Autorid: Urve Vilk, Urve Vilk, Ehitusuudiste kuukirja toimetaja • 30. märts 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Poliitikast ja turundusest jõuab manipulatsioon ka ärisse

ASi Estravel personali- ja kvaliteedidirektori Katrin Alujevi hinnangul kandub turundusest ja poliitikast alguse saav manipulatsioon üle ka meie igapäevasesse töö- ja isiklikku ellu.

Alujev usub, et on inimesi, kes teadlikult saavutavad eesmärke manipuleerimise teel. "Usun küll, et on selliseid inimesi. Juhtide hulgas on selliseid näiteid vähem, aga turundus on näiteks valdkond, kus manipuleerimisega selgemalt tegeletakse. Ja muidugi poliitika on kõige ilmekam eduka manipulatsiooni näide," sõnas Alujev.

Tema hinnangul kandub poliitikast ja turundusest manipulatsioon üle ka ärisse ja juhtimisse ning meie igapäevaellu nii tööl kui kodus. "Aga tahaks uskuda, et juhtimises on järjest rohkem n-ö positiivset manipualtsiooni ehk siis siirast ja puhast eestvedamist."

Alujev ütleb, et kui temaga manipileeritakse, püüab ta jääda neutraalseks. „Kui ma saan manipultasioonist aru, püüan seda eirata. Olla manipuleerija suhtes neutraalne.“ Personalijuhi töös on Alujev kokku puutunud väiksemat sorti manipuleerimisega nagu näiteks juhtumid, kus keegi räägib kedagi taga. Kus on suhteid, seal on ka muresid. Aga ühtegi nii suurt tagakiusamist, mille tagajärjel töötaja oleks sunnitud lahkuma, talle ei meenu.

Personalijuht peab taoliste probleemide korral sekkuma, eriti kui on näha, et üks osapooltest on nõrgem. Alujev usub, et inimesed suruvad aeg-ajalt töökohal manipuleerimise puhul silma kinni ka seal, kus seda ehk teha ei tohiks. „Peamiseks peatajaks on hirm. Hirm selle ees, mida sinust mõeldakse, mida ütlevad teised või mida teeb ülemus.“ Oma osa on selles ka kodusel sotsiaalsel taustal, kuna sageli ollakse harjunud vait olema, usub Alujev.      

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700