2. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vabakutseline või palgatöötaja?

Vabakutselise töötaja (freelancer) eristamine palgatöötajast on oluline näiteks maksustamise ja vastutuskindlustuse seisukohalt, samuti on neil erinevad õigused vallandamise, miinimumpalga ja lapsehoolduspuhkuse puhul, kirjutab ajakiri Personali Praktik.

Välja võib tuua kolm peamist tegurit: kontroll, vastastikused kohustused ja asendamine. Kontroll puudutab seda, kui suur vabadus ja paindlikkus on töötajal oma tööaja, üldise liikuvuse ja isikliku vastutuse suhtes konkreetse tööülesande täitmisel.

Vastastikused kohustused tähendavad freelance-töösuhte puhul seda, et vabakutselisel pole kohustust tööd vastu võtta ja firmal pole kohustust tööd pakkuda. Palgatöötaja ei saa ennast teise inimesega asendada, sest tööleping on sõlmitud selle konkreetse töötajaga, vabakutselise kasutamisel on paindlikkus tunduvalt suurem.

Lisaks tuleks silmas pidada veel mõningaid asjaolusid. Esiteks, vabakutselist ei tohiks kohelda kui palgatöötajat. See võib tunduda enesestmõistetav, aga praktikas on kerge libedale teele sattuda. Paljud ettevõtted soovivad vabakutselistega harmoonilist suhet ja pakuvad neile sarnaselt palgatöötajatega teatud eeliseid või kannavad nad ettevõtte nimekirja, sest nii on klientidele kasulikum. Nii ettevõtte sees kui ka väljaspool peaks olema selge,

et see inimene on vabakutseline.

Mõelge ka lepingu pikkusele. Mida pikem leping, seda sügavamalt vabakutseline ettevõttes juurdub. Ta ei peaks töötama ainult ühe firma jaoks, vaid olema vaba koostööks ka teiste ettevõtetega. See võib olla keeruline pikemate projektide puhul.

Loe pikemalt ajakirjast Personali Praktik.

 

 

 

Autor: Kaisa-Kitri Niit, Urve Vilk

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700