15. aprill 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

PP: talendid tulevad koju tagasi

Tallinna kammerorkestri sari “Talendid kodus” tutvustab praegu maailma juhtivates muusikakõrgkoolides õppivaid või mujal leiba teenivaid säravaid muusikuid, kes on oma karjääri alustanud Eestis. Homme esineb koos orkestriga 24aastane viiuldaja Mari Poll.

Mari Poll alustas viiuliõpinguid viieaastaselt Nõmme muusikakoolis õpetaja Leila Eespere juures. Edasi õppis ta Tallinna muusikakeskkoolis Tiiu Peäske ja Ivi Tiviku juures.

Sealt viis tee juba Manchesteri Chetham’s School of Musicusse ja Londoni Royal College of Musicusse. Praegusel ajal õpib neiu samas täisstipendiumiga professor Radu Blidari viiuliklassis.

Mari Poll on saanud auhinnalisi kohti ja eripreemiaid kümnel Euroopa konkursil, lisaks mainekaid rahvusvahelisi stipendiume.

Mais 2008 andis Mari oma pianistist venna Mihkel Polliga soolokontserdi Estonia kontserdisaalis ja septembris 2009 soolokontserdi Mederi saalis Tallinnas.

Mari on olnud aktiivne ka kammermuusika vallas. Aprillis 2008 võitis ta oma kvartetiga (Esher Kvartett) Gerard Heller and Rosemary Rappaport Inter­collegiate Quar­tet Com­peti­tioni.

Mari Poll mängib Florian Leonhardilt laenuks saadud Nicolo Amati 1650. aasta viiulil.

Kontserdil saab Mari Polli soleerimisel kuulda nüüdismuusika ühe suurkuju, ungari helilooja György Ligeti siinmail harva esitatavat viiulikontserti.

Ligeti kontsert viiulile ja orkestrile on pühendatud saksa viiuldajale Saschko Gawriloffile, kellega helilooja 1960. aastatel Darmstadti uue muusika kursustel tutvus. Teose esialgne versioon oli kolme-, lõplik aga viieosaline.

Veel on kavas põnevaid orkestriteoseid. Igor Stravinski, 20. sajandi ühe eredama ja mõjukama helilooja loomingust tuleb ettekandele tema viimane Euroopas kirjutatud teos enne Ameerikasse emigreerumist – kontsert Es-duur “Dumbarton Oaks” (1938).

See on loodud suvepuhkuse ajal Prantsuse Alpide jalamil Genfi lähedal ning inspireeritud suuresti Bachist, kelle muusikat Stravinski oli eelnevalt Clevelandis dirigeerinud.

Teose tellis Stravinskilt tema kauaaegne sõber ja Ameerika diplomaat Robert Woods Bliss (1875–1962) oma 30. pulma-aastapäeva tähistamiseks.

Eesti heliloojate loomingust on kavas Erkki-Sven Tüüri “Show” keelpilliorkestrile ning esiettekandele tuleb Toivo Tulevi “Descendit”.

 “Talendid kodus”:Mari Poll

16. aprillil kell 19 Tallinna Metodisti kirikus

Pilet: 8 €

www.concert.ee

Autor: Urve Vilk, Kersti Inno

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700