4. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: pühendusega kevadele

Järgmisel nädalal toimuval Erkki-Sven Tüüri autorikontserdil kõlab helilooja uusima teose “Ärkamine” maailmaesiettekanne.

Erkki-Sven Tüür on üks armastatumaid Eesti heliloojaid, kes alustas oma muusikuteed rokkansambli juhina.

Nüüdseks on Tüüri loomingus kaheksa sümfooniat, seitse instrumentaalkontserti, mitu vokaalsümfoonilist teost, Teise maailmasõja sündmustel põhinev ooper “Wallenberg” ning palju muid teoseid, mida nii Eestis kui ka välismaal järjest innukamalt esitatakse ja salvestatakse.

Pühendusega teosed. Üks olulisi inspiratsiooniallikaid on heliloojale kodusaar Hiiumaa. Just sellele paigale viitab ka kontserdi avateos “Insula deserta” (“Tühi saar”). See keelpilliorkestriteos tõi Tüürile 1980ndate lõpul läbimurde, sest “Insula deserta” esiettekandele Soomes järgnes arvukalt välistellimusi.

A cappella kooriteos “Rändaja õhtulaul” on loodud 2001. aastal pühendusega Eesti filharmoonia kammerkoorile. Teose aluseks on Ernst Enno tuntud luuletus. “Rada ja jäljed” sündis aga 2005. aastal pühendusega Arvo Pärdile. Helilooja enda sõnul inspireeris teda selle teose loomisel Kreetal kuuldud iidse kreeka kiriku traditsionaalse laulu ülev mõju.

Teos kevadisele taassünnile. Kui enamasti toimuvad Erkki-Sven Tüüri teoste esmaesitused piiri taga, siis seekord on Eesti publikul haruldane võimalus kaasa elada Eesti filharmoonia kammerkoori tellimusel valminud uudisteose “Ärkamine” maailmaesiettekandele, mida esitavad Eesti filharmoonia kammerkoor ja orkester Riga Sinfonietta dirigent Daniel Reussi juhatusel.

Erkki-Sven Tüür on öelnud, et “Ärkamine” tugineb kevadise taassünni müsteeriumi vaatlemisele. Selles ühineb mõneti panteistlik-ürgeestlaslik ja kristlik tunnetus. Kasutatud on ülestõusmispühade ladinakeelseid liturgilisi tuumtekste, samuti poeetide Juhan Liivi, Ernst Enno, Jaan Kaplinski ja Doris Kareva tekste.

Ühtlasi osundab kasutatud keelte valik Eesti kultuuri ja kirjakeele sünniloole kõige laiemas ja üldisemas mõttes. Teos on pühendatud kultuuripealinnale Tallinnale.

 Erki-Sven Tüüri uudisteos "Ärkamine"

10. märtsil kell 19 Estonia kontserdisaalis

11. märtsil kell 19 Vanemuise kontserdimajas

www.concert.ee

Autor: Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700