Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 1. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kümme asja, mida ei tasu ülemusele öelda

Me kõik ütleme oma karjääri jooksul asju, mida hiljem kahetseme. Mint.com toob välja kümme lauset, mida ütlemata jättes teed suure teene nii oma karjäärile, oma tööalasele mainele kui ka ülemusele.

10."Võimatu; seda ei saa teha."

See on täpselt taoline lühinägelik mõtlemine, mida ükski ülemus kuulda ei taha ja mis näitab nii laiskust kui ükskõiksust. Kui sa just ei paku välja lahendust või alternatiivset võimalust, pole mõtet seda lauset kasutada.

9. "Kas nad midagi paremat ei osanud välja mõelda?"

Ükskõik, kas seda on öeldud uute kontorisse ostetud telefonide, arvutite või jõulupeoks üüritud restorani kohta, näitab taoline ninatark märkus sinu põhjendamatult kõrgeid ootusi. Samuti alavääristab see kellegi – arvatavasti sinu ülemuse või isegi tema ülemuse – tehtud jõupingutusi.

8. "See pole minu probleem."

Selline reageering eeldab, et kuskil on mingi probleem, ning suure tõenäosusega pahandab see su ülemust või abi vajavat kolleegi. Ülemus otsib kedagi, kes võtaks vastutuse probleemi lahendamise eest, isegi kui see ei kuulu sinu igapäevaste ülesannete hulka. Seega ta juba teab, et see ei ole sinu probleem, seda pole vaja talle meelde tuletada.

7. "Seda ei ole minu ametijuhendis."

Ühe filmi kohtustseenis palus Tom Cruise näidata tunnistajal, millises kohas näeb Ühendriikide mereväe juhend ette söökla olemasolu. Loomulikult pole seda ette kirjutatud. Mõte on selles, et ametijuhendisse pole võimalik kirja panna detailselt kõiki tegevusi, ka mitte tööl sõpradele kirjade kirjutamist või netis surfamist, mida tööl ikkagi tehakse. Seega kui ülemus palub sul teha midagi tavapärasest erinevat, ära solvu ning ära ütle talle, et sinu ametijuhend ei näe seda ette. 

6. "Kas on tõesti oluline, et ma selle valmis saaks?"

Koolis võidakse öelda, et rumalaid küsimusi pole olemas, aga tööl see ei kehti. Selleks et head küsimust ära tunda, küsi endalt: "Kas see küsimus raiskab kellegi aega?" Ükski ülemus ei taha, et sa kulutaks tund aega mõne projekti valesti tegemisele, kuid mingi küsimuse tähtsuse kohta küsimine raiskab vaid teie mõlema aega.

5. "Siin pole midagi mõelda."

Kui neid sõnu öelda veidigi üleoleva tooniga, muutuvad need sõnad väga lihtsalt solvanguks. Sinu ülemus võib nende asemel kergesti kuulda: "Vastus on päevselge; kuidas sa võid nii rumal olla?"

4. "Me peaksime Facebooki-sõpradeks saama."

Ei, ei peaks. Mitte kunagi. Sinu ülemus teab seda ja võib olla pisut pettunud, et sina ei tea. Sellise soovi väljendamine paneb ta ebamugavasse olukorda. Ta võib olla keeldumiseks liiga lahke või liiga rumal. Igal juhul tuleks sotsiaalset suhtlust ülemusega vältida. See ei tähenda, et temaga ei võiks kontoripeol lõõgastuda, aga ei ole mõtet kavandada tema ja tema perega ühiseid nädalavahetuse väljasõite.

3. "Eile õhtul sai kõvasti pidu pandud…"

Sinu mõtted võivad veel tõesti keerelda möödunud õhtu ümber, aga sinu ülemuse jaoks on see vihje, et sa oled sel päeval tavalisest ebaproduktiivse. Samuti näitab see, et sul on raskusi töö- ja eraelu lahus hoidmisega ning tahtejõuga ja sulle ei tasu lisaülesandeid usaldada.

2. "Ma ei saa selle eest piisavalt palka."

Üheksakümnel protsendil juhtudest on see vale, mil seda öeldakse. Lisaks loob see pinnase paljudele vastureaktsioonidele, millest tavapäraseim on: "Esita siis lahkumisavaldus ja rakenda oma kasutamata potentsiaali mujal." Sellise väite ainus eesmärk on kurta ja viriseda – seda aga ei ole ülemuse ees või juuresolekul mõistlik teha. Räägi seda inimestele, kelle arvates sul võib isegi õigus olla, näiteks oma emale.

1. "Ohh!"

Ohkamine on selles nimekirjas esmakohal, sest selles peitub varjatud passiivne vaenulikkus. Ohkega võib vastata ülemuse väga erinevatele palvetele ning esmapilgul näib, et see pole ohtlik, kuna hilem võib ohkamise fakti isegi eitada. Ent see ei vasta tõele. Me kõik teame, mida ohkamine tähendab: see on märk sellest, et inimene peab peab tegema midagi, mida ta parema meelega ei teeks.

 

 

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700