14. jaanuar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: 7 aastat hitte

Vanemuise teatri korraldatav gala “Memory” on pikima ajalooga muusikalikontserdisari Eestis. Tänavune ehk seitsmes kava teeb vahekokkuvõtte: esitamisele tuleb muusikaliklassika paremik läbi aastate.

Kui mullune “Memory” keskendus eestikeelsele ja Eesti autorite kirjutatud muusikalirepertuaarile, siis tänavu on taas kavas hitid tervest maailmast.

Rõhk maailmaklassikal. “Möödunud aastal oli Eesti kava, tänavust võiks nimetada maailmamuusikalide best of-iks,” arvas Vanemuise teatri sümfooniaorkestri dirigent Tarmo Leinatamm, kelle osalusel on sündinud “Memory” programmivalik esimesest kontserdist alates.

“Kuna muusikaliklassika ajas oluliselt ei muutu, sest keegi lihtsalt ei suuda aastaga selliseid laule juurde kirjutada, mis kohe klassikaks saaks, siis on need teada ja tuntud lood, mida publikul on mõnus ja lahe kuulata. Arvan, et äratundmisrõõm on sellise muusika puhul tähtis osa ja seda katsumegi pakkuda. See on heas mõttes justkui soovikontsert, kus kõik lood on tuntud ja tahetud,” rääkis Leinatamm.

Kuna ilusat materjali, mida publikule ette tasub kanda, on palju, siis ei korda ükski “Memory” varasema aasta kava. Enamik laule on pärit Vanemuise teatri repertuaaris olevatest muusikaetendustest või sellistest, mis peagi lavale jõuavad. Lisaks kõlab kauneid lugusid ka niisugustest tükkidest nagu “Ooperifantoom”, mis pole Vanemuise lavale jõudnud peamiselt vaid seetõttu, et selle esitamisluba on väljaspool Londonit keeruline saada.

Tänavusse kontserdiprogrammi mahuvad palad muusikalidest “Evita”, “Helisev muusika”, “Mees la Manchast”, “Ämbliknaise suudlus”, “Chess”, “Cats”, “Ooperifantoom” ja “Nukitsamees”, ooperist “Porgy ja Bess” ning rokkooperist “Ruja”. Tutvustatakse ka Vanemuise suveprojekti “ABBA”, mis on kuulsa bändi muusika põhjal kokku pandud kontsert-tantsuetendus.

Värsked solistid. Selleaastase muusikaligala magnetiteks on värsked solistid, kellest osa on muusikaližanrisse kuuluvate laulude esitamisega teinud algust alles hiljaaegu.

“Tänavu on meil kaks inimest, kes muusikalimaailmas esinejana esimesi samme astuvad. Üks neist on Birgit Õigemeel, kes äsja Mariana “Helisevas muusikas” oma muusikalidebüüdi tegi. Teiseks särab meil laval Dave Benton, keda on oodata laulma Vanemuise etendusse “ABBA”,” teadustas Leinatamm. Lisaks on solistide nimekirjas Tõnis Mägi, kes on Vanemuise muusikalavastustest osalenud näiteks “Verevendades” ja “Evita” eelmises versioonis, kuid “Memory” raames varem esinema sattunud ei ole.

Staažikamatest “Memoryst” eelmistel aastatel osa võtnud staaridest säravad laval Gerli Padar ja Tanja Mihhailova. Samuti on taas Eesti publiku ees Norra tenor Stephen Hansen, kes kehastas 2004. aastal Vanemuise teatri suvelavastuses “Jesus Christ Superstar” Jeesust ning on ka muusikalikontserdisarjas varem osalenud.

Pisarateni liigutav. Tarmo Leinatamme sõnul tasub muusikaligalat kuulama tulla mitmel põhjusel ning elamusest ilmajäämist kellelgi karta ei maksa.

“Tegemist on maailmaklassikasse kuuluvate lugudega, mis kõlavad suure orkestri saatel. Elamusi siin jagub. Kes on õrnema hingega ja praegu Eesti krooni taga nutab, siis meie toetame oma repertuaarivalikuga, et tal jätkuks ka sel kontserdil pisaraid valada,” sõnas Leinatamm lõbusalt.

Autor: Urve Vilk, Mari Hiiemäe

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700