Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 18. veebruar 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Erik Terk: terviseteenustel kasvupotentsiaali

Eesti Tuleviku-uuringute Instituudi direktor Erik Terk prognoosib, et tulevikus võib jõudsalt kasvada terviseteenuste osatähtsus.

Tervisega seotud teenused. Suure kasvupotentsiaaliga on terviseteenused, usub Erik Terk. “Väga keeruline meditsiin skaala ühes ja lihtsam terviseturgutus skaala teises otsas.” Kuna esimese puhul on sisenemisbarjäär üsna kõrge, võib see väiksematele tegijatele esialgu üle jõu käia. “Kui riik või suured ettevõtted sektori toimima saavad, tekib võimalusi ka väiksematele,” usub ta.

Vanurite hooldamisega seotud teenused. Vanuritega seonduv on Tergi hinnangul teine potentsiaalne kasvuvaldkond. “Meie maksuvõime on selline, nagu on, aga leidub palju inimesi, kes vajavad pensionieas hoolitsust. See on kogu Euroopas toimuva vananemisprotsessi tõttu kasvav ärisektor.”

IT-projektid, mis on seotud mõne konkreetse oskusteabega. IT-s toimub palju ja kindlasti võib ka seal keegi läbi lüüa, usub Terk. “Näiteks SmartPost, mis Eesti Arengufondist finantseerimisel tuge sai ja mille üle naerdi, et mis raudkastid need nüüd püsti pannakse. Aga see loogika töötab.”

Jaotuskeskused. Kui konteine­rite liikumine kas või Hiinast suu­reneb, kasvab ka vajadus selle teenuse järele, usub Terk. “Näiteks Soomes on see äri paljuski väikefirmade käes. Konteinerite transiidiga tegelevad meil küll suurfirmad, aga kui selles sektoris saab voo liikuma, on ka väiksematel firmadel võimalus tegevust arendada.”

Loomemajandus. Need on peamiselt mikrofirmad, eeskätt elustiiliettevõtted, kus saadakse kaif tegutsemisest, nii et kasvamine polegi eesmärk omaette. Samas võib muidugi leiduda erandeid. 

Seega on tulevikugasellide pakutavate teenuste sektor Tergi hinnangul lai ja seotud valdavalt uute valdkondadega. “Gasellide struktuur kujuneb hoopis teistsuguseks kui mulliajal, kui kaubeldi ükskõik millega ja teenindajateks palgati ükskõik milliseid inimesi. Ei usu, et sellist tüüpi majanduskasvu üldse enam tuleb,” sõnab ta. “Tulevikus on tegu peenemate ärimudelitega.”

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700