse algust. Sellest hiljem võib puhkusetasu maksta vaid siis, kui selles osas on saavutatud kokkulepe. Üksnes töötaja viidet seadusele ei saa lugeda kokkuleppeks puhkusetasu väljamaksmise edasilükkamise kohta. Seega Teie juhtumil puudub pooltevaheline kokkulepe ning puhkusetasu tulnuks välja maksta enne puhkust. Mistahes rahalise kohustuse täitmisega viivitamisel on võimalik arvestada seadusjärgset viivist, mis käesoleval ajal on 8% aastas.

Äripäeva käsiraamatute foorumis vastas küsimusele  advokaadibüroo LAWIN Lepik & Luhaäär.

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700