15. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kott kokku, maailma matkarajad ootavad

Peagi saabuvad soojad ilmad ajavad matkaradadel nii Eestis kui ka mujal riikides elu kihama. Äripäev annab infot matkaradade kohta, mida algaval suvehooajal külastada tasub.

Valik matkaradu, kus matkata paarist päevast mitme nädalani

Camino de Santiago, Hispaania

Pikkus: 783 km, keskmine raskusaste

Kestus: 4-5 nädalat

Info: www.santiago-compostela.net, www.mundicamino.com, caminodesantiago.me.uk

Camino de Santiago matkarada Lõuna-Hispaanias on maailma üks populaarsemaid matkaradu, mida külastab aastas mitmekümneid tuhandeid inimesi. Täies pikkuses on suutnud matkaraja läbida rohkem kui 100 000 inimest. Rada kulgeb vahelduvalt mägisel ja tasasel maastikul.

Parim aeg matkarajale minna on hiliskevad ja varasügis, täpsemalt mai, juuni, september ja oktoober. Vahepealsed kuud on väga kuumad. Raja ääres on arvukalt majutuskohti: hosteleid, hotelle ja külaliste­maju.

Routeburni matkarada, Uus-Meremaa

Pikkus: 40 km, keskmine raskusaste

Kestus: 2-3 päeva

Info: www.routeburn.co.nz, www.doc.govt.nz

Matkarajal rändab ligi 10 000 rändurit aastas. Registreerimine oktoobri lõpust aprilli lõpuni kestvale hooajale algab juulis, kohad detsembrisse-veebruarisse jäävaks kõrghoojaks saavad otsa ülikiiresti.

Päevane limiit, mille määrab ära ööbimiskohtade arv rajaäärsetes hut’ides, on umbes 50 inimest. Neis leiab peale madratsi ka gaasipliitidega söögiruumi. Lisaks lastakse matkarajale kümmekonna väikse telgi jagu matkajaid.

Colorado matkarada, USA 

Pikkus: 28 rada, erineva pikkusega

Kestus: paarist tunnist kuue nädalani

Info: www.coloradotrail.org 

Colorado matkarada koosneb 28 teerajast, mis kokku katavad rohkem kui 770 km. Kõigi radade läbimiseks kulub 4-6 nädalat. Parim aeg piirkonna külastamiseks on juunist septembrini. Majutust pakuvad raja ääres olevad hotellid ja hostelid.

Kungsleden ehk kuninglik matkarada, Rootsi

Pikkus: 400 km

Kestus: paarist päevast paari nädalani

Info: www.svenskaturistforeningen.se

Rootsi mägipiirkonnas on arvukalt matkaradu. Kuninglik matkarada, mis kulgeb Abisko ja Hemavani vahel, on nendes seas kõige kuulsam. See võtab külastajaid vastu juba 1900ndate algusest. Raja ääres on olemas onnid, kus saab tasu eest ööbida. Onnid on väga lihtsa sisustusega, pakkudes ööbimise kõrval ka söögitegemisvõimalusi.

Mount Everest Base Camp Trek, Nepal

Kestus: 2 nädalat

Info: www.mtsobek.com, www.adventure.co.nz

Matkama saab minna ka maailma kõrgeima mäetipu Mount Everesti jalamile ja selle ääres asuvatele aladele. Matka käigus on võimalik tutvuda iidsete mägikülade ja budistide kloostritega. Majutus toimub rajaäärsetes ööbimiskohtades.

Loe veebist

www.alpineascents.com Info ekspeditsioonide, kursuste ja matkade kohta üle maailma

www.mountainguides.com Info giidide juhendamisel tehtud matkade ja ekspeditsioonide kohta üle maailma

www.mtsobek.com

Valik matkamisvõimalusi üle maailma

www.nps.gov/index.htm Info Ameerika rahvusparkide ja sealsete matkamisvõimaluste kohta

www.adventure.co.nz

Info ekspeditsioonide, kursuste ja matkade kohta üle maailma

Autor: Urve Vilk, Signe Sillasoo

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700