12. mai 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elukaaslased võtavad koos kaalus juurde

Kindlasti oled kuulnud lugusid sellest, et enne abielu olin kena ja sale kuid nüüd olen näe paksuks läinud! Nüüd on leidnud tõestust väide, et ka abielupaari kehakaalud on omavahel seotud. Võimalike põhjuste üle on palju spekuleeritud, kuid midagi kindlat ei oska hetkel keegi väita, kirjutab kaaluabi.ee.

Ajakirja Obesity korraldatud uuring näitas, et esimese kahe kooseluaasta jooksul võtavad mõlemad abikaasad märkimisväärselt juurde. Uuringu käigus jälgiti mitme aasta vältel 6949 isiku kaalu ja perekondlikku seisu ning avastati, et abiellunud või ka lihtsalt kokku kolinud paarid võtsid kaalus juurde protsentuaalselt varasemast rohkem. Sest kooselu tõi kaasa kaloririkkad toidud ja füüsilise aktiivsuse vähenemise. Sama uuringu tulemusena leidis kinnitust ka asjaolu, et lahutusele või lahku kolimisele järgnes järsk kaalulangus kahe aasta jooksul.

The American Journal of Preventive Medicine on teinud samalaadse uuringu ainult naistega. Tulemused aga olid kokkuvõtlikult samad - üksikud naised kosusid abielunaistest vähem. Täpsemalt rääkides aga: kümne aasta jooksul jälgiti kuue tuhande austraallanna kaalukõikumisi ning selgus, et 65 kilo kaaluv naine võttis kümne aasta jooksul juurde:

• peaaegu kümme kilo, kui tal oli lastega pere,

• umbes seitse kilo, kui tal lapsi polnud

• kõigest viis kilo, kui tal polnud ei meest ega lapsi.

Uuringu autorid tõdesid, et laps kasvatab märkimisväärselt ülekaalulisuse riski naiste seas, kuid negatiivne efekt on ka teistel kooseluga kaasnevatel elustiili muutustel.

Põhjused teadmata

Keegi ei tea täpselt, miks kooselu naiste kaalul kasvatab. Lisakilod raseduse perioodil pole siin kindlasti ainsaks faktoriks. Populaarse arusaama kohaselt ei püüa oma kaaslase leidnud inimesed iga hinna eest head välja näha. Teine levinud seisukoht väidab, et abielunaised elavad aktiivsemat sotsiaalelu, mis tähendab muude kohustuste hulgas ka perioodilist väljas einestamist.

Tuntud dietoloog Danielle Omar on New York Times'is öelnud: „Abielupaaridel on halb komme eine kõrvale alkoholi tarbida ning lõpetada söögikord magustoiduga.“ Abielunaised söövad oma meestega võrdse koguse toitu, kuigi nende keha lepiks ka vähemaga. Abielupaaridel on ka tavaks kodus korralik einelaud katta. Lisaks levivad paaride seas veidrad põhimõtted, mille kohaselt abikaasa toidetakse meelega, et teda vähem atraktiivseks muuta. Unustada ei maksa ka pereeluga kaasnevat stressi, partnerite erinevaid toitumisharjumusi, vanusega aeglustuvat ainevahetust, ravimite negatiivset mõju ning kõiki pisiasju, mis kokkuvõttes lisavad kaalule otsa lisakilosid.

Mis aga juhtub, kui üks kaasadest soovib lisakilodest vabaneda? Lihtne tõde: eeskuju on nakkav. Ameerika teadlase Amy Gorini uuring tõestas, et ühe kaasa soov kaalust alla võtta, mõjub positiivselt mõlemale. Peamine muutus toimub kõrge kalori- ja rasvasisaldusega toitude arvelt. Kaal kaob justkui iseenesest, kuna süüakse tervislikumalt. Muide, Gorini teine uuring näitas, et üllataval kombel võib kaalulangetaja partner langetajast hoopis enam kaalus alla võtta!

 

Autor: Urve Vilk, Kaaluabi. ee

Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Sekretäri uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Cätlin PuhkanSekretär.ee turunduslahenduste müügijuhtTel: 53 315 700