6. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Demjanov: kõrgkoolist ei saa  talupoeglikku elutarkust

Restorani Gloria juht Dimitri Demjanovi hinnangul toodab meie kõrgharidus formaalseid juhte, kelle suhtlemisoskus ja teadmised ei vasta diplomis ettenäidatud hinnetele ning vajaka jääb talupojatarkusest.

Dimitri Demjanov, restoran Gloria juht ning Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja sõnul õpime me selleks, et iseseisvas elus hästi toime tulla.  Hakkama saada ka siis,  kui juhtume "asustamata" saarele, kus läheb vaja nii talupoja tarkust kui rammumehe jaksu.

 Kõrgkoolide arv pole Demjanovi hinnangul omaette eesmärk. "Traditsioonid ja kvaliteet on endiselt aktuaalsed, kuid aktuaalsed on ka unikaalsed teadmised, kuhu kuulub ka kulinaaria, gastronoomia, toiduvalmistamine ja sellest arusaamine, avaliku toitlustamise organiseerimine, toidudisain ja toidu stilism – seda siis minu kui Eesti Kulinaaria Instituudi asutaja mättaotsast vaadatuna," rääkis ta. "Selles valdkonnas on kõrgteadmised ja koolitus Eestis olematud vaatamata sellele, et sööme iga päeva ja kulutame selleks rohkem aega kui muule tööst vabal ajal tegemistele."

Kulinaaria, tervisliku toitumise, toidu kui sensori ja maitsekoolitused peaksid algama esimesest kooliaastast ning jätkuma kõrgkoolides vastavate programmide kaudu, usub Demjanov.

Tema sõnul on toiduga seotu ja selle haldamine kindel tulevikuteema ning mida kiiremini sellega alustatakse, seda kiiremini jõuame ihaldatud tsivilisatsiooni. "Mis puudutab kõrghariduse kvaliteeti ja seda, mis hästi või halvasti, siis minu arvates toodab eesti kõrgharidus formaalseid juhte ja kommunikaatoreid, kelle suhtlemisoskus, enesehinnang ja teadmised ei vasta alati diplomis ettenäidatud hinnetele. See tähendab seda, et kõrvuti humanitaar- ja reaalainetega peaksime saama ka midagi pehmemat ehk siis „talupoeglikku“ eluks vajalikku," rääkis Demjanov.

 

Autor: Urve Vilk, Ketlin Rauk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700