3. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööraamatu saab hoiule anda sotsiaalkindlustusametisse

Kuigi tööraamatu pidamise kohustust enam pole, on see oluline dokument tööstaaži kindlaks tegemisel. Alates 1.  jaanuarist saab tööraamatu sotsiaalkindlustusametisse hoiule anda.

Tulenevalt töölepingu seaduse §-st 134 on alates 1. jaanuarist 2011 võimalus anda tööraamatud hoiule sotsiaalkindlustusametisse. Tööraamatu võib esitada piirkondliku pensioniameti klienditeenindusele isik ise või tööandja. See on võimalus, mitte kohustus, teatas sotsiaalkindlustusamet.

2009. aasta suvel kehtima hakanud töölepingu seaduse kohaselt ei ole enam tööandjal tööraamatu pidamise kohustust. Ent tööraamatus sisalduvad andmed on vajalikud nii enne 1999. aastat omandatud pensioniõigusliku staaži kui ka erijuhtudel hiljem töötatud perioodide kindlakstegemiseks. Tööraamatu andmeid võib vaja minna veel paljude aastate pärast toimuvaks pensionide määramiseks. Seega ei tohi lasta tööraamatul kaduma minna või hävineda.

Tööandja käes olevat tööraamatut hoitakse seal seni kuni kestab tööleping või teenistussuhe. Töö- või teenistussuhte lõppemisel antakse tööraamat töötajale või avalikule teenistujale kätte. Kui töötaja või teenistuja ei ole ühe aasta möödumisel töö- või teenistussuhte lõppemisest siiski seda välja võtnud, võib tööandja tööraamatu hoiule anda.

Sotsiaalkindlustusametile üleantavatele  tööraamatutele lisab tööandja nimekirja, milles märgib tööraamatute arvu ning isikute nimed ja isikukoodid, kelle tööraamatud hoiule antakse.

Hoiule ei võeta tööraamatuid, mille alusel on vanaduspension juba määratud. 

Sotsiaalkindlustusametil on õigus vajadusel nõuda lisateavet isiku tuvastamiseks ja tagastada tööraamatud, mis ei kuulu hoiustamisele.

Tööraamatu andmed, mis omavad õiguslikku tähendust pensionistaaži arvutamisel, kantakse riiklikku pensionikindlustuse registrisse vahetult enne pensioni määramist. Pärast vanaduspensioni määramist tagastatakse tööraamat selle omanikule.

Tööraamatuid saab esitada Sotsiaalkindlustusameti piirkondlike pensioniametite klienditeenindustele.

Sotsiaalkindlustusameti infotelefon on 16106 või 612 1360.

Vaata ka www.ensib.ee/klienditeenindused.

 

Autor: Lemmi Kann, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700